Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

MÉS per Palma impulsarà un Pla de Xoc a favor del català a Palma, elaborat amb la col·laboració de les entitats socials

Palma, 17 d’abril de 2023.- MÉS-Estimam Palma ha presentat avui el seu programa electoral en matèria de Política Lingüística. La formació parteix del fet que el català és la llengua pròpia de Palma i que forma part del patrimoni cultural de totes les persones que viuen a la ciutat.

Segons el número dos de la candidatura, Miquel Àngel Contreras, el català “ha de ser un dels elements que vertebra la nostra societat, independentment de l’origen, el sexe o la classe social. El seu coneixement és un dret de tota la ciutadania, per a la qual ha de ser una porta d’entrada a la construcció d’una ciutat més cohesionada socialment i, per tant, més orgullosa de la seva identitat i més estimada per part de les persones que l’habiten”. Per al candidat de la formació, “cal donar una resposta a la situació d’emergència en què es troba la nostra llengua i això passa per garantir el dret a aprendre-la i a fer-la servir amb normalitat a tots els àmbits, tant amb l’administració pública -això inclou per descomptat la sanitat- com a l’àmbit privat. Cal oferir la llengua als nouvinguts i eliminar qualsevol discriminació provocada pel fet de fer servir la llengua pròpia de la ciutat”. 

Per la seva banda, la candidata a la batlia de Palma, Neus Truyol, ha recordat algunes de les fites dels darrers 8 anys: la recuperació del Reglament Municipal de Normalització Lingüística, els Premis Ciutat de Palma en català, les Clàusules Lingüístiques que obliguen a les empreses concessionàries a prestar els seus serveis en català, el programa de Dinamització Lingüística que té com a objectiu promoure l’ús social de la llengua a diferents àmbits de la nostra societat (barris, nouvinguts, joves)…

Segons Truyol, “queda molta feina per fer en Política Lingüística, i cal fer-la de la mà de la societat civil. Per això, la propera legislatura impulsarem un Pla de xoc per la llengua en col·laboració amb les entitats defensores de la llengua catalana (Joves de Mallorca per la Llengua, OCB, STEI-i i Plataforma per la Llengua). A més, potenciarem el Servei de Dinamització Lingüística, dotant-lo de personal tècnic suficient per poder dur endavant programes de dinamització lingüística als barris i pobles de Palma i per impulsar projectes d’acolliment lingüístic per als nouvinguts”.

A més, ha afegit Truyol, “volem vincular les polítiques lingüístiques al projecte de la Ciutat dels 15 minuts, acostant encara més les accions als barris. Per això convertirem les biblioteques de barri en eixos d’integració a nivell lingüístic, impulsarem un Pla de Voluntariat Lingüístic i durem a terme campanyes de foment de l’ús social del català”.

En aquest sentit, la candidata a batlessa, Neus Truyol, ha penjat a les seves xarxes socials una conversa amb el professor de llengua castellana José Juan Guijarro. El vídeo, amb el títol “Això t’ho dic com a professor de castellà”, ha servit perquè la candidata pogués escoltar la visió del reconegut professor en relació al foment de la llengua catalana i a la seva potenciació a les escoles i instituts.

José Juan Guijarro, nascut el 13 de març de 1963 a Palma, és llicenciat en Filologia Hispànica el 1986 per la Universitat de les Illes Balears i professor de Llengua castellana des de 1989 a l’IES Son Pacs.El 2015, juntament amb la professora Maria Gràcia Cloquell, obté el Premi Nacional d’Alfabetització Audiovisual del Ministeri d’Educació i de l’Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals amb el Projecte Sopa d’imatges. Així mateix, rep una menció especial de la Fundació Princesa d’Astúries amb la col·laboració de Google al seu primer certamen audiovisual.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email