Actualitat

Palma tendrà Tramvia

Palma, 10 de novembre de 2022.- El Govern de les Illes Balears i el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda urbana han signat avui el protocol general d’actuació per desenvolupar el projecte del tramvia de Palma.

El protocol que se signa avui defineix la Comunitat Autònoma com a responsable del desenvolupament del projecte i el Ministeri com a òrgan finançador. El cost aproximat del primer tram del tramvia és de 185 milions d’euros, que el Ministeri es compromet a finançar gradualment. És el tram més costós del projecte, que sumant els ramals de la badia de Palma i de l’Hospital de Son Espases implica una inversió d’aproximadament 250 milions d’euros.

Neus Truyol: “és una molt bona notícia que després d’haver insistit durant anys, com ja va fer Toni Verger com a director general de Transports del Govern en la legislatura 2007-2011, per fi l’Estat hagi atès a les necessitats d’aquesta ciutat i la pressió hagi donat els seus fruits” .

La regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Palma, Neus Truyol, ha afirmat “és una molt bona notícia que després d’haver insistit durant anys, com ja va fer Toni Verger com a director general de Transports del Govern en la legislatura 2007-2011, per fi l’Estat hagi atès a les necessitats d’aquesta ciutat i la pressió hagi donat els seus fruits”. A més, la portaveu municipal de MÉS-Estimam Palma ha assegurat que “tenir un transport d’alta capacitat i col·lectiu, que uneixi barris i persones és indispensable per assegurar el dret a la mobilitat i per continuar aprofundint en un nou model de mobilitat sostenible que lluiti contra l’emergència climàtica”.

El Govern de les Illes Balears i el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda urbana han signat avui el protocol general d’actuació per desenvolupar el projecte del tramvia de Palma.

Així mateix, el Govern de les Illes Balears ha aprovat inicialment el projecte bàsic del Trambadia. A partir de la publicació d’aquesta aprovació en el BOIB, prevista per al proper dissabte dia 12, s’obrirà el corresponent termini d’exposició pública. També es posarà en marxa una campanya informativa perquè els ciutadans puguin consultar el projecte i estar informats sobre la presentació d’al·legacions. A partir de demà divendres estarà disponible el lloc web trambadia.org, en què es podran consultar els detalls del projecte.

Neus Truyol: “tenir un transport d’alta capacitat i col·lectiu, que uneixi barris i persones és indispensable per assegurar el dret a la mobilitat i per continuar aprofundint en un nou model de mobilitat sostenible que lluiti contra l’emergència climàtica”.

Per a aquest 2023, els pressuposts generals de l’Estat preveuen una primera partida de 20 milions d’euros com a primera anualitat, que permetrà licitar les obres del primer tram del Trambadia, amb un recorregut que anirà des de la plaça d’Espanya fins a l’aeroport, i connectarà els diferents barris amb el centre de la ciutat.

Imatge del TramBadia al seu pas per la plaça d’Espanya

Està previst que les obres puguin començar dins el 2023, amb un termini d’execució de quaranta mesos. Aquest primer tram tindrà 10,5 km de trajecte, amb 16 parades entre la plaça Espanya i l’aeroport. Connectarà els barris del Llevant de Palma amb el centre i també donarà servei a pols de nou creixement, com el Nou Llevant, on també hi ha prevists projectes d’innovació lligats a la recerca, la cultura i les noves tecnologies. Millorarà la connexió amb l’aeroport, la zona litoral i el centre, i impulsarà la mobilitat i la connectivitat de residents i visitants.

Imatge del projecte del TramBadia al seu pas per l’aeroport

La posada en marxa del Trambadia transformarà els carrers per on passarà, i els farà més amables per als vianants. Es mourà amb energia elèctrica, fet que reduirà de manera molt significativa les emissions contaminants i el renou a la ciutat. A més, millorarà la mobilitat i la connectivitat de les persones, amb una freqüència de pas de 10 minuts i amb un temps de trajecte previst de 31 minuts.

Imatge del projecte de TramBadia al seu pas per Can Pastilla.

En paral·lel, des de la Conselleria de Mobilitat i Habitatge es continua treballant amb la tramitació dels projectes dels trams 2 i 3, Platja de Palma i Son Espases, que completaran així el traçat del tramvia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *