Palma, 17 de juliol de 2025-. MÉS per Palma i el moviment animalista Progreso en Verde han presentat una proposta conjunta per protegir de manera efectiva els cavalls de les galeres davant les condicions climàtiques extremes, especialment l’augment de les temperatures. Una de les mesures clau és obligar a que els cavalls siguin retirats a les seves quadres almenys 20 minuts abans de que entri en vigor una alerta activada per l’AEMET per altes temperatures, tempestes o vent.
“No podem esperar que es desplomin”
Durant els mesos de juny i juliol, Palma ha registrat 13 dies d’alerta oficial per calor, amb màximes de fins a 39 °C. “No podem esperar a que un cavall es desplomi per actuar. Amb una anticipació mínima de 20 minuts, podríem evitar molt de patiment. És una mesura preventiva, lògica i senzilla”, ha explicat Neus Truyol, portaveu de MÉS per Palma.
Els efectes fisiològics que pateixen els cavalls en condicions extremes inclouen: cops de calor, estrès tèrmic, deshidratació, danys musculars i respiratoris o risc de col·lapse i mort.
Més mesures per posar fi a la crueltat
La proposta de MÉS per Palma incorpora altres mesures per reforçar la protecció dels animals i avançar cap a l’eliminació del servei de galeres:
- Iniciar durant el 2025 el rescat voluntari de les llicències de galeres per extingir progressivament aquest servei. “Podríem parlar d’uns 200.000 euros de cost per cada llicència rescatada i donada de baixa definitivament”, comenta Guillem Amengual, portaveu de Progreso en Verde.
- Suspensió de la parada d’Antoni Maura durant els mesos d’estiu, per protegir cavalls i vianants de la insolació i millorar la seguretat viària.
- Retirada automàtica de les llicències als que reincideixin en sancions greus, tal com permet la normativa. “Mesura que no s’està aplicant i que generaria un efecte positiu per a l’extinció de les galeres de cavalls”, ha recordat Amengual.
- Tipificar com a falta molt greu l’estacionament fora dels punts autoritzats. “Hem de recordar que hi ha galeristes que incompleixen sistemàticament aquest punt, i posen en perill la integritat del cavall i de la resta de persones i vehicles que transiten per la zona. Si un cotxe és multat per aparcar on no toca, també ha de ser igual per a les galeres”, ha apuntat Truyol.
- Exigir, per passar la revisió anual del servei, que no hi hagi sancions pendents ni expedients oberts, i que els estables estiguin en condicions adequades i inscrits al REGA (Registre Autonòmic d’Explotacions Ramaderes). “Tenim detectats casos on hi ha dubtes raonables que els llocs on estan els cavalls no compleixen els mínims requisits de salubritat i dignitat per als cavalls. El benestar animal s’ha de garantir també als estables”, assevera Amengual.
Un camí construït amb constància política i activisme
“Molts dels avenços que tenim avui en benestar animal a Palma són resultat de la feina sostinguda de MÉS per Palma. Ara cal completar aquest camí i tenir el coratge polític de posar fi a aquesta pràctica obsoleta. Estam demanant empatia i sentit comú”, ha conclòs Truyol.