Actualitat

El Consell d’Administració d’ACUAES adjudica la redacció del projecte i l’execució de les obres de la depuradora Palma II

Palma, 3 de novembre de 2022.- Ramon Perpinyà, president d’EMAYA, ha anunciat que el Consell d’Administració d’ACUES (la societat mercantil estatal Aguas de las Cuencas de España), del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Democràtic, va autoritzar ahir l’adjudicació del contracte per a la redacció del projecte, execució de les obres i posada en marxa de la depuradora Palma II, per 118.172.363 euros.

L’adjudicatària resultant del procés de licitació ha esta l’UTE Técnicas de Desalinización de Agua SA (TEDAGUA) – LANTANIA, SAU de Obras y Servicios, SA, COPASA. A la licitació realitzada per ACUAES havien presentat les seves ofertes un total de nou empreses.

L’empresa adjudicatària té ara un termini de 6 mesos per a la redacció del projecte. Una vegada aprovat, les obres s’hauran de realitzar en un termini de 30 mesos i posteriorment s’iniciarà la fase de posada en marxa de la depuradora, durant 12 mesos.

L’obra permetrà incrementar la capacitat i la millora del tractament de les aigües residuals i haurà de complir amb una sèrie de requisits:

 • Donar servei a una població equivalent d’un milió habitants. Recordem que aquesta depuradora ha de donar servei a Palma, Marratxí, Esporles i Bunyola, a més dels turistes que ens visiten.
 • Per això ha d’ampliar la capacitat de tractament actual, per poder arribar als 90.000 m3/ dia, amb capacitat per a puntes diàries de 135.000; d’aquesta manera es duplica la capacitat actual.
 • Disposar de sistema de pretractament amb capacitat per a 30.000 m3/hora que evitarà que es produeixin abocaments d’aigües no tractades en període de pluges.
 • Estarà formada per 4 mòduls que permetran fer aturades parcials per a tasques de manteniment.
 • Incorporar tractament específic per a l’eliminació dels nutrients (nitrogen i fòsfor).
 • Tractament terciari per permetre la reutilització de l’aigua regenerada per a reg, neteja i jardins municipals.
 • Tractament de fangs mitjançant digestió anaeròbia i hidròlisi tèrmica per permetre un millor aprofitament energètic i el seu ús per a l’agricultura.
 • Les noves tecnologies permetran també un funcionament molt més eficient des del punt de vista energètic. A més a més, posteriorment es comptarà també amb una instal·lació solar fotovoltaica d’autoconsum per alimentar la planta.

D’acord amb l’establert a l’avantprojecte, la nova depuradora comptarà amb:

 • Línia d’aigua:
  • Bombeig d’aigua bruta
  • Pretractament
  • Tractament primari amb procés físico-químic i decantació.
  • Tractament biològic convencional amb eliminació de nutrients
  • Decantació secundària
  • Tractament terciària
  • Dipòsit d’aigua tractada
 • Línia de fangs: espessament, digestió anaeròbia en dues etapes, hidròlisi tèrmica i deshidratació en dues etapes.
 • Línia de gas amb cogeneració.
 • Tractament de retorns.

Aquestes obres estaran cofinançades pels fons Next Generation de la Unió Europea en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, d’acord amb el conveni subscrit el 30 de juny de 2021 entre EMAYA i ACUAES per al desenvolupament i finançament de l’obra.

Així mateix, tal i com es va acordar, la direcció de l’obra serà conjunta entre EMAYA i ACUAES. Una vegada finalitzada l’obra de la depuradora, el Ministeri de Transició Ecològica transmetrà a EMAYA la titularitat de la infraestructura i la seva responsabilitat en l’explotació, gestió i manteniment.

Aprovació de la licitació de l’emissari

El Consell d’Administració d’ACUAES també va aprovar ahir el plecs per a la licitació de l’assistència tècnica per a la redacció del projecte de l’emissari de la depuradora, per un import de 584.396 €. L’emissari tendrà una longitud de 6.655 m, 1.685 terrestres i 4.970 marins. S’estima que el seu cost serà de 72 milions d’euros.

Una tasca iniciada el passat mandat per la regidora Truyol i l’ex conseller Vicenç Vidal

Cal recordar que la feina per a fer possible la nova depuradora va ser iniciada durant l’anterior mandat per la ex-presidenta d’EMAYA i actual regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, qui va aconseguir el compromís del Govern espanyol per al finançament de la nova depuradora de Palma.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *