Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

MÉS per Palma presenta una moció per fer de Palma una ciutat més saludable

Palma, 22 d’abril de 2024.- El regidor de MÉS per Palma Miquel Àngel Contreras ha comparegut davant els mitjans per presentar una proposta per fer de Palma una ciutat saludable. Aquesta iniciativa, que es presentarà en forma de moció al proper Ple Municipal, aposta per una sèrie d’accions destinades a transformar la nostra ciutat en un lloc on la vida urbana sigui sinònim de benestar, connexió i respecte pel medi ambient.

Contreras ha alerta que “Palma s’embruta amb la contaminació, una assassina silenciosa que fa estralls cada dia. Diversos estudis ens recorden la tràgica veritat: la contaminació és trenta vegades més mortal que els accidents de trànsit”.

“Segons un estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona realitzat a diferents ciutats europees, a Palma moren 52 persones cada any a causa de la contaminació de l’aire. Aquesta informació ens talla la respiració i ens fa confrontar-nos amb la crua realitat: Si reduíssim els nivells de contaminació es podrien evitar fins a 179 morts. És hora de prendre’ns seriosament les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut”.

“El batle coneix perfectament aquesta problemàtica. De fet, el passat mes de març el Col·legi Oficial de Metges de Balears (COMIB) i el Col·legi Oficial d’Arquitectes (COAIB) li reclamaren reduir el trànsit de vehicles a les principals vies de les ciutats durant els caps de setmana, tallant puntualment la circulació amb l’objectiu de “tornar els carrers a la població i disminuir el trànsit”. A més, varen insistir en la necessitat de “reduir la pol·lució i crear hàbits saludables” per als palmesans i les palmesanes. Però en comptes d’això el batle Jaime Martínez i el PP pacten amb la ultradreta negacionista. La mateixa que va contra la ciència, la salut , la vida i la gent. Els palmesans paguen el preu més alt només perquè Martínez pugui ser batle”.

“Cada nombre, cada estadística, són un recordatori de la nostra responsabilitat com a societat. No podem permetre que aquestes morts siguin en va, que siguin simplement xifres en un informe. Hem de transformar el dolor en acció, la desesperança en esperança i fer passes decidides cap a una ciutat més saludable i sostenible”.

En aquest sentit, la moció que presentarà MÉS per Palma al proper Ple planteja les següents propostes:

Reconsideració de l’Adhesió a la Xarxa de Ciutats que Caminen: L’Ajuntament insta a l’equip de govern a revisar la seva decisió i a tornar a unir-se a aquesta iniciativa que promou la mobilitat per als vianants i la millora de l’entorn urbà.

Tancament de vials durant els caps de setmana: Es demana al govern municipal que prioritzi el tancament de vials i carrils al trànsit rodat durant els caps de setmana, afavorint el gaudi dels infants i de la ciutadania en general, especialment en aquells barris amb menys zones verdes o espais públics de passeig.

Priorització del benestar de les persones davant el trànsit motoritzat: S’insta a l’equip de govern a garantir que els espais públics prioritzin el benestar dels ciutadans per davant del trànsit motoritzat, promocionant els desplaçaments sostenibles i la creació d’una xarxa que connecti tota la ciutat.

Creació de Superilles i de Zones de Baixes Emissions: Es demana la pacificació i reducció del trànsit motoritzat mitjançant la creació progressiva i participada de superilles i de zones de baixes emissions, per recuperar espai públic tant per als vianants com per l’activitat comercial.

Ampliació de la Xarxa d’Eixos Cívics i convertir el carrer Cotlliure en un Eix Cívic per a vianants: S’insta a seguir expandint i ampliant la xarxa d’eixos cívics per barris, posant especial atenció a convertir el carrer Cotlliure en un eix cívic per a vianants, amb més vegetació i foment del comerç de proximitat.

Execució de Projectes de millora dels barris: Es demana al govern municipal que executi projectes de millora dels barris que guanyin espai públic per als vianants, com la plaça dels Nins de s’Arenal o el nou passeig de Son Sardina.

Contreras ha demanat responsabilitat i valentia al govern del PP a Cort. “No poden hipotecar la vida de les persones, posant- la en mans de persones que neguen la ciència i el coneixement de forma tan burda i irresponsable.”

“Aquest valentia és la mateixa que ens mou a continuar posant la gent, la vida i el planeta en el centre del debat polític. Per això des de MÉS per Palma defensam un model de ciutat molt concret: la Palma dels 15 minuts. Un model que aposta per la transformació de l’espai urbà i per l’economia de proximitat . Un model que ens ha de servir per promoure activament la salut a través de la reducció de la contaminació i del foment de la mobilitat activa. Tot això no només contribueix a frenar el canvi climàtic, sinó que fa de Palma una ciutat més agradable, més saludable i amb un major atractiu.”

Imaginem un futur on cada alenada que feim no sigui una amenaça. Un futur on les nostres ciutats siguin llocs de vida. On els carrers siguin espais de joc segurs i amables per als nostres fills”, ha conclòs Contreras.

Podeu llegir la moció aquí

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email