Estam fent feina a la web. Perdonau les molèsties.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

El tanc de tempestes i el col·lector que evitaran el tancament de platges ja són una realitat

Palma, 27 de novembre de 2022.- Les autoritats de Palma i les Balears , el president d’EMAYA, la nostra companya, Neus Truyol, el Conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, tècnics d’EMAYA i altres convidats, varen visitat el tanc de tempestes i el col·lector interceptor, que evitaran en un 90 per cent el tancament de les platges de Can Pere Antoni i Ciutat Jardí. Ambdues instal·lacions ja estan operatives després d’un període de proves i d’executar-se totes les connexions, per tant, ja recullen aigües pluvials i residuals. Ara es farà seguiment per fer els darrers ajustaments.

La feina per fer-ho possible va ser iniciada fa 7 anys per Neus Truyol des d’EMAYA i Vicenç Vidal des de la Conselleria de Medi Ambient, que varen recuperar el cànon de sanejament eliminat pel PP, i acabades aquesta legislatura amb Miquel Mir de conseller. Es tracta d’una altra fita de MÉS que s’ha acabat materialitzant i que serà una gran millora per a la salut i el Medi Ambient de la nostra ciutat.

La transformació de Palma cap a una ciutat millor està en marxa. S’estan fent obres grans i petites als barris, i d’altres, d’invisibles, que són igual d’importants, com aquesta mateixa. Amb el tanc i el col•lector millorarà substancialment la qualitat de l’aigua a tota la badia de Palma. L’obra s’ha fet gràcies a la capacitat d’entesa i a l’empenta de les institucions. El 2015 es va decidir que era bàsic millorar tot el cicle de l’aigua, motiu pel qual Neus Truyol i Vicenç Vidal varen impulsar un pacte per l’aigua entre totes les institucions. El nou pacte d’esquerres va decidir canviar la normativa per tal que el cànon de sanejament es destinàs íntegrament a inversions del cicle de l’aigua, un fet que amb el PP no passava.

Proves

El projecte conjunt de col·lector interceptor, dipòsit de laminació i estació d’impulsió suposa dotar a Palma d’unes infraestructures destinades a recollir, conduir i emmagatzemar aigües residuals i pluvials per a depurar-les i evitar vessaments a la badia de Palma en casos de pluges. La darrera fase de les obres ha estat la connexió del col·lector interceptor amb altres col·lectors secundaris que hi condueixen l’aigua: els col·lectors del Portitxol, d’Aragó i de la zona nord (polígon de Son Castelló).

En els darrers episodis de pluges d’aquestes setmanes, el tanc i el col·lector ja han recollit aigües pluvials i residuals, evitant així la seva sortida a la mar. Ara només resta fer un seguiment dels primers mesos de funcionament per realitzar els ajustaments necessaris en els mecanismes d’aquesta infraestructura.

Les obres del tanc de tempestes i el col·lector interceptor han tengut un pressupost global de 27 milions d’euros aportats per la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears a través del cànon de sanejament. Una vegada realitzats aquests projectes es podran reduir en un 90 per cent els abocaments de la conca del Baluard del Príncep que afecten a les platges de Can Pere Antoni i Ciutat Jardí, posant fi a la majoria dels tancaments d’aquestes platges.

Col·lector

El col·lector és una gran canonada de 2 m de diàmetre i 3 km de recorregut, entre les avingudes de Palma (intersecció entre l’Avinguda de Gabriel Alomar i el carrer de Ricardo Ortega) i el tanc. Aquest col·lector està connectat amb altres conduccions secundàries i recull les aigües residuals i pluvials d’aquesta zona del llevant de Palma.

Arriba a la zona on està ubicat el tanc i la depuradora a través d’una estació d’impulsió i a una gran arqueta de vàlvules es deriva l’aigua cap al tanc o cap la depuradora segons quina sigui la situació.

Tanc tempestes

El tanc de tempestes té una capacitat de 50.000 m3. Les seves dimensions són 101,5 x 80,5 metres i 7,4 metres d’alçada, aproximadament 4 excavats i 3 sobre el terreny. Aquí es recull l’aigua en episodis de pluges per posteriorment anar derivant cap a la depuradora per al seu tractament.

Aquetes infraestructures es complementaran amb la nova depuradora, que es construirà en terrenys adjacents. L’increment de la capacitat de tractament de la nova EDAR acabarà definitivament amb els problemes de sanejament de Palma.

El tanc compleix, a més a més, una funció fonamental de reducció de la contaminació perquè recull els contaminants que arrosseguen les pluges. Aquests contaminants es decanten al fons del tanc i no surten a la mar, contribuint de forma molt important a la millora de la qualitat de les aigües de la badia de Palma.

Obres

Cal recordar que l’execució d’aquest important projecte es va iniciar el 2019. Durant el 2020 quan va esclatar la pandèmia de la COVID 19, malgrat no aturar-se l’obra, es varen produir problemes de manca de mà d’obra i alentiment dels serveis externs ocasionats per les múltiples baixes laborals.

Així mateix, durant els darrers mesos es patiren problemes derivats del desproveïment en la cadena de subministraments per la manca de matèries primeres i les dificultats en la logística internacional. Això ha alentit els processos d’aprovisionament i retard en els terminis de fabricació, transport i entrega dels equips electromecànics. Finalment, l’obra va finalitzar el mes d’octubre i durant les darreres setmanes s’ha superat el període de proves, per entrar ara ja en funcionament regular.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email