Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

L’Àrea de Model de Ciutat presenta les dades de l’Oficina Antidesnonaments de l’any 2022

Palma, 10 de gener de 2023.- La regidora de Model Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol i el director d’Habitatge i Gerent del Patronat Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació Integral de Barris, Josep Rigo, han presentat les dades de l’Oficina Antidesnonaments (OAD) corresponents a l’any 2022.

L’oficina ha aconseguit aturar un percentatge alt de desnonaments amb una ràtio de suspensions del 60%. Dels 720 expedients oberts en el darrer any s’han aconseguit aturar 477 expedients. Truyol ha recordat que aquesta xifra és molt alta, tenim en compte que l’OAD és un servei d’intermediació i treballa per aturar les situacions d’indefensió en el dret a l’habitatge però, que no té competències directes per poder aturar cap desnonament . En aquest sentit, la mateixa Truyol ha tornat a reclamar una Llei de l’Habitatge al govern de l’estat que doni més eines als ajuntaments, com poder regular els preus o augmentar les obligacions dels grans tenidors,  i així poder lluitar contra situacions que amenacen el dret a una llar digna dels ciutadans i ciutadanes de Palma”

Neus Truyol:reclamem una Llei de l’Habitatge al govern de l’estat que doni més eines als ajuntaments, com poder regular els preus o augmentar les obligacions dels grans tenidors, i així poder lluitar contra situacions que amenacen el dret a una llar digna dels ciutadans i ciutadanes de Palma“.

Truyol ha continuat explicant que “ens preocupa molt la pujada de preus, el final de la temporada turística i la pujada de L’Euríbor. Pot ser un moment difícil i esperem que l’ajuntament de Palma no es quedi sol en la lluita per garantir un dret constitucional com el de l’habitatge”.

L’exercici 2022 es tanca amb un número lleugerament inferior d’expedients respecte de l’any 2021, fet que no s’ha d’atribuir a la millora de les situacions d’habitatge sinó per l’efectivitat de les mesures tipus “escut social” tant estatals, autonòmiques com municipals que encapçala, en aquest últim cas,  l’Àrea de Benestar Social. Cal recordar que segons un estudi presentat per l’Àrea de Benestar de l’Ajuntament de Palma, els ciutadans i de Palma han de dedicar fins un 40% del seu sou

Fins al 31/12/2022 s’han tramitat els següents expedients:

D’altra banda, la regidora ha explicat que a excepció de CaixaBank, les entitats bancàries generalment neguen la possibilitat dels contractes socials, no respectant el codi de bones pràctiques signat en l’àmbit estatal. “Des de l’ajuntament insistim en el seu compliment, però ens trobam amb un mur amb la immensa majoria dels bancs propietaris dels habitatges implicats” ha afirmat Truyol.

Finalment, les dades confirmen que la majoria dels titulars dels expedients són dones (61% dels expedients) i que les unitats de convivència més vulnerables són les de les parelles amb fills (28% del total).

L’Oficina Antidesnonaments es va crear l’any 2015 per combatre l’emergència habitacional derivada de la crisi del 2010 i l’esclat de la bombolla Inmobiliaria. L’oficina que tenia un caràcter  provisional s’ha convertit en una eina indispensable i estructural en la lluita pel dret a l’habitatge a la ciutat de Palma. Des de la seva creació s’han obert 5.818 expedients , s’han aconseguit aturar 2.837 i en l’actualitat en té oberts 603 pendents de resolució.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email