Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

MÉS-Estimam Palma invertirà 20 milions d’euros en la compra d’habitatge social la propera legislatura

Palma, 8 de maig de 2023.- MÉS-Estimam Palma ha presentat avui les seves propostes per comprar habitatge públic a Palma durant la propera legislatura. La formació ecosobiranista recorda que els darrers anys hi ha hagut un creixement de la construcció d’habitatges de luxe per part del sector privat, i que això suposa greus dificultats d’accés a l’habitatge per a les persones treballadores amb uns ingressos mitjans i baixos, que no poden arribar a final de mes amb els preus desmesurats actuals. La situació és crítica, amb els preus de lloguer i de compra que no deixen de pujar. L’objectiu de MÉS-Estimam Palma és garantir un habitatge digne a totes les persones, independentment de les seves condicions socials.

Neus Truyol considera que “la situació de l’habitatge és una emergència, i hi donarem resposta. És per això que des de MÉS-Estimam Palma aplicarem fins a les darreres conseqüències la Llei Estatal d’Habitatge, l’aprovació de la qual feia anys que demanàvem. Ens comprometem a actuar amb la màxima celeritat possible per baixar els preus dels lloguers i per fer-los assequibles als ingressos de la majoria de la població. Ja n’hi ha prou que els de sempre es lucrin amb un dret bàsic i les famílies quedin ofegades i no arribin a final de mes. L’oferta d’habitatge ha de ser a preus assequibles per a la classe treballadora, per a les famílies comunes de Palma, no per a inversors internacionals i persones millonaries, com està passant ara. A Palma, a dia d’avui, els pisos més barats estan a 750 euros per 50 m2 amb una habitació. Insostenible per a una persona mileurista o per a una família”. Truyol assegura que “hem d’intervenir el mercat immobiliari per garantir un dret bàsic”.

“A més, invertirem 20 milions d’euros en la compra d’habitatges per dedicar-los a lloguer social. Aquesta compra es farà de manera distribuïda a diferents barris de la ciutat, amb una atenció especial als barris turistitzats i gentrificats, per tal de potenciar la mescla social. Perquè volem que a totes les zones hi hagi gent amb diversitat d’ingressos, hem de generar convivència i pluralitat social perquè no hi hagi barris de primera i de segona a la nostra ciutat. Des de MÉS-Estimam Palma tenim clar que l’habitatge és un dret i que l’hem de garantir”, ha afegit la candidata a la batlia. La compra es realitzarà a través de diferent vies, l’oferta pública o el tempteig i retracte, entre altres opcions a l’abast. “Aquesta inversió podria suposar incrementar en gairebé 100 habitatges l’oferta pública municipal actual”,  estima Truyol.

Per la seva banda, Miquel Àngel Contreras ha explicat la feina feta des de l’Ajuntament la darrera legislatura: “hem reforçat l’Oficina Antidesnonaments, que ha ajudat a més de 6.000 famílies. Hem cedit solars a l’IBAVI, que ha construït més de 200 habitatges socials per primera vegada en dècades. A més, hem invertit 3,7 milions d’euros per rehabilitar els 389 habitatges socials de propietat municipals, que donen resposta a famílies de baixos ingressos que no poden trobar una casa en el mercat immobiliari. Per últim, hem aprovat un Pla General que multiplicarà l’habitatge social per 8 en 20 anys. Passarem així dels 1.500 (un 1%) actuals a més de 10.000 (un 5,6%). Des de l’administració pública hem d’ampliar l’habitatge públic, però també hem d’implicar la iniciativa privada en aquesta responsabilitat. Els grans promotors i la indústria immobiliària s’han lucrat durant dècades a costa de negar un dret bàsic als residents de la ciutat, amb una pujada de preus insaciable. És per això que el nou Pla General aprovat recentment obliga a que en els nous urbanitzables hi hagi com a mínim un 47% d’habitatges protegits, a un preu taxat que serà assequible a les classes mitjana i popular”. 

Així mateix, MÉS-Estimam Palma denuncia la nefasta política d’habitatge del PP quan ha governat. Un exemple clar és que no es va fer cap habitatge social durant la legislatura de Mateu Isern, i en canvi va vendre un solar al barri de sa Calatrava que a dia d’avui és un hotel de luxe. “És evident que es necessiten més hotels, no més habitatges a preu assequible”, ha ironitzat Truyol, “nosaltres som l’antídot perquè això no torni a passar”.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email