Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

MÉS per Palma demana a l’equip de govern que s’impliqui en la preservació del patrimoni de Montision

Palma 14 de juny de 2024.- MÉS per Palma demanarà a l’Ajuntament de Palma que s’impliqui per assegurar la integritat del conjunt patrimonial de Montision. La formació presentarà una moció al proper ple municipal per demanar a l’equip de govern un compromís més actiu en la defensa del patrimoni de la nostra ciutat i per evitar que l’espai acabi destinat a usos turístics.

La regidora Kika Coll ha recordat que “el conjunt de la parròquia i el convent de Montision forma part de la vida de la ciutat des de 1561, quan la Companyia de Jesús erigí el seu temple sobre els restes de la sinagoga. Més tard s’hi creà l’escola i es convertí en un centre social d’acció cultural i econòmica de reconegut prestigi”.

El conjunt ocupa un espai rellevant dins el centre històric, que en aquests moments és cobejat pels inversors immobiliaris. A part del seu valor arquitectònic, inclou peces de caire religiós de gran importància, taules gòtiques, pintures barroques i del segle XIX, mobiliari renaixentista i peces de ceràmica de diferents èpoques.

Els darrers anys se n’havia posat en marxa un procés de conservació i reestructuració, amb l’objectiu de donar-li un ús més social i obert a la ciutadania, i se’n preparava una restauració integral, ja que les obres de conservació del temple eren urgents. Estaven en mal estat els murs, les voltes, el sostre, els retaules i els frescos. Estaven ja fets els estudis preliminars i els projectes d’intervenció de les obres arquitectòniques, tant de l’església com del convent. El projecte incorporava un nou espai museístic sobre la seva història i una residència per a gent gran per als propis jesuïtes i altres usuaris, amb prioritat els veïnats  del barri.

“Aquest era l’esperit inicial”, ha recordat Coll, “i ara hi ha el perill que es converteixi en un projecte immobiliari que en pot canviar totalment el sentit. Els jesuïtes han decidit tancar l’escola, enviar fora de Mallorca els deu frares que hi vivien i començar un altre projecte amb possibles agents inversors”.

“A MÉS per Palma ens inquieta molt aquesta situació. Per això defensam que l’equip de govern tengui un paper actiu en tot aquest procés. Demanarem a l’Ajuntament i a Jaime Martínez que facin un seguiment estricte dels possibles canvis d’ús i de les obres que es puguin realitzar en el conjunt. El govern municipal ha de garantir que se’n respecten els valors arquitectònics, artístics i culturals, tenint en compte que el conjunt forma part del Catàleg Municipal”.

“A més, demanarem també a l’equip de govern que faci d’intermediari amb el Consell de Mallorca per instar-lo a protegir l’espai arquitectònic, els béns mobles i el patrimoni immaterial vinculat a la història del temple, el convent i l’escola”, ha afegit la regidora.

“Vista la saturació turística que pateix Palma i l’atracció que genera el centre cap al capital especulatiu, creim que és necessari aconseguir el compromís de que l’equip de govern evitarà que aquest nou projecte acabi tenint usos turístics o similars”, ha remarcat Coll. “També és important que es reuneixi ja amb les persones que s’estan mobilitzant en defensa de la integritat de l’espai, ja siguin els antics alumnes o els veïnats del barri”.

Des de MÉS per Palma estarem vigilants de l’evolució de la situació. Montision és una autèntica joia arquitectònica i forma part de la memòria de tots els palmesans i les palmesanes. Cal el compromís de tothom per preservar-lo”, ha conclòs Coll.

Podeu llegir la proposta aquí

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email