Una ciutat Amiga de la Infància és qualsevol ciutat, poble, comunitat o sistema de govern local compromès amb l’acompliment dels drets de les nines, nins i adolescents d’acord amb la Convenció sobre els Drets del Nin.
“Tots els nins i les nines gaudeixen de la seva infància i assoleixen tot el seu potencial a través de la igualtat en la realització dels seus drets dins de les seves ciutats i comunitats locals” (UNICEF, 2018)
Una Ciutat Amiga de la Infància té com a pilars fonamentals el disseny de polítiques públiques eficaces que es basin en la Convenció sobre els Drets del Nin, la promoció de la participació infantil i adolescent i l’impuls d’aliances entre tots els actors relacionats amb la infància a escala mundial. D’aquesta manera es contribueix a l’objectiu del Programa: que es dissenyin i implementin polítiques públiques eficaces per a millorar el benestar dels nins i les nines, defensant els seus drets, fomentant la seva participació i fent de les ciutats entorns més habitables, especialment per als més joves.
Objectiu de la iniciativa
Els governs locals i els seus aliats identifiquen una sèrie de metes a aconseguir baix el paraigua dels cinc objectius marc de la iniciativa:
- Cada nin i nina és valorat, respectat i tractat justament dins de les seves comunitats;
- Les veus, necessitats i prioritats de cada nin i nina s’escolten i es consideren en les normatives i polítiques públiques, en els pressuposts i en totes les decisions que els afecten;
- Tots els nins i nines tenen accés als serveis essencials de qualitat;
- Tots els nins i nines viuen en entorns segurs i nets;
- Tots els nins i nines tenen l’oportunitat de gaudir de la vida familiar, el joc i l’oci.
La vacuna de la pau i el bon tracte
La sala de plens del Parlament de les Illes Balears es quedà petita el passat 19 de novembre per rebre als nins, nines i adolescents que dugueren les seves vacunes del bon tracte fins a la seu de la sobirania popular regional. En aquesta setena edició del Parlament Infantil, titulada “Inventant la vacuna de la pau i el bon tracte” han participat els consells infantils dels 11 municipis de les quatre illes reconeguts per UNICEF com a “Ciutat Amiga de la Infància”, representants del Consell Infantil del Consell Insular de Mallorca i 3 centres educatius.
Després de l’exposició de les propostes contingudes en cada una de les 15 vacunes del bon tracte presentades, va tenir lloc la votació on sortiren elegides les vacunes BON ROTLLO PLUS i D.C.V.I (dosi contra la violència infantil).
Aquesta activitat estava emmarcada dins la iniciativa d’UNICEF “La vacuna del buen trato”, objectiu de la qual és impulsar la reflexió tant en els centres educatius com entre els nins, nines i adolescents sobre els mecanismes al seu abast per a posar fi a la violència que perceben en el seu entorn o que els hi afecta directament.
Dia Mundial del Medi Ambient amb els més petits de la ciutat
El maig de l’any 2017 celebràrem el Dia Mundial del Medi Ambient a la plaça de Sant Pagesa, i ho férem implicant als més petits en l’objectiu d’aconseguir una Palma més neta, més verda i més sostenible. S’instal·là una paradeta on es convidà als infants a millorar la recollida selectiva pintant de colors els diferents contenidors de reciclatge, i a mantenir net es Carnatge trobant els 7 objectes que distorsionaven l’espai natural en el dibuix.
Constituït el Consell Municipal de la Infància
Dia 23 de gener la sala de plens s’omplí el de nins, nines i adolescents procedents de diferents centres educatius de Palma per a celebrar el primer Consell de Palma com a ciutat amiga de la infància i l’adolescència. Una passa important per a l’Ajuntament, ja que a partir la constitució del Consell de la Infància significà la participació dels infants en la presa de decisions.
L’Ajuntament de Palma aprova el Pla Municipal de la Infància i Adolescència 2018-2022
El passat mes d’abril s’aprovà el Pla Municipal de la Infància i Adolescència 2018-2022. Aquest document vol donar resposta a les necessitats dels infants i adolescents per a garantir els seus drets a partir de cinc línies de feina: Ciutat per viure i conviure; Salut i Esport; Educació, Cultura, Oci i Temps Lliure; Millora d’Oportunitats i Participació en la Realitat Municipal.
Unicef reconeix Palma com a Ciutat Amiga de la Infància
El Comitè Espanyol i el Comitè de Balears d’Unicef comunicà el passat 26 d’octubre al batle de Palma, Antoni Noguera, que la ciutat ha estat guardonada amb el distintiu Ciutat Amiga de la Infància. Aquest reconeixement reivindica la tasca de l’Ajuntament en coordinació amb les entitats locals de nins i nines per liderar el procés continu d’implementació de polítiques i mesures que milloren el benestar de la infància i l’adolescència en el municipi.
3a sessió del consell per a la participació infantil
El passat 7 de novembre es celebrà al saló de sessions de l’Ajuntament de Palma la tercera sessió del consell per a la participació infantil, on s’hi aprovà el decàleg del #Dretfensor #Dretfensora i es donà el sus a la campanya de difusió dels drets de la infància. A més, els nins i nines components del Consell ‘Ciutat Amiga de la Infància’ escolliren el cartell guanyador que anunciarà la Cavalcada de Reis de dia 5 de gener de 2019 a Palma.
En el marc del Dia Internacional de la Infància els nins entrevistaren al batle
El passat dimarts 13 de novembre, desafiant les supersticions que comporta la data, el batle Antoni Noguera es va reunir amb tres joves aprenents de periodista que l’entrevistaren amb preguntes sobre el seu projecte de ciutat, els seus èxits i les seves dificultats. Aquesta entrevista formà part de les nombroses iniciatives que es varen dur a terme amb motiu del Dia Universal de la Infància i dins de la proposta de Ciutats Amigues de la Infància d’UNICEF.
I el passat 27 de novembre, el batle Antoni Noguera recollí el diploma acreditatiu de Palma com a Ciutat Amiga de la Infància i l’Adolescència a Oviedo (Astúries).