Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

MÉS per Palma denuncia les retallades en els pressuposts dels organismes municipals del 2024

Palma, 6 de novembre del 2023. – Durant la jornada d’avui s’han dut a terme els Consells Rectors, amb caràcter extraordinari, del Patronat de l’Habitatge, Palma Activa, Institut Municipal de l’Esport, Institut Municipal d’Innovació i Patronat Municipal d’Escoletes. La realització d’aquests ha estat motivada per l’aprovació del pressuposts de 2024.

Després de la seva celebració, MÉS per Palma, a través de la seva portaveu, Neus Tuyol, ha manifestat que “denunciam les retallades intolerables i abusives que ha duit a terme el Partit Popular en tots aquests òrgans i que deixen a la ciutadania de Palma en situació de vulnerabilitat i d’empitjorament dels serveis i recursos públics”.

Patronat de l’Habitatge

Des de MÉS per Palma volem denunciar les retallades i renúncies del Partit Popular en matèria d’habitatge social. El Patronat de l’Habitatge tendrà un pressupost global d’un 37% menor respecte de l’any anterior.

En primer lloc, en referència a l’edifici d’habitatges municipals del Tirador, la regidora Truyol ha expressat: “El PP torna a renunciar a un projecte fet i amb finançament per executar les obres, unes obres als habitatges municipals on viuen persones amb pocs recursos econòmics. A la passada legislatura en vàrem rehabilitar el terrat, per eficiència energètica, i teníem un projecte per rehabilitar-ne la façana interior, també per aïllar-la energèticament. Tot això amb l’objectiu que els habitatges fossin més confortables, més càlids en l’hivern i més frescs en l’estiu. Això redundava en la qualitat de vida dels veïnats, de col·lectius vulnerables, al mateix temps que un bon aïllaments ajudava a consumir menys energia, per tant, menys despesa en climatitzar-los amb estufes, radiadors o aires. Aquesta era una obra molt important.”

Aquesta obra tenia un cost de 1.326.862€, finançada per fons propis del Patronat i una subvenció del Govern Balear de 700.00€. A més, aquesta obra anava lligada al conveni signat amb l’Institut d’Energia per instal·lar plaques solars al terrat de l’edifici. “Així les famílies gastarien menys energia i tendrien energia renovable”, ha recordat Truyol, “era un projecte win-win per a les famílies i per al canvi climàtic”.

Truyol ha manifestat que “han eliminat aquest projecte del pressupost del 2024, que és quan s’haurien d’executar aquestes obres. El Partit Popular és una màquina de renunciar a projectes fets i amb diners. És una vergonya com governen contra la gent, contra les persones amb menys recursos. Menyspreen els col·lectius vulnerables. Les seves prioritats i les seves polítiques no van enfocades als col·lectius amb més necessitats i és un evident acte d’ignorar el que tot això suposa per a la lluita contra el canvi climàtic. Les veïnes i veïns del Tirador no s’ho mereixen.”

Per altra banda, MÉS critica l’assignació d’un sou al gerent amb pressupost del Patronat, abans inexistent. Fins ara el lloc del gerent l’exercia el Director General d’Habitatge, amb l’afegit que aquest salari s’incrementa i el gerent passarà a cobrar més que un Director General. “Ens trobarem amb l’absurditat que el gerent cobrarà gairebé el mateix que un regidor de govern, 50.400€ anuals, enfront els 40.916€ d’un Director General. Truyol ha dit irònica que “mentre parlen de retallar càrrecs polítics i imposts, engreixen salaris dels seus càrrecs. I mentrestant retallen projectes i inversió en el Patronat, una vergonya”.

El govern municipal ha retallat un 38% el pressupost del Patronat d’Habitatge en plena emergència habitacional. Mentre s’aprova un Decret d’habitatge sense cap mesura social, es redueix dràsticament el pressupost municipal. “Un pressupost tan sensible com el del Patronat de l’Habitatge, que dona servei a més de 400 famílies que viuen als habitatges socials, i que fa un treball social d’acompanyament molt important, ha de tractar-se amb molta més responsabilitat i respecte. Vivim una crisi social i d’habitatge enorme, i el Partit Popular retalla descaradament en matèria d’habitatge”, ha conclòs Truyol.

Patronat Municipal d’Escoletes

En el cas del PMEI la retallada que genera més alarma és en el pressupost en global, on trobam un 29% menys de pressupost, una retallada de 3.890.944,76 €.

S’han reduït a la meitat o a zero partides per a mobiliari, recursos didàctics, paraments i útils, conservació i reparació de maquinària, contractes de manteniment, adquisició de maquinaria i instal·lació.

La regidora ha expressat la seva indignació davant la retallada de partides que són de primera necessitat per aquests tipus de centres educatius.

“S’han reduït partides que afecten a contractació temporal, ajudes mèdiques, retribucions per productivitat, que entenem que afectaran a la qualitat del servei que rebran els infants del centre si la reducció de la quantia implica una reducció dels recursos.”

Truyol ha explicat que no s’observen partides en el pressupost del 2024 per a la nova creació de l’escoleta de Pere Garau ni per a les obres previstes a Son Dameto i Son Gibert; “una nova mostra de les mentides del Partit Popular, que havia assegurat seguir amb la línia de l’anterior legislatura en matèria d’escoletes, per oferir un servei de qualitat i digne als infants i famílies de Palma”.

“Amb un pressupost com el que es planteja pel 2024 es deixa les escoletes en una situació de vulnerabilitat, deixant de banda les necessitats dels infants i dels centres, a més de tornar a quan els recursos públics que destinava l’Ajuntament de Palma, també gestionat pel PP, al Patronat, eren ineficients i insuficients”.

Palma Activa

El pressupost de Palma Activa es redueix un 9,64% respecte l’any anterior, el que torna a demostrar el poc interès del Partit Popular per les polítiques socials, en aquest cas per les de suport a la petita i mitjana empresa i a les famílies que hi treballen.

En concret, baixa el pressupost en subvencions, que repercutirà directament a les ajudes que rebia el petit comerç i, encara més flagrant, desapareixen els vals de descompte en el petit comerç, que tant varen ajudar els comerços i els consumidors. Una campanya que promovia i fomentava les compres a Palma i al petit comerç, i que va ser un èxit, el Partit Popular la desprestigia.

Finalment, i com a cirereta del pastís, no contemplen cap partida per a suport al comerç emblemàtic, i deixen de banda tota la feina feta en aquesta materia.

“Amb tot això es demostra que El PP vol una ciutat franquícia i que no està al costat del comerç de barri i tradicional sinó, com sempre, dels més poderosos”. “Lamentam que les primeres impressions pel que fa als pressuposts de 2024 siguin les de donar l’esquena a la ciutadania de Palma”.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email