Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

El Consell d’Administració d’ACUAES adjudica la redacció del projecte i l’execució de les obres de la depuradora Palma II

Palma, 3 de novembre de 2022.- Ramon Perpinyà, president d’EMAYA, ha anunciat que el Consell d’Administració d’ACUES (la societat mercantil estatal Aguas de las Cuencas de España), del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Democràtic, va autoritzar ahir l’adjudicació del contracte per a la redacció del projecte, execució de les obres i posada en marxa de la depuradora Palma II, per 118.172.363 euros.

L’adjudicatària resultant del procés de licitació ha esta l’UTE Técnicas de Desalinización de Agua SA (TEDAGUA) – LANTANIA, SAU de Obras y Servicios, SA, COPASA. A la licitació realitzada per ACUAES havien presentat les seves ofertes un total de nou empreses.

L’empresa adjudicatària té ara un termini de 6 mesos per a la redacció del projecte. Una vegada aprovat, les obres s’hauran de realitzar en un termini de 30 mesos i posteriorment s’iniciarà la fase de posada en marxa de la depuradora, durant 12 mesos.

L’obra permetrà incrementar la capacitat i la millora del tractament de les aigües residuals i haurà de complir amb una sèrie de requisits:

 • Donar servei a una població equivalent d’un milió habitants. Recordem que aquesta depuradora ha de donar servei a Palma, Marratxí, Esporles i Bunyola, a més dels turistes que ens visiten.
 • Per això ha d’ampliar la capacitat de tractament actual, per poder arribar als 90.000 m3/ dia, amb capacitat per a puntes diàries de 135.000; d’aquesta manera es duplica la capacitat actual.
 • Disposar de sistema de pretractament amb capacitat per a 30.000 m3/hora que evitarà que es produeixin abocaments d’aigües no tractades en període de pluges.
 • Estarà formada per 4 mòduls que permetran fer aturades parcials per a tasques de manteniment.
 • Incorporar tractament específic per a l’eliminació dels nutrients (nitrogen i fòsfor).
 • Tractament terciari per permetre la reutilització de l’aigua regenerada per a reg, neteja i jardins municipals.
 • Tractament de fangs mitjançant digestió anaeròbia i hidròlisi tèrmica per permetre un millor aprofitament energètic i el seu ús per a l’agricultura.
 • Les noves tecnologies permetran també un funcionament molt més eficient des del punt de vista energètic. A més a més, posteriorment es comptarà també amb una instal·lació solar fotovoltaica d’autoconsum per alimentar la planta.

D’acord amb l’establert a l’avantprojecte, la nova depuradora comptarà amb:

 • Línia d’aigua:
  • Bombeig d’aigua bruta
  • Pretractament
  • Tractament primari amb procés físico-químic i decantació.
  • Tractament biològic convencional amb eliminació de nutrients
  • Decantació secundària
  • Tractament terciària
  • Dipòsit d’aigua tractada
 • Línia de fangs: espessament, digestió anaeròbia en dues etapes, hidròlisi tèrmica i deshidratació en dues etapes.
 • Línia de gas amb cogeneració.
 • Tractament de retorns.

Aquestes obres estaran cofinançades pels fons Next Generation de la Unió Europea en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, d’acord amb el conveni subscrit el 30 de juny de 2021 entre EMAYA i ACUAES per al desenvolupament i finançament de l’obra.

Així mateix, tal i com es va acordar, la direcció de l’obra serà conjunta entre EMAYA i ACUAES. Una vegada finalitzada l’obra de la depuradora, el Ministeri de Transició Ecològica transmetrà a EMAYA la titularitat de la infraestructura i la seva responsabilitat en l’explotació, gestió i manteniment.

Aprovació de la licitació de l’emissari

El Consell d’Administració d’ACUAES també va aprovar ahir el plecs per a la licitació de l’assistència tècnica per a la redacció del projecte de l’emissari de la depuradora, per un import de 584.396 €. L’emissari tendrà una longitud de 6.655 m, 1.685 terrestres i 4.970 marins. S’estima que el seu cost serà de 72 milions d’euros.

Una tasca iniciada el passat mandat per la regidora Truyol i l’ex conseller Vicenç Vidal

Cal recordar que la feina per a fer possible la nova depuradora va ser iniciada durant l’anterior mandat per la ex-presidenta d’EMAYA i actual regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, qui va aconseguir el compromís del Govern espanyol per al finançament de la nova depuradora de Palma.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email