Actualitat

MÉS per Palma aposta per la ciutat feminista

Palma, 10 de març de 2023.- La cap de llista de MÉS per Palma, Neus Truyol, la número 3, Kika Coll, i la número 5 del partit ecosobiranista a Cort han presentat aquest divendres les seves propostes per fer de Palma una ciutat feminista davant l’estàtua d’Encarnació Viñas, una referent de l’activisme veïnal i en defensa de la llengua catalana. MÉS per Palma aposta per continuar incorporant la perspectiva de gènere de manera transversal, i per la proximitat, lluita contra el canvi climàtic i creació de comunitat com a polítiques feministes, amb mesures com l’ampliació d’equipaments públics als barris, la creació de mercats i punts de venda directa, l’augment d’elements urbans que facilitin relacionar-se, i per la creació de corredors verds i la connexió amb mobilitat sostenible els barris i pobles de Palma, entre d’altres.

“Apostam per una Palma feminista. Per una ciutat de proximitat, que lluiti contra el canvi climàtic i creï comunitat. Per una ciutat més habitable que posi en el centre la vida”, ha assegurat la cap de llista de MÉS per Palma a les properes eleccions municipals, Neus Truyol. “Una ciutat feminista és aquella que millora la vida de les persones i del medi ambient, que fa comunitat, que posa les cures i la vida en el centre”, ha continuat l’actual regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Palma.

Neus Truyol: apostam per una Palma feminista. Per una ciutat de proximitat, que lluiti contra el canvi climàtic i creï comunitat. Per una ciutat més habitable que posi en el centre la vida

“La millor manera per construir una Palma feminista és a través de la ciutat dels 15 minuts, perquè els objectius que persegueix són netament feministes. Una ciutat de proximitat, cohesionada i amb vida comunitària, que lluita contra el canvi climàtic i aposta pel comerç local i el teixit empresarial als barris”, ha defensat Truyol. Un model de ciutat en el que els barris siguin protagonistes i on hi hagi sanitat, escoles, serveis bàsics i infraestructures públiques, parcs i jardins o comerços de proximitat a un màxim de 15 minuts de desplaçament des del propi domicili.

Així, Truyol ha defensat que si es dibuixa una Palma dels barris i pobles allà on es disposi de tot el necessari a prop “facilitam la vida i les cures de les persones que viuen a Palma, guanyam temps i qualitat de vida”. Per això ha explicat que, entre d’altres mesures, MÉS per Palma elaborarà un Pla d’Equipaments que inclogui un mínim d’infraestructures municipals d’us quotidià per barriada per tal d’acabar amb el dèficit o saturació que pateixen algunes zones de Palma.

A més, fomentar l’economia local i el teixit empresarial als barris és també un objectiu feminista per a MÉS per Palma donat que, a banda de generar llocs de feina als barris i que la gent pugui fer feina a prop d’on viu, “impulsa un altre model econòmic que tengui la vida en el centre, que permeti una conciliació real de la feina amb la vida”, ha explicat la número 3 del partit ecosobiranista, Xisca Mir. Per això ha explicat que, entre d’altres mesures, el partit ecosobiranista crearà mercats temporals i temàtics per dinamitzar els barris i pobles, i proporcionar espais de venda directa als productors a través de mercats d’aliments o d’artesania especialitzats, per exemple.

El partit ecosobiranista aposta per continuar incorporant la perspectiva de gènere de manera transversal, per ampliar els equipaments públics als barris, per crear mercats i punts de venda directa, per augmentar els elements urbans que faciliten relacionar-se, i per la creació de corredors verds i connectar amb mobilitat sostenible els barris i pobles de Palma com a propostes feministes

“L’ecologisme ha format sempre de la mirada feminista, per això una ciutat que lluiti contra el canvi climàtic i sigui més sostenible és imprescindible”, ha continuat la número 3 de MÉS per Palma i actual directora insular de Patrimoni del Consell de Mallorca, Kika Coll. Així, amb la ciutat dels 15 minuts depenem menys del transport motoritzat, pel que reduïm petjada ecològica i podem alliberar espais pels cotxes i augmentar les zones verdes i per als vianants. “Per això, proposam, entre d’altres, crear una xarxa de corredors verds per fomentar la biodiversitat arreu del municipi, així com connectar amb mobilitat sostenible els barris i pobles”, ha explicat Coll.

Finalment, Truyol ha explicat que si una cosa ens han ensenyat els feminismes és que som éssers vulnerables i que ens necessitam els uns als altres per poder viure, “per això és imprescindible tenir ciutats cohesionades socialment i que facin posible la vida en comú. I si tenim places, equipaments, zones verdes… tenim llocs de trobada que fan posible que ens coneguem i creem llaços de solidaritat i ajuda mútua”. Per això, entre d’altres, MÉS per Palma, aposta per augmentar els elements que permeten humanitzar la ciutat i relacionar-se, com ara bancs per seure, sales de lactancia en espais púbblics, zones per a cans, Horts urbans i zones verdes amb arbres fruiters, etc.