Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Neus Truyol i Lluís Apesteguia debaten sobre diversificació econòmica i justícia social amb el candidat de Compromís Joan Baldoví

Palma, 3 de maig de 2023.- MÉS-Estimam Palma ha fet avui un acte polític en el Baluard del Príncep per debatre sobre els reptes econòmics compartits entre el País Valencià i Palma. Sota el títol “Construir una economia més diversificada i més justa. Donar veu als pobles des de les sobiranies”, la candidata de MÉS-Estimam Palma, Neus Truyol, el candidat de MÉS per Mallorca a la presidència del Govern, Lluís Apesteguia, i el candidat de Compromís a la presidència de la Generalitat valenciana, Joan Baldoví, han pogut reflexionar plegats sobre els reptes econòmics que afecten els dos territoris i com, des de la col·laboració, es pot construir una economia al servei de les persones, més diversificada, més justa i més sostenible.

En referència a la necessitat de diversificar la nostra economia, per a Lluís Apesteguia “necessitam enfortir el teixit productiu d’aquesta terra, des de l’agricultura fins al petit i mitjà comerç, passant per la indústria pròpia o la cultura. Només així ampliarem l’alternativa al monocultiu turístic i generarem treball de qualitat i benestar ciutadà”.

La candidata de MÉS-Estimam Palma ha remarcat la importància dels vincles entre els dos territoris: “el País Valencià ens és molt proper. Ens hi uneixen una llengua i una cultura, una mar que ens fa de pont i uns sistemes productius similars, que ens obliguen a afrontar els mateixos reptes. Tots dos participam de governs, on aportam valors d’esquerres, ecologistes i sobiranistes, amb la participació de dos partits germans com són Compromís i MÉS. A més, des de fa 8 anys les nostres institucions han iniciat diferents projectes de col·laboració, relacionats amb la mar que compartim i amb les similituds de les nostres economies dins l’eix mediterrani. Per a mi és un autèntic honor la presència avui a Palma de Joan Baldoví, que ha estat un vertader amic de MÉS per Mallorca en el Congrés de Diputats, i que serà un magnífic president de la Generalitat valenciana”.

Baldoví ha explicat que “MÉS i Compromís tenen un vincle històric de moltes dècades basat en el fet que Mallorca i el País Valencià vivim situacions i problemàtiques semblants” i que “només MÉS té una proposta econòmica basada en l’emprenedoria, el teixit productiu propi i les indústries d’inspiració mediterrània i oberta”.

Truyol ha afegit que “la solució als problemes que compartim passa sempre per exercir la sobirania sobre el nostre model econòmic i per garantir llocs de feina dignes que permetin als treballadors i treballadores millorar la seva vida, donant veu als nostres pobles perquè ens ajudin a transformar els nostres sistemes productius”. Per a la candidata, “és necessari acabar amb el monocultiu turístic i diversificar la nostra economia per fer-la més justa per a la gent dels dos territoris. Aquesta és una demanda que MÉS ha encapçalat en solitari durant els darrers anys, i que actualment compta amb el suport d’una àmplia majoria social, amb cada vegada més persones que es sumen a aquest clam”. 

Per això Neus Truyol ha explicat que “apostam per altres sectors econòmics: la Innovació, les energies renovables, la Cultura, l’economia de les cures, de les persones i del Medi Ambient; l’agricultura sostenible, i la indústria local basada en la circularitat. Sectors que creen llocs de treball de major qualitat, i posen el benestar de les persones i el medi ambient en el centre”. La cap de llista ha remarcat la importància d’impulsar “una economia que fomenti el comerç i el teixit empresarials de proximitat als barris i pobles de Palma dins la línia de la Ciutat dels 15 minuts, evitant la creació de grans centres comercials que destrueixen el teixit local. Durant aquests anys hem aturat el Centre Comercial de ses Fontanelles i hem frenat la construcció de noves grans superfícies. Volem una economia que creï llocs de feina de proximitat, amb condicions i salaris adequats, on tothom arribi a final de mes”. 

“Som el partit que posa fre a activitats empresarials que provoquen problemes socials. Per això hem aturat l’obertura de noves sales de jocs i apostes”, ha recordat Truyol. “A l’igual que volem garantir la diversitat econòmica dels barris de Palma, per facilitar serveis de proximitats i llocs de feina a prop de casa. Així, hem de limitar l’obertura de nous bars i restaurants per reduir la massificació i garantir el dret al descans dels veïnats i veïnades, per evitar problemes com els que pateixen a Santa Catalina”.

La candidata a la batlia ha afirmat que “queda molta feina per fer, però hem posat les bases del canvi de model. Aquesta propera legislatura veurem el nou Districte d’Innovació de Llevant, on fomentarem la investigació i la implantació d’energies renovables, creant llocs de feina de qualitat. A més, apostarem per la sobirania alimentària amb el nou Parc Agrari per facilitar una producció d’aliments de qualitat i de km 0 a tota la població. Continuarem donant suport al petit comerç i al teixit empresarial de proximitat en els barris i prohibint la construcció de nous grans centres comercials. També aplicarem la normativa del nou Pla General, que obliga a les empreses de construcció a que, com a mínim, el 15% del material que usin sigui producte local o no tengui una petjada ecològica negativa. Per últim, impulsarem el sector cultural amb l’obertura de nous centres de creació, com el Centre de Circ de Can Ribas, l’Antiga Presó i les Sales d’Assaig, per crear llocs de feina basats en la Cultura”.

Per acabar, Baldoví ha afirmat que “l’única força mallorquina que té capacitat de liderar el canvi de model econòmic que les Illes Balears i Palma necessiten és MÉS per Mallorca”.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email