Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

MÉS per Palma denuncia les retallades del Partit Popular en la programació cultural

Palma, 6 d’octubre del 2023. – El regidor de MÉS per Palma i ex-coordinador general de Cultura de l’Ajuntament, Miquel Àngel Contreras, ha denunciat avui les retallades en les programacions culturals de la ciutat, després de la presentació per part de l’equip de govern de la temporada 2023-2024 dels teatres municipals. Contreras ha destacat la desaparició d’aquesta programació del Festival Jazz Palma, que des de la seva recuperació el 2020 se celebrava cada mes de febrer i que va tenir una molt bona resposta per part del públic. “Tot i les dificultats de la pandèmia, el festival de jazz va aconseguir la participació d’entre 2.500 i 5.000 persones en les seves diferents edicions, amb un cartell que reunia els millors artistes locals, estatals i internacionals”. “Condemnam rotundament que aquesta sigui la segona vegada que el Partit Popular es carrega el Festival de Jazz de la nostra ciutat”.

D’altra banda, Contreras ha volgut remarcar també la desaparició dels principals cicles dels teatres municipals com són “Escena” (teatre per adults), el “Tot i Molt” (el cicle de teatre infantil i juvenil), o el “100%” i “Clàssica”, aquests dos darrers com a cicles de música dels teatres. “El PP en tres mesos s’ha carregat l’esforç dels darrers anys de dotar els teatres municipals d’una programació estable i consolida amb unes condicions de contractació dignes per al sector. Estam una vegada més davant un exemple d’aquest govern de retrocés”.

A més, el portaveu suplent de MÉS per Palma ha volgut denunciar que, a diferència dels anteriors mandats, “aquesta programació s’ha fet a dit i d’esquenes al sector i a les entitats de professionals de la cultura, sense la seva participació en els criteris de confecció de la programació i eliminant qualsevol convocatòria oberta que garanteixi la igualtat d’oportunitats de totes les companyies i grups de presentar les seves propostes”. “Això ens genera dubtes de quins deuen ser els criteris de contractació, sobre la falta de transparència dels nous gestors o, fins i tot, de l’incompliment de qualsevol tipus de bones pràctiques”. “En definitiva, aquestes retallades afecten directament a la sostenibilitat econòmica del sector cultural i a l’oferta que l’Ajuntament proporciona a la ciutadania”.

Sobre “Nua: radiografia d’un transtorn”

En relació a l’obra “Nua” Contreras ha destacat que “tot i que hagin rectificat i programat l’obra “Nua” per a la primavera de 2024, ens sorprèn que s’hagin programat nous espectacles dins la tardor de 2023, quan l’excusa del Partit Popular per cancel·lar-la en el seu moment va ser per motius econòmics. Tampoc trobam dins la programació de la temporada el cicle de teatre social que el PP havia anunciat per a principis de 2024. Ens crida l’atenció que cada vegada que intenten justificar els motius de la seva cancel·lació donin arguments diferents i contradictoris”.

Festival de Música Antiga

Pel que fa al Festival de Música Antiga de Palma, ja publicat al dossier de programació d’octubre a la web de Cultura, Miquel Àngel Contreras ha lamentat que hagi quedat reduït a tres concerts de SimfoVents (la Banda Municipal de Música de Palma) quan, a més de la Banda Municipal, hi participaven grups de gran prestigi que treballen en la recuperació de la música antiga i dels instruments que la interpretaven. “Consideram greu que el festival amb més trajectòria de la nostra ciutat, que enguany arribava a la 26a edició i que sempre comptava amb un públic molt fidel, quedi reduït a la més mínima expressió i sense la presència dels músics o agrupacions musicals que treballen en aquest àmbit”. Contreras ha recordat que el Festival de Música Antiga s’englobava dins la programació de música clàssica de tota la temporada sota el paraigües “Palma Clàssica”, i que englobava programació de carrer i espais municipals com els teatres o Can Balaguer. “Volem denunciar que aquest programa hagi quedat reduït a un sol concert als Teatres Municipals, o a un Festival de Música Antiga sense participació dels professionals que treballen amb aquest tipus de música”, ha conclòs.  

Concurs Pop Rock

Quant al Concurs Pop Rock, Contreras ha destacat “la baixada de participació de grups musicals respecte de les edicions anteriors, que any rere any, des de la seva recuperació, anava augmentant considerablement arribant a xifres històriques en totes les edicions”. “Això és una mostra del poc interès i deixadesa del nou govern municipal en l’àmbit de la Cultura. En paral·lel a aquestes iniciatives és important fer feina intensa en xarxa per implicar el sector i fer arribar la informació als interessats, aquesta és la manera d’assegurar uns resultats satisfactoris i un màxim benefici per a la ciutadania”.

Finalment, Contreras ha condemnat que “el Partit Popular no té unes línies clares en matèria cultural, com s’ha demostrat en els acords PP-Vox a l’Ajuntament, on els únics punts en matèria de cultura fan referència a la recuperació de festes religioses”. “D’aquesta manera, es demostra que PP i Vox no tenen un projecte cultural per a Palma. El seu model de cultura només respon als seus interessos polítics i partidistes”.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email