Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

El Patrimoni històric de Palma, en perill

Palma, 22 de juliol de 2025.– El patrimoni urbà de Palma és un bé col·lectiu que pertany a tota la ciutadania. És per això que MÉS per Palma demanarà en el proper ple la preservació dels edificis que el PP va deixar desprotegits amb l’eliminació del Pla d’Ordenació Detallada aprovat inicialment la passada legislatura. El POD incloïa una gran ampliació del Catàleg de Protecció d’Edificis i Elements d’Interès Històric, Artístic, Arquitectònic i Paisatgístic de Palma.

La regidora Kika Coll ha recordat que el patrimoni “no són només restes antigues o façanes estètiques, sinó que parla de la història, de la identitat i de la cultura de generacions. Conservar-lo i posar-lo en valor és una responsabilitat pública de primer ordre”. Segons apunta Coll, “aquests darrers mesos Palma viu una situació de regressió urbanística i patrimonial alarmant. Ha estat provocada per l’eliminació, decidida pel PP, de l’ampliació del Catàleg de Protecció d’Edificis i Elements d’Interès Històric, Artístic, Arquitectònic i Paisatgístic de Palma, que protegia diferents barris, edificis i elements. Aquesta decisió no ha estat una simple mostra de deixadesa de l’equip de govern. Ho demostra el fet que hi ha un retard deliberat de l’aprovació de l’ampliació que està sent aprofitat per permetre llicències que desfiguren la fesomia històrica de Palma, especialment en barris com el Centre antic, Santa Catalina, es Jonquet, el Terreno o l’Eixample, entre d’altres”.

Quines són les conseqüències de la no aprovació del Catàleg ampliat?

MÉS per Palma denuncia la substitució d’edificis amb valor arquitectònic per construccions fora d’escala; l’alteració d’alineacions, volums i materials tradicionals; i l’agressió contra paisatges urbans que formen part del patrimoni sentimental i identitari de Palma. Tot això amb l’aparent complicitat de l’administració municipal, que s’escuda en la situació del catàleg per eludir responsabilitats.

És imprescindible recuperar un model d’urbanisme basat en la sostenibilitat, el respecte pel patrimoni i la participació ciutadana. A més, la política municipal mostra una gran incoherència, atorgant al monòlit de sa Feixina una protecció equivalent a la de La Seu, mentre permet demolicions i reformes agressives que desfiguren greument la fesomia tradicional i el valor patrimonial de la ciutat, com queda clar amb l’exemple de l’edifici del carrer 31 de Desembre. Precisament avui s’ha donat el vist-i-plau a una nova demolició, la d’un habitatge del carrer Miquel Santandreu dels Hostalets, que tenia protecció ambiental en l’ampliació del catàleg fet la passada legislatura, provocant la desfiguració del barri. Aquesta doble vara de mesurar posa en evidència un model que prioritza interessos puntuals i deixa en un segon pla la conservació integral i coherent del nostre patrimoni urbà.

Quins són els elements i edificis en perill?

La recent aprovació de la Llei de Projectes Residencials Estratègics a Palma no només destruirà la idiosincràsia del municipi, sinó que tampoc donarà solució a grans problemes com l’habitatge, la manca de recursos naturals o la gestió dels residus. La no aprovació de l’ampliació del catàleg ha deixat desprotegits uns 330 béns etnològics situats en rústic, que havien estat inclosos en la seva anterior redacció i que, en aquests moments, han quedat en mans de la decisió de possibles especuladors que probablement no els respectin en els seus projectes urbanístics.

A més, en el nucli urbà han quedat desprotegits uns 250 edificis, la majoria d’ells a l’Eixample. També ha caigut la protecció ambiental que preservava barris tradicionals com Son Espanyolet i es Molinar, entre d’altres.

Propostes clares per preservar el Patrimoni de Palma de la destrucció

Davant aquesta situació, MÉS per Palma presenta les següents propostes per garantir la protecció del patrimoni de Palma:

  • Posar fi al retard injustificat en l’aprovació de l’ampliació del catàleg, assumint la responsabilitat política i tècnica que correspongui per garantir un marc normatiu que protegeixi el patrimoni urbà.
  • Suspendre de manera immediata i cautelar les llicències urbanístiques que afectin béns i àmbits patrimonials o històrics, fins a l’aprovació definitiva de l’ampliació del catàleg, per evitar més danys irreparables.
  • Posar en marxa una comissió de seguiment i control del patrimoni urbà de Palma, amb participació ciutadana, tècnica i d’entitats especialitzades, que supervisi totes les actuacions urbanístiques i elabori informes públics periòdics.
  • Fer públiques mensualment totes les autoritzacions relatives a zones de valor patrimonial.
  • Impulsar un model d’urbanisme sostenible, respectuós amb el patrimoni i que prioritzi la qualitat de vida i la identitat cultural de Palma, amb especial atenció a la participació veïnal i a la defensa dels espais públics.

“El patrimoni urbà forma part de la identitat de Palma, una identitat que el PP vol  destruir amb la no ampliació del catàleg i amb les seves noves lleis urbanístiques. MÉS per Palma no permetrà que aquest bé tan apreciat sigui l’últim sacrificat en nom d’un desenvolupament descontrolat i d’interessos especulatius. Per això exigim a l’equip de govern que es posi a fer feina d’una vegada per preservar-lo. El temps de les excuses s’ha acabat”, ha conclòs Kika Coll.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email