Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Hem guanyat: a Palma no hi haurà lloguer turístic

Palma, 8 de febrer de 2023.- El Tribunal Suprem ha avalat la decisió, impulsada per MÉS per Palma la passada legislatura i adoptada per l’Ajuntament de Palma, de no permetre l’ús turístic a plurifamiliars. Amb aquesta decisió es dona el vistiplau a una mesura que l’equip de govern, encapçalat per Antoni Noguera, va prendre per protegir els residents i per eliminar l’impacte del lloguer turístic sobre els preus dels lloguers. Una mesura que fou tombada pel Tribunal Superior de Justícia fins que el Suprem ha donat ara la raó a l’Ajuntament.

Primer des de la regidoria de Model de Ciutat i després des de la batlia, Antoni Noguera va impulsar aquesta acció per a protegir els residents en un tema tan important com l’accés a l’habitatge. En aquest sentit, el fet de no permetre el lloguer turístic a Palma va ser una decisió pionera. Antoni Noguera ha declarat que la sentència és sobretot una victòria de la societat civil, que des de la Federació de Veïns va impulsar la primera Iniciativa Municipal demanant la prohibició del lloguer turístic. “Aquesta protecció va ser una iniciativa pionera no només a l’estat i a Europa, sinó també a escala mundial que, per damunt de tot, vol garantir el dret a l’habitatge”, ha dit el tinent de batlte de Cultura i Benestar Social.

Per la seva banda, Neus Truyol, regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, ha afirmat que “la sentència ens ha donat la raó en els nostres objectius de defensar una Palma i uns barris que siguin per als seus residents i no siguin per al turisme ni el negoci de l’especulació immobiliària”.

L’Associació d’apartaments i habitatges de lloguer de temporada (Habtur) va denunciar davant del TSJIB l’acord de Ple de l’Ajuntament de Palma de 26 de juny de 2018 pel qual es va aprovar la zonificació al municipi de Palma que regulava la comercialització de les Estades Turístiques a Habitatges d´ús residencial. El TSJIB va dictar sentència el setembre del 2021 admetent parcialment el recurs presentat per Habtur, i declarava la nul·litat de ple dret de la zonificació quant a la prohibició de comercialitzar estades turístiques a plurifamiliars. Davant aquesta sentència, l’Ajuntament va interposar un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem per a defensar la seva mesura.

Sentència

El Tribunal Suprem ha dictat sentència i ha fallat a favor de la mesura de l’equip de govern aprovada en Ple. Avala la decisió en base a diferents motius:

  • Perquè suposa una modificació substancial del concepte d’habitatge. L’ús turístic no és un ús propi de l’habitatge, ja que és residencial.
  • Per l’impacte de les Estades Turístiques en Habitatges (ETH) en l’activitat en la configuració i la convivència social als barris.
  • Per l’impacte de les ETH en la disponibilitat d’immobles per a l’arrendament per a la població resident.
  • Pels efectes significatius dels ETH sobre el medi ambient, els recursos naturals i les infraestructures.

La sentència remarca que la zonificació provisional aprovada per l’Ajuntament de Palma compta amb la corresponent motivació:

  • Els informes que es troben a l’expedient evidencien l’impacte d’aquesta activitat sobre la configuració i la convivència social als barris.
  • La manca d’oferta d’arrendament per a la població resident.
  • Els possibles efectes significatius sobre el medi ambient, territori, recursos energètics, hídrics, infraestructures i carreteres.
  • No ampliar els usos concebuts per als habitatges.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email