Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

MÉS per Palma denuncia el sense sentit que suposa la catalogació de sa Feixina

Palma,  26 de setembre del 2023. Avui s’ha duit a la Comissió de Patrimoni del Consell de Mallorca la catalogació com a Bé Patrimonial del monument de sa Feixina. Els companys de MÉS per Mallorca han intentat que es retiràs de l’ordre del dia, especialment perquè aquest tràmit està pendent d’una sentència del Tribunal Constitucional. Però com ja ens estam acostumant aquests darrers mesos, el Partit Popular i Vox han actuat de manera unilateral i han votat a favor de la protecció del monòlit.

Des de MÉS per Palma volem remarcar que l’única intenció que hi ha darrera aquesta protecció és l’interès d’exaltar la dictadura franquista. Kika Coll explica que catalogar sa Feixina “és una mostra d’odi cap a les víctimes del franquisme, ja que és un homenatge a la por i repressió que va impulsar el feixisme. PP i VOX s’omplen la boca de llibertat però les seves accions són por per a les víctimes i la llibertat per als opressors.”

La defensa d’aquest monument demostra que les dretes de Mallorca i Balears són antidemocràtiques, i que són hereves de la dictadura franquista i de la mort i la repressió que aquesta dictadura va sembrar. També Truyol recorda que el monòlit es va construir el 1948, fa 75 anys. “Durant aquest temps mai s’havia plantejat catalogar-lo o protegir-lo, mai ningú li va veure cap valor patrimonial. Tot el valor que té és exaltar el franquisme, i el franquisme no es pot declarar Bé d’Interès Cultural ni catalogar-se. El franquisme s’ha d’acabar, enterrar, abolir.”

La portaveu, Neus Truyol, afegeix que “PP i VOX son dues cares de la mateixa moneda i cada dia ens ho demostren més. Tots i cada uns dels acords als que estan arribant són mostra de retrocés, repressió i retallades de drets. Ens envien 75 anys enrere.”

Finalment Kika Coll ha volgut concloure que és imprescindible “recordar l’informe dels tècnics i tècniques del Servei de Patrimoni del Consell de Mallorca, competents en la matèria, de l’any 2015, que deia que “amb l’anàlisi del monument al Baleares no s’han trobat valors patrimonials que justifiquin l’aplicació d’alguna de les figures de protecció establertes a la llei LLPHIB.” Hem de continuar fent feina per ajudar a sanar i tancar ferides, i ens hi trobaran sempre al costat de les víctimes, defensant la memòria i els drets que mai podran tornar a treure’ns.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email