Actualitat

MÉS per Palma vol limitar el preu dels lloguers dels locals comercials

Palma, 15 de març de 2023.- MÉS per Palma ha explicat aquest dimecres, dia del consumidor, la seva aposta pel petit comerç local i de proximitat i el teixit empresarial als barris i les mesures i propostes polítiques per impulsar-lo de cara al proper mandat que arrancarà passades les eleccions municipals. El partit ecosobiranista defensa mesures com demandar a l’Estat la limitació dels preus dels lloguers dels locals comercials i a què banc i fons voltors ofereixin a un preu assequible els seus nombrosos locals, la limitació de nous centres comercials, o la fixació de carrers prioritaris d’activitat econòmica, entre d’altres.

“Des de MÉS per Palma feim una crida al suport al petit comerç i de proximitat. El comerç local i de proximitat és el batec dels nostres barris, ha de ser la columna vertebral de la nostra economia”, ha defensat la cap de llista de MÉS per Palma i actual regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol. “Si apostam pel petit comerç local també apostam per la ciutat dels 15 minuts en la que volem transformar Palma. Una ciutat de proximitat”, ha continuat.

Neus Truyol: el petit comerç local i de proximitat és el batec dels nostres barris, ha de ser la columna vertebral de la nostra economia. Quan hi apostam, apostam també per la ciutat dels 15 minuts. Una ciutat de proximitat

En aquest sentit, Truyol ha explicat que el suport i aposta pel petit comerç i de proximitat respon a diferents objectius. En primer lloc perquè la majoria del comerç local i de proximitat i del teixit empresarial a les barriades està regentat per petites i mitjanes empreses familiars, “permet crear llocs de feina descentralitzats i fent que la gent pugui fer feina prop de casa seva”. Un segon objectiu és que “contribueix a la prosperitat de la nostra economia. Perquè quan consumim als comerços del nostre barri també estam invertint en les persones que hi fan feina, feim que puguin tenir una vida digna i amb recursos”, ha assegurat.

A més, la també regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Palma, Neus Truyol, ha explicat que un tercer motiu és que el petit comerç i de proximitat ofereix productes i una atenció de qualitat i especialitzada. “Ningú com la botiguera de davall casa nostra, que coneix les nostres necessitats i gustos, ens pot assessorar millor”, ha assegurat.

Així mateix, Truyol ha defensat que apostar pel comerç local i de proximitat i el teixit empresarial als barris suposa reduir temps de desplaçaments, contribuint així a reduir la petjada ecològica i a optimitzar el temps personal, així com enfortir la cohesió veïnal i crear xarxes de suport mutu, “imprescindible per generar comunitat i lluitar contra l’individualisme”.

Miquel Àngel Contreras: “des de MÉS per Palma pel comerç local i de proximitat i el teixit empresarial als barris amb mesures com demandar a l’Estat la limitació el preu dels lloguers dels locals comercials i a què bancs i fons voltors ofereixin els seus nombrosos locals a preus assequibles, o la limitació de nous centres comercials, entre d’altres”

Per la seva banda, el coordinador de la formació i número 2 de la formació ecosobiranista a Cort, Miquel Àngel Contreras, ha explicat que des de MÉS per Palma sempre han apostat pel petit comerç i de proximitat, com fan ara també amb la ciutat dels 15 minuts amb una sèrie de propostes com ara l’exigència a l’Estat de la regulació dels preus dels locals comercials. “L’encariment dels preus dels lloguers dels locals comercials està desplaçant el petit comerç i de proximitat per grans cadenes o multinacionals i per això és imprescindible limitar-los. A més, amb aquesta regulació podríem fixar preus assequibles que afavoreixin l’obertura de nous petits comerços i de proximitat”.

A més, el partit ecosobiranista vol fixar carrers de prioritat econòmica, a través dels eixos cívics radials i circulars, com ja s’ha disposat en el Pla General, fent que totes les plantes baixes s’hagin de dedicar a activitat econòmica o comercial, així com en els carrers de més de 20 metres on el 60% de les plantes baixes s’hauran de dedicar a aquestes activitats.

“Des de MÉS per Palma també continuarem mantenint el nostre compromís ferm de no permetre nous centres comercials, com ja ho vam fer amb el Palma Springs de Ses Fontanelles, amb el que vam ser més que contundents”, ha explicat també Contreras.

D’altra banda, el partit ecosobiranista també proposa demandar a l’Estat que obligui a bancs i fons voltors a oferir a un preu assequible els nombrosos locals comercials que tenen a la nostra ciutat. “Uns locals comercials que ara s’estan degradant. Pel que aquesta regulació permetria obrir nous locals comercials de proximitat”, ha assegurat Contreras.

Finalment, MÉS per Palma també proposa altres mesures com ara el desenvolupament de campanyes informatives a cada barriada per a donar a conèixer els comerços locals la creació de mercats temporals i temàtics per a dinamitzar els barris i pobles de Palma i proporcionar espais de venda directa a productors a través de mercats d’aliments o d’artesania especialitzats o l’ampliació dels mercats municipals per afavorir un comerç de producte fresc, de qualitat i de proximitat com el del Camp Redó, on es combinaran paradetes de venda d’aliments amb espais socioculturals i de formació d’oficis.

També mesures per fomentar la diversitat de l’oferta comercial als barris, regulant la proliferació de bars i restaurants o fixant distàncies mínimes entre bars per fomentar la diversificació econòmica, evitar molèsties i fomentar la convivència, entre d’altres propostes per impulsar el petit comerç i de proximitat.