Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

MÉS per Palma defensa unes festes igualitàries i populars, davant el model estantís del PP

Palma, 19 de gener de 2024. –  MÉS per Palma ha fet balanç del programa de Festes de Sant Sebastià d’enguany de l’Ajuntament de Palma. La formació ha presentat, a més, una sèrie de propostes per tal de millorar la festa del patró de la ciutat per convertir-la en la celebració que mereixen els palmesans i les palmesanes.

MÉS per Palma constata que la majoria de municipis de Mallorca estan avançant cap a un model de festes més igualitàries, participatives i de base popular. No és el cas de Palma on, apunta Miquel Àngel Contreras, “l’equip de govern s’obsessiona a tornar a un model de festes estantís i més que superat. L’eslògan d’enguany, “tornar als inicis”, és molt il·lustratiu. El Govern de Retrocés el que fa amb aquestes festes és “tornar-nos al passat”.

El regidor de MÉS ha explicat els problemes del model que proposa el PP: “Són unes festes excloents: només hi ha una dona cap de cartell musical dins un programa format per una trentena de grups, això en un moment en què l’escena mallorquina és plena de cantants i músiques de qualitat. També hi ha molt poques dones en els altres actes rellevants de la festa. A més, s’ha exclòs de la participació a la festa al col·lectiu LGTBI i a persones i comunitats d’orígens diversos. I, per últim, tampoc no hi són representats ni es tenen en compte els col·lectius joves de la ciutat”. “Ens trobam, a més, davant unes festes partidistes i ideològiques, que exclouen col·lectius que n’havien format part durant anys, com els Castellers de Mallorca, i que inclouen en canvi elements que la societat havia anat deixant de banda, com els religiosos, en forma de misses i sants”.

L’altre problema del programa d’enguany, denuncia Contreras, és que “el PP torna a un model limitat a fer una gran “verbena”, que no inclou altres activitats que generin comunitat o que posin en valor els barris, col·lectius o iniciatives diverses de la ciutat.

MÉS per Palma constata que tot això passa en un moment en què les iniciatives alternatives i populars prenen més rellevància cada any que passa: durant la darrera dècada, el nombre de confraries ha augmentat de manera exponencial, i s’han anat consolidant festes alternatives com Ses Sant Kanuteres, enguany amb vuit places.

Contreras ha presentat les propostes de MÉS per Palma per millorar les Festes de Sant Sebastià. Per al regidor, “l’Ajuntament ha de centrar els esforços en donar suport a les iniciatives de caràcter popular, autogestionades i participatives, que són els elements que nodreixen la festa i la fan atractiva. A més, ha de treballar per unes festes intergeneracionals, inclusives i diverses, tant pel que fa a la programació musical com en el global de les activitats”. Contreras considera també fonamental “fomentar la participació de tots els agents de la ciutat a l’hora d’elaborar el programa de festes, com ara músics, confraries, associacions veïnals o entitats de cultura popular”.

Demanda de Sant Sebastià com a festiu

Per últim, el regidor ha lamentat la polèmica d’aquests dies sobre el fet que Sant Sebastià no sigui festiu: “davant el malestar percebut al carrer per part de la ciutadania i el petit comerç, ahir vàrem presentar una proposta per assegurar que la situació no es torni a repetir l’any que ve. Pensam que l’Ajuntament ha de parlar amb el Govern de les Illes Balears i amb l’Estat per assegurar que el 26 de desembre sigui festiu extramunicipal i no municipal. I que tots els grups polítics s’han de comprometre a mantenir Sant Sebastià com a festiu en qualsevol cas. Lamentablement, el PP hi ha votat en contra, la qual cosa demostra manca de sensibilitat davant una demanda ciutadana”.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email