Palma, 11 de febrer de 2020.- La regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, ha explicat avui diferents mesures que s’aplicaran per agilitzar la tramitació de llicències d’obres i millorar els terminis d’otorgació actuals.
La Comissió de Qualitat per la Millora de Tramitació de Llicències d’Obres on hi participen Col·legis Professionals, l’Associació de Promotors i el Departament d’obres de l’Ajuntament s’ha reunit per tal de millorar aquesta tramitació i el retràs reconegut per l’equip de govern. La feina s’ha centrat en compartir mesures per millorar terminis i millorar serveis.
Des de l’Ajuntament s’ha fet una feina d’anàlisi que ha suposat una primera passa, ja que la fase administrativa tardava 2 mesos i ha passat a 5-7 dies. Ara les millores es centren en el cos tècnic per l’anàlisi i la tramitació de les llicències d’obres amb tota una sèrie de propostes.
Una de les primeres mesures serà millorar la presentació de projectes: dues linies de feina, difusió d’una guia del Departament d’Obres per clarificar quina és la informació com s’ha de presentar tota la documentació alhora de demanar llicència d’obres. I per altra banda, una acció formativa de l’Ajuntament a tots els professionals per clarificar aquesta tramitació i resoldre dubtes que hi pugui haver.
Un altre paquet de mesures, tramitació interna tres linies de feina importants. Per una banda reforçar el departament d’obres de forma temporal, primer amb un pla d’hores extres i també reforç de plantilla temporal amb persones d’altres departaments. D’altra banda un reforç estructural dels recursos humans del departament, hi haurà un augment de la plantilla en quatre persones durant enguany.
També es pretén unificar criteris d’interpretació actual de la legislació en quant als projectes que es presenten, amb un grup de feina dels tècnics del Departament d’Obres per tal d’unificar aquests criteris i facilitar la interpretació de la normativa de forma genèrica
Pel que fa als informes externs, s’ha decidit fer un front comú per demanar a cadascuna d’aquestes administracions en quins casos són obligatoris els informes sectorials, per tal de que tothom pugui conèixer el context i agilitzar de forma col·laborativa.
Cicle Habitatge Digne
El Consell de Model de Ciutat avança i es consolida com a espai de debat, reflexió i concreció de mesures efectives per a convertir Palma en una ciutat sostenible, ciutat per a les persones, ciutat que protegeix els seus barris i pobles.
Ahir es va tornar a reunir i es va exposar la feina que la comissió d’habitatge està duent a terme i que en dos mesos veurem el seu resultat.
L’Àrea de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat manté la voluntat de compartir reptes, experiències i solucions amb altres ciutats. En aquest cas, el repte de l’accés universal a un habitatge digne és una fita que encara no hem assolit moltes ciutats i per això ens hem d’unir.
Tenim la necessitat de reforçar les xarxes de cooperació entre les ciutat per compartir informació i estratègies. Tendrem reunions tècniques internes i conferències obertes a tots els públics. Concretament:
26 febrer a les 16 hores
Juan Rubio, director Observatorio Ciudad 3R
Sala d’actes del Centre Flassaders (c/Ferreria, 10)
5 març. pendent tancar hora
Javier Burón, gerent Habitatge Ajuntament de Barcelona
Sala d’actes del Centre Flassaders (c/Ferreria, 10)
Juan Rubio, director Observatorio Ciudad 3R
Experiència de 30 anys com a cap de l’àrea de rehabilitació urbana de Zaragoza Vivienda, societat pública de gestió de l’habitatge i rehabilitació urbana.
Ara lidera l’entitat Observatorio Ciudad 3R que és un projecte col·laboratiu que està conformat per 15 entitats vinculades i compromeses amb el medi ambient que treballen per donar resposta a un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides. Concretament, l’objectiu 11: Ciutats i Comunitats Sostenibles.
Hem d’afrontar el repte de l’habitatge també des de la
perspectiva de la sostenibilitat, per tant apostam fermament per polítiques de
regeneració urbana sostenible.
Javier Burón, gerent Habitatge Ajuntament de Barcelona
Advocat i economista, expert en mercat i polítiques públiques d’habitatge, ha estat director de planificació d’habitatge del govern basc i ara lidera les polítiques des de l’Ajuntament de Barcelona.
És evident que compartim problemàtiques en relació a la planificació de la ciutat que tengui en compte les necessitats d’habitatge, i des de Barcelona s’està fent feina per aturar els efectes d’una segona bombolla immobiliària.
Compartirem l’impacte de les mesures ja implantades i d’altes més recents:
cessió de sòl per a projectes d’habitatge cooperatiu, ampliació del parc públic d’habitatges, convocatòries de lloguer i rehabilitació d’edificis i habitatges, així com altres mesures d’alt impacte com pot ser el control de preus de lloguer o la limitació dels increments de preus. Mesures que ciutats com Berlin o París ja estan implantant.