Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

MÉS per Palma deixarà de fer promoció turística i apostarà fermament pel decreixement turístic

Palma, 28 d’abril de 2023.- MÉS per Palma ha presentat avui les seves propostes per impulsar el decreixement turístic a Palma. La formació ecosobiranista considera fonamental reduir el pes d’aquest sector en l’economia per acabar amb la saturació que provoca a la ciutat i per avançar cap a una societat amb llocs de feina més estables i de major qualitat. 

En aquest sentit, la candidata de MÉS la batlia de Palma, Neus Truyol, ha afirmat que la propera legislatura “deixarem de fer promoció turística des de l’Ajuntament. La ciutat ja és prou coneguda arreu del món. A més, la situació de massificació que patim ha convertit Palma en un Parc Temàtic pensat per als turistes, on es tanquen els comerços tradicionals, els veïnats i veïnades pateixen molèsties, i alguns són expulsats dels seus habitatges pel lloguer turístic i la venda a no-residents”. Truyol ha posat com a exemple de massificació el tema dels creuers: “des de MÉS-Estimam Palma vàrem considerar insuficient l’acord a què va arribar el PSOE amb la patronal dels creuers. Pensam que tres al dia, tenint en compte a més que acceptava dies amb més creuers, és totalment insuficient. A més, les excepcions són tan nombroses que desvirtuen l’acord. De fet, aquest mes de maig hi haurà dos dies amb quatre creuers i un amb cinc, i això és insostenible. Com a partit continuam demanant que es redueixin a dos al dia sense cap excepció”. 

Truyol ha afirmat que “hem de promocionar altres sectors com l’agricultura, el comerç de proximitat, la investigació, la cultura i la cura de les persones. També seguirem en la línia de contenció del lloguer turístic, solucionant la problemàtica de barris com Son Espanyolet, i demanarem al Consell de Mallorca que incrementi la inspecció i el control per erradicar-ne l’oferta il·legal. A més, limitarem el nombre de bars i restaurants, per evitar la concentració d’activitats d’oci que generin molèsties al descans dels veïnat, com és el cas de Santa Catalina, i facilitarem i prioritzarem el dret a utilizar la via pública per part de la ciutadania per damunt de les empreses privades.”. 

La candidata de MÉS-Estimam Palma ha assegurat, a més, que “col·laborarem amb el Govern de les Illes Balears en el procés de decisió sobre les polítiques de decreixement turístic que es duen a terme en el municipi de Palma. Li exigirem la reducció de places turístiques a s’Arenal i a altres nuclis saturats, i també l’eliminació de pràctiques negatives per a l’economia, com el Tot inclòs”. Truyol també s’ha compromès a impulsar, juntament amb el Govern, la compra d’hotels obsolets de s’Arenal per reconvertir-los en habitatges assequibles. 

Per últim, Truyol ha exigit a l’Estat que aturi l’ampliació de l’aeroport. Sobre aquest tema ha demanat “l’aplicació de mesures per reduir el nombre de vols turístics i la petjada ecològica de l’aeroport en matèries com l’energia, l’aigua i la contaminació lumínica i acústica. A més, és necessària la restricció de l’ús del jet privat, limitant la seva activitat i posant taxes a aquelles persones que en facin ús. També seguirem reclamant la cogestió del port i l’aeroport, per poder tenir el control de la porta d’entrada del turisme”. 

Per la seva banda, el número dos de la candidatura, Miquel Àngel Contreras, ha recordat que “el Govern Bauzá va aprovar la Llei Delgado, que va desregular totalment el sector i va provocar una barra lliure d’ampliacions d’hotels i de noves places turístiques, les conseqüències de les quals encara patim en forma d’agreujament dels problemes de saturació humana i mediambiental”. Contreras ha afirmat que la formació vol “reduir el pes excessiu del turisme, avançant cap a una economia més diversificada, fomentant sectors econòmics amb llocs de feina de qualitat i més estables: energies renovables, cultura, investigació, agricultura… La nostra dependència ens ha abocat a un cercle viciós de pèrdua de qualitat de vida i mediambiental i de generació de llocs de feina precaris”.

El candidat ha fet balanç de la feina feta per impulsar el decreixement turístic. Ha recordat que “durant els darrers anys hem prohibit el lloguer turístic en edificis de pisos i a les cases dels barris tradicionals. A més, hem limitat els nous hotels a la ciutat als espais públics de més de 20 metres d’ample. També hem limitat, a través del nou Pla General, l’obertura de nous bars i restaurants en els barris de Palma, i hem impulsat campanyes d’inspeccions per controlar el compliment de les normatives municipals. Així mateix, hem combatut el turisme d’excessos a s’Arenal, a través d’accions d’inspecció i de l’acció de la Policia Local”.

“El monocultiu turístic ha destruït el territori i la cohesió social de la nostra ciutat. Els problemes associats a aquesta activitat han provocat massificació i molèsties als veïnats i veïnades, destrucció del territori i consum de recursos escassos com l’aigua. És hora de posar-hi fre”, ha conclòs Contreras.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email