Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

MÉS per Palma rebutja la declaració de Sa Feixina com a Bé Catalogat i Bé d’Interès Cultural

Palma, 13 de juliol de 2023.- MÉS per Palma presentarà al Plenari ordinari del mes de juliol una proposició relativa a la declaració de Sa Feixina com a Bé Catalogat i Bé d’Interès Cultural. La proposició ha estat presentada per la portaveu de la formació, Neus Truyol, i per la regidora Kika Coll.

La portaveu ha recordat que “el PP i VOX han signat un acord de govern al Consell de Mallorca en el qual volen catalogar i protegir el monòlit franquista de Sa Feixina. Des de MÉS per Palma recordam que aquest monument exalta una massacre, la de la carretera de Màlaga, i és una mostra d’odi cap a les víctimes del franquisme, ja que és un homenatge a la por i repressió que va impulsar el feixisme. PP i VOX s’omplen la boca de llibertat però les seves accions són por per a les víctimes i la llibertat per als opressors, per als botxins”.

Truyol ha afirmat que “tant de bo la dreta d’aquí fos com la dreta alemanya, que és democràtica i no manté monuments nazis, ni els vol declarar Bé d’Interès Cultural. Ben al contrari, aquí una mostra: el desembre de 2019 Angela Merkel fa la seva primera visita al camp d’extermini nazi d’Auschwitz, la primera d’un canceller alemany des de 1995. En aquell moment Merkel diu literalment: “Em sent profundament avergonyida”. Per a la cancellera, la memòria dels crims del nazisme és “inseparable” de la identitat alemanya: “El record dels crims, nomenar els autors i retre homenatge digne a les víctimes és una responsabilitat que no s’ha d’aturar mai. Això no és negociable. És inseparable del nostre país. Ser conscients d’aquesta responsabilitat és part de la nostra identitat nacional”.

“Ja voldríem que Palma, Mallorca, l’Estat espanyol tenguessin una dreta com l’alemanya”, ha apuntat Truyol, “on és la dreta democràtica d’aquesta terra? Tant que miram a Alemanya, també podríem aprendre d’ells. Per contra, la defensa d’aquest monument demostra que les dretes de Mallorca i Balears (també de l’Estat) són antidemocràtiques, són hereves de la dictadura franquista i de la mort i la repressió que aquesta dictadura va sembrar. Es va construir el 1948, fa 75 anys. Durant aquest temps mai s’havia plantejat catalogar-lo o protegir-lo, mai ningú li va veure cap valor patrimonial. Tot el valor que té és exaltar el franquisme i el franquisme no es pot declarar Bé d’Interès Cultural ni catalogar-se. El franquisme s’ha d’acabar, enterrar, abolir”.

La portaveu ha recordat que “PP i VOX son dues cares de la mateixa moneda. L’acord PP-Vox és l’acord del retrocés, de la vergonya. Volen que viatgem al passat, ens envien 75 anys enrere, volen retornar-nos al moment en què s’erigí el monòlit franquista”.

Per la seva part, la regidora Kika Coll ha denunciat la proposta de catalogació: “no entenem l’ofuscació de la dreta i l’extrema dreta de voler dotar de valors patrimonials un bé que no en té. Volem recordar l’informe dels tècnics i tècniques del Servei de Patrimoni del Consell de Mallorca, competents en la matèria, de l’any 2015, que deia que “amb l’anàlisi del monument al Baleares no s’han trobat valors patrimonials que justifiquin l’aplicació d’alguna de les figures de protecció establertes a la llei LLPHIB.” Més clar, aigua”. 

Coll ha recordat que “el 2010 es va fer un intent de despolititzar el monument eliminant-ne els trets franquistes més significatius, però no ha donat els resultats esperats. Un exemple és que VOX segueix jugant a la provocació, concentrant els seus militants a Sa Feixina a l’hora de fer campanya política. A dia d’avui VOX no respecta el suposat espai neutre; és més, l’identifica com a un espai feixista. D’altra banda, les víctimes, que sempre han de ser una prioritat per a les institucions públiques, el continuen considerant un element lligat al franquisme. Per tant seguim pensant, i aquests fets de VOX així ho reforcen, que sa Feixina és i serà sempre un espai i un bé polititzat, vinculat a una etapa històrica de gran dolor i repressió social i política com és la dictadura franquista”.

La regidora ha reivindicat que “hem de continuar fent feina per ajudar a sanar i tancar ferides i no exaltar els botxins. La proposta de BIC de sa Feixina no farà més que mantenir viu el debat, que no va de valors patrimonials, sinó que aprofita l’ocasió per fer les seves polítiques, talment com en el moment de la seva construcció. En 75 anys pareix que les dretes no han avançat”.

Coll ha denunciat que “els jutges, amb la seva sentència, han valorat més els informes d’institucions de fora de Mallorca que els del propi Consell de Mallorca, que és l’administració competent en la matèria i que no donava cap valor patrimonial al monument. VOX i PP, en els seus acords de govern del Consell, no sols es reafirmen en la catalogació del monument com a BC, sinó que també volen iniciar un expedient per declarar-lo BIC. Una de dues, o han oblidat el primer informe del Servei de Patrimoni, o fan comptes obviar-lo. Cóm ho faran, si són els mateixos tècnics els que han d’informar? A més, no hauríem de tenir en compte la Llei de Memòria Democràtica vigent i seguir treballant per la retirada total del bé?”.

“Per això”, ha conclòs la regidora, “des de MÉS per Palma presentam una proposició en el ple de juliol que demana la no declaració com a Bé Catalogat i contra la possible incoació de BIC del monument de Sa Feixina, i també ens comprometem a seguir treballant per la retirada del monument i per donar compliment a la Llei de Memòria Democràtica vigent”.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email