Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Palma ret homenatge a Maria Forteza, pionera del cinema sonor a l’Estat espanyol

Palma, 8 de novembre de 2022,- Maria Forteza, pionera del cinema sonor a Espanya compta des d’avui amb una placa commemorativa que llueix a s’Hort del Rei, allà on va estar el Teatre Líric, on Forteza va iniciar la seva trajectòria com a cupletista. La placa ha estat descoberta en un acte que ha comptat amb la presència dels tinents de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera; i Justícia Social, Feminismes i LGTBIQ+, Alberto Jarabo.

El tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera ha volgut explicar que “és indispensable que dones com Maria Forteza siguin presents a les plaques dels nostres carrers. Va ser una pionera en el món de cinema i mereix un protagonisme que ara ja té a Palma”

Antoni Noguera: “és indispensable que dones com Maria Forteza siguin presents a les plaques dels nostres carrers. Va ser una pionera en el món de cinema i mereix un protagonisme que ara ja té a Palma”

La mallorquina Maria Forteza és una nova pionera per a la història del cinema espanyol. El descobriment de “Mallorca”, un curtmetratge de set minuts i quaranta segons de durada que ha estat localitzat recentment en els arxius de Filmoteca Espanyola, posa sobre la taula el nom d’una directora esborrada de la història, que podria ser la primera dona a dirigir una pel·lícula sonora a Espanya als anys trenta del segle XX.

L’acte ha comptat també amb la participació del compositor Miquel Àngel Lozano, net  Maria Forteza, que ha interpretat la peça “Lisboa”, dedicada a la seva padrina, que va viure uns anys exiliada a Portugal. Aquesta obra forma part de la banda sonora del llargmetratge documental “Maria i la pel·lícula oblidada”, que la productora MOM Works està realitzant sobre la història d’aquesta cineasta. L’han acompanyat els músics Soriana Ivaniv, Joan Sebastià i Jorge Solano.

La pel·lícula “Mallorca”, de Maria Forteza, és un recorregut pel paisatge costaner, rural i urbà de la Mallorca dels anys trenta, inspirat per l’estètica musical d’Isaac Albéniz a qui està dedicat, com a homenatge en forma d’ofrena, i de qui sona la barcarola Mallorca, opus 202, de fons de les imatges. Un document sobre els canvis que s’han produït en molts racons de Palma com Es Born, les murades, el barri antic; i un ventall de postals del paisatge mallorquí com els camps d’oliveres, els ramats d’ovelles i les vistes de la Foradada, de la Serra de Tramuntana, de Sóller.

Recordem que el premi Ciutat de Palma d’Audiovisuals du el nom de Maria Forteza en la seva memòria.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email