Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Model de Ciutat presenta un mapa urbà que reivindica la figura de les dones

Palma. 24/01/2023 – La regidora de Model de Ciutat , Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol i la representant d’Arquitectives, Cristina Llorente, han presentat un mapa urbà dels carrers on es podran conèixer les històries de dones que han tingut protagonisme a la vida social, política o cultural ja sigui de Palma com del món. Aquest mapa forma part de la Guia Urbana de Palma (itinerari 8)

Segons paraules de Truyol “la invisibilització de les dones a la història es veu clarament en la proporció de carrers en noms femenins de Ciutat”. De fet, dels més de 800 carrers que té Palma només 75 estan dedicats a dones; i dels 200 fills i filles il·lustres de Palma només 20 són dones. En aquest sentit, la regidora ha explicat “aquest mapa vol posar en valor les històries femenines massa vegades ignorades i enterrades a l’oblit”.

Neus Truyol:la invisibilització de les dones a la història es veu clarament en la proporció de carrers en noms femenins de Ciutat

Cristina Llorente ha explicat que el mapa es divideix en 5 categories  temàtiques amb 36 punts d’interès dins la geografia palmesana.

  • Educació i Ciència
  • Cultura
  • Esport
  • Activisme i Política
  • Religió

Del més de 800 carrers que té Palma només 75 estan dedicats a dones.

Dins aquestes categories trobem mencions a Dones dins el món laboral,  on s’analitza la presència de les dones dins la feina “formal”, on històricament han estat invisibilitzades. Destaquen noms com el de la Presidenta del Gremi de Cosidores de Palma Josefa Sánchez. També es poden seguir les històries de Dones i la Política, on es mostra la història d’algunes de les protagonistes de les primeres manifestacions conta la violència de gènere, la lluita contra la dictadura franquista o de les lluites sindicals dels anys 30. Destaquen noms com el de la referent feminista Leonar Taboada o Aurora Picornell

La iniciativa neix de la iniciativa conjunta de Model de Ciutat, Palma XXI i Arquitectives  a partir d’una campanya del Dia de les Dones de l’any 2022.

El mateix itinerari explica la trajectòria de les Dones a la Vida Social de Palma, on s’explica la història de dones que destacaren dins l’àmbit literari i el món artístic amb noms com els de l’actriu Catalina Valls o la filòloga Aina Moll. També es podran conèixer anècdotes i històries de les Dones i l’Educació, on es pot veure l’evolució de les dones dins el món eductiu, el tipus d’ensenyament que rebien fins a arribar els nostres dies, amb noms com el de les directores d’escoles com Catalina Oliver o Joana Maria Vadell.

Aquesta iniciativa neix de la iniciativa conjunta de Model de Ciutat, Palma XXI i Arquitectives a partir d’una campanya del Dia de la Dona de l’any 2022 que convidava la ciutadania de Palma a proposar noms de carrers amb històries de protagonitzades per dones.  Els mapes amb l’itinerari es podran recollir als Casals de Barri i a les Oficines d’Informació a la Ciutadania (OACs).

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email