Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

MÉS per Palma celebra un cap de setmana antifeixista per lluitar contra els discursos d’odi i la defensa dels drets humans

Palma, 10 de desembre de 2022.- MÉS per Palma ha celebrat aquest 9 i 10 de desembre al Centre Cultural de s’Escorxador i CineCiutat un cap de setmana antifeixistes per lluitar contra els discursos d’odi i la defensa dels drets humans. Les jornades han comptat amb persones expertes en discursos d’odi i com fer-hi front com Betlem Agulló, Miquel Ramos, Enric Juliana, María Eugenia Rodríguez Palop o Pablo Batalla.

“Vivim un auge dels discursos d’odi i d’atacs als feminismes i als drets de les dones, el col·lectiu LGTBI, les persones migrades i racilitzades, contra la llengua catalana i el sistema educatiu, contra l’ecologisme o contra les persones que més es troben als marges i menys tenen. Pensam que ja n’hi ha prou i que cal donar una resposta des de la política. És per això que hem organitzat aquestes jornades”, ha explicat la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Palma i cap de llista de MÉS per Palma a les properes eleccions municipals, Neus Truyol.

Neus Truyol: Vivim una situació d’auge dels discursos d’odi i d’atacs als drets de les dones, el col·lectiu LGTBI, les persones migrades i racialitzades o d’atacs a la llengua. Pensam que ja n’hi ha prou i que cal donar una resposta des de la política

“Volem obrir espais de debat amb llibres i pel·lícules perquè la ciutadania pugui formar-se de forma crítica, com ho feien els antifeixistes dels anys 30 i 40 del segle XX a ateneus i espais populars d’arreu del nostre país, l’Estat i Europa”, ha assegurat el coordinador de la formació ecosobiranista, Miquel Àngel Contreras. “Amb aquestes jornades volem impulsar la reflexió i el rearmament ideològic davant un perill creixent a la nostra societat”, ha continuat Contreras.

El divendres va ser el torn de la Mostra de Cinema Antifeixista amb la projecció de la pel·lícula “La mort de Guillem”, de Carlos Marqués-Marcet, sobre l’assassinat del militant antifeixista i independentista valencià Guillem Agulló al 1993 a mans d’un grup d’ultra dreta. L’acte va ser presentat per Betlem Agulló, germana de Guillem.

Miquel Àngel Contreras: “Amb aquestes jornades volem impulsar la reflexió i el rearmament ideològic davant un perill creixent a la nostra societat

El dissabte la jornades s’han reprès amb la fira del llibre contra l’odi a l’Escorxador de Palma amb la presència de les llibreries Quart Creixent i Embat Llibres i les presentacions de llibres de persones expertes en discursos d’odi i com fer-hi front. La primera de les presentacions ha estat la de l’edició en català d’”Antifeixistes” (de l’editorial Capitan Swing), del periodista valencià expert en extrema dreta Miquel Ramos. Una crònica de com es va combatre l’ultra dreta als anys 90. L’acte ha estat acompanyat per Neus Truyol.

A les 18 hores, i acompanyat de secretària general de Mallorca Nova, Maria Victòria Llull, l’escriptor, periodista i adjunt al director de La Vanguardia, Enric Juliana, ha presentat “Aquí no hem vingut a estudiar” (d’Arpa Editores). Un llibre generacional que fa dialogar la lluita antifranquista amb el món d’ara.

Les jornades antifeixistes de MÉS per Palma han reunit persones expertes en discursos d’odi com Betlem Agulló, Enric Juliana, Nora Rodríguez, Miquel Ramos, Pablo Batalla, Maria Antònia Oliver París o María Eugenia Rodríguez Palop

A continuació ha estat el torn de l’historiador i assagista Pablo Batalla, presentant el seu llibre “Los nuevos odres del nacionalismo español” (d’Ediciones Trea), acompanyat del professor d’Història Contemporània de la UIB, Antoni Marimón. Un text punyent sobre l’espanyolisme del segle XXI.

La darrera de les presentacions ha estat la de la professora titular de Filosofia del Dret a la Universitat Carlos III, experta en Drets Humans, eurodiputada de Podem i activista ecofeminista, María Eugenia Rodríguez Palop, qui ha presentat el seu llibre “Revolución feminista y políticas de lo común” (d’Icaria Editorial), acompanyada per la teòloga i directora insular d’Igualtat i Diversitat del Consell de Mallorca, Rosa Cursach.

A més, s’ha celebrat un col·loqui que ha comptat amb una fila 0 formada per representants del CCOO, Joves de Mallorca per la Llengua, Fridays for Future, Mallorca Lliure i Mallorca Nova.

Per acabar, les jornades antifeixistes s’han tancat amb un acte polític de cloenda on hi ha participat Betlem Agulló, germana del jove antifeixista Guilem Agulló assassinat el 1993, Nora Rodríguez, advocada i portaveu de la campanya 15 anys de l’assassinat del jove antifeixista Carlos Palomino, Maria Antònia Oliver París, de Memòria de Mallorca, Maria Victòria Llull, secretària general de Mallorca Nova, Jaume Alzamora, secretari general de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, coordinador general de MÉS per Mallorca i Neus Truyol, cap de llista de MÉS per Palma a les properes eleccions municipals.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email