Palma, 4 de febrer de 2020.- La regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat ha explicat que l’àrea i d’acord amb els compromisos adquirits amb el Consell de Model de Ciutat, ha organitzat la visita de dos referents internacionals en el camp de l’urbanisme pensat per a les persones. A més d’altres activitats dirigides a col·lectius específics, l’arquitecte i humanista danès Jan Gehl i l’exdirector de l’Agència Urbana de Barcelona Salvador Rueda, pioner de la visió de la ciutat considerada com a ecosistema, oferiran a Palma durant aquest mes de febrer dues trobades obertes.
En primer lloc, l’urbanista danès Jan Gehl oferirà una conferència a la sala
d’actes de la Fundació Sa
Nostra el proper dilluns 17 de febrer a les 18.30 hores, convidat per
l’Ajuntament de Palma i el Cercle d’Economia.
Gehl ha estat pioner i és reconegut en tot el món per projectar transformacions urbanes que posen sempre el punt de vista de les persones a l’epicentre de la planificació urbanística. És un referent per la seva investigació i pràctica per a la recuperació de la dimensió humana en la ciutat.
En aquest sentit, la regidora de Model de Ciutat, Neus Truyol ha explicat que aquest cicle és un exemple del compromís polític en impulsar projectes transformadors i d’avançar en la reflexió social cap a un model de ciutat més sostenible i més humana. A més, forma part del programa de feina pactat en el marc del Consell de Model de Ciutat de l’àrea, on hi participa el teixit social de la ciutat, un espai necessari per aportar punts de vista innovadors que fomentin que la societat segueixi avançant i reflexionant sobre quin model de ciutat volem.
«Fins ara el desenvolupament urbà havia oblidat el factor humà. Jan Gehl ha proposat un model de ciutat que millora la qualitat de vida de les persones perquè ens recorda que l’estructura de l’espai públic condiciona el comportament humà. El model de ciutat genera inherentment un model de convivència determinat». Projectes dirigits per Jan Gehl com la peatonalització de l’Avinguda Broadway a Times Square, o la transformació del centre de Copenhague, entre d’altres, han estat iniciatives pioneres pel que fa a la reconquesta de l’espai públic per part dels ciutadans.
Aquest és també el model de ciutat que volem per a Palma. Si els veïns i veïnes dels barris són agents actius en la construcció, definició i reconquesta de la ciutat i del seu espai públic, aquesta és podrà dur a terme, millorarà la seva qualitat de vida, i la ciutadania se sentirà orgullosa de la seva ciutat. Els espais públics en condicions i oberts fomenten la interacció entre veïns, entre persones. Ciutats amb espais per a caminar, amb carrils bici, fomenten una població més saludable. No volem carrers sense persones.
D’altra banda, en el marc de la inauguració de l’exposició sobre el concurs de projectes per a Son Busquets, organitzat pels Joves Arquitectes de Mallorca (JAM), dijous 20 de febrer a les 19 hores, la seu del COAIB acull un debat que comptarà amb la participació de Salvadro Rueda, exdirector de l’Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona, llicenciat en Ciències biològiques i Psicologia per la Universitat de Barcelona, diplomat en Enginyeria ambiental i en Gestió energètica, Joan Riera, gerent d’Urbanisme de l’Ajuntament de Palma, i Àngel Panero, arquitecte de l’Oficina Tècnica del Consorci de Santiago de Compostel·la.
A més, seguint la línia de les reflexions dels Objectius COAIB (www.objectiuscoaib.org) iniciada fa un any pel Col·legi Oficial d’Arquitectes de les Illes Balears, Salvador Rueda oferirà una conferència divendres 21 a les 11 hores a la seu del COAIB per exposar el projecte de les superilles de Barcelona que els darrers anys s’està convertint també en un emblema d’intervenció urbana a escala internacional. Salvador Rueda és un referent en la implementació de polítiques urbanístiques des de la perspectiva de les ciutats com a ecosistemes ja que proposa una transformació a partir de la ciutat existent tenint en compte les aportacions de diverses disciplines: arquitectura,sociologia, planificació urbanística, i fins i tot psicologia.
En aquesta línia, l’àrea i l’equip de govern municipal té en marxa projectes per a la millora i reconversió de l’espai públic com ara: Cotlliure, Nuredduna, Passeig Marítim, Plaça dels Nins, Son Busquets, Canòdrom i Velòdrom, entorn de l’antiga presó, etc. Aquests són exemples concrets que ja han començat a caminar, però el Pla General ha de proposar millores en aquest sentit a partir de la definició d’un model de ciutat contínua, compacta i complexa, amb barris amb usos mixtos: serveis, comerç i habitatge. Tant una cosa com l’altra parlen del mateix, de resituar a les persones a l’eix central de la planificació urbanística. A la fi de millorar la qualitat de vida de les persones, dels barris i la ciutat, fent de Palma també una ciutat més estimada.