Palma, 29 d’abril del 2020- El dia de la Dansa ja és aquí. Catalina Carrasco ha estat l’encarregada de llegir a les 9:30h del matí el manifest que ha donat el sus al conjunt d’activitats que des de la regidoria de Cultura s’han posat en marxa per celebrar aquesta diada. Es tracta del missatge que enguany ha creat el ballarí, coreògraf i actor sud-africà Gregory Yuyani Maqoma per aquest Dia Internacional de la Dansa i que adjuntam juntament amb aquesta nota de premsa.
Cal destacar que des de l’any 1989 l’Ajuntament de Palma celebra el Dia Internacional de la Dansa, primer com a Mostra de Dansa de Palma i a partir de l’any 2009, ja sota l’aixopluc del Festival PalmaDansa, tal com el concebem actualment. El festival s’ha consolidat com a referent a la ciutat per als col·lectius professionals i aficionats, on es programen referents artístics d’àmbit local, estatal i internacional.
Davant la impossibilitat de celebrar en aquests moments la que seria l’11ena edició del PalmaDansa a causa de la crisi sanitària pel COVID-19, enguany la celebració de dia 29 d’abril consistirà en una programació de 5 solos de dansa, preparats o adaptats especialment per a l’ocasió, que se succeiran al llarg del dia en streaming a través dels canals d’Instagram i Facebook de Palma Cultura. Els ballarins i ballarines convidats són Catalina Carrasco, Gianni Penna, Laura Llodrà, Mona Belizán (Las Muchísimas, cia. Mariantònia Oliver) i Emilio Roig. Els espais triats per cadascun d’ells per interpretar-los seran el Saló de Plens de l’Ajuntament, la biblioteca de Cort, el Casal de Barri de Joan Alcover, la “sala de la xemeneia” del Casal Balaguer i el Casal Solleric. La programació completa es pot consultar a www.palmacultura.cat i www.palmaculturaoberta.com.
A continuació adjuntam la programació de solos:
-10 h GINOIDE, interpretat per Catalina Carrasco, al saló de sessions de l’Ajuntament de Palma
Cia. Baal Dansa
Música: Kiko Barrenengoa
Vestuari i estilisme: Josep Pagà
Assistent de dramatúrgia: Joan Morey
Durada: 8 min
GINOIDE és un robot d’aspecte femení, dissenyat principalment per a l’ús sexual. Nana es creà segons els cànons estereotipats de cosificació i objectualització de la dona, imperants a la nostra societat neoliberal, en què el consum marca les regles que els nostres cossos, reals o no, han de complir.
Inspirada en sèries i films com ara El conte de la serventa, Black Mirror o Ex-machina, la relació de Nana amb el seu propietari, Augustin, ens farà plantejar-nos preguntes entorn de les relacions sentimentals i sexuals. Cap a on va la humanitat? Què succeirà amb la reproducció de la nostra espècie?
– 11.30 h EN CASA, interpretat per Gianni Penna al pati del Casal Solleric
Cia. Resonancia Preverbal
Creació i dansa: Gianni Penna
Assistència: Catalina Lans
Durada: 8 min
Parteix de la necessitat d’investigar la pluralitat anímica que resideix en un mateix a l’espera de ser escoltada. No és entre animal i cultura, sinó d’una infinitat de matisos que donen forma al moviment, on Oceà i imaginació creen una espiral d’aventures.
– 13 h METANOIA,interpretat per Laura Llodrà Escandell al Casal de Barri Joan Alcover
MUEVELOW Cia.
Durada: 4,40 min
METANOIA és una peça que s’ha adaptat per a ser representada en format solo específicament per a aquest dia. Parla sobre un canvi en la manera de pensar i en com modificaria la projecció de cadascú i la meva pròpia. Parla de canvis, d’adaptacions, de trencar amb allò establert com a correcte o amb el que fins ara ha estat normal.
– 16.30 h LAS MUCHISÍMAS, interpretat per Mona Belizán, a la sala de la xemeneia del Casal Balaguer
Cia. Mariantònia Oliver
Direcció i coreografia: Mariantònia Oliver
Durada: 5,30 min
La bellesa de la serenor, la sensualitat duta al límit. Espectacle queneix de Las Muchas, amb el qual es va encetar una línia de recerca amb cossos que no provenen del codi de la dansa. A Las Muchisímas, les intèrprets són sempre dones d’entre 61 i 87 anys, que s’han abocat amb gosadia i compromís en un experiment escènic; una sacsejada, una exploració valenta del propi cos, dels seus hàbits, de les alegries i de les tristeses, els vicis, les carícies, l’amor, les cicatrius… i la felicitat. Interpretat per una de les primeres Muchisímas, és un homenatge a totes les Muchisímas confinades del món.
– 19. 30 h SOLO, interpretat per Emilio Roig a la Biblioteca Municipal de Cort
Creació i interpretació: Emilio Roig
Durada: 7 min
Inspirant-se i ballant en el moment actual que vivim, Emilio Roig, sense cap acompanyament, investiga allò que s’esdevé quan balla sol, l’honestedat de la dansa. Què se sent, què neix quan es balla amb la soledat del seu propi cos en un espai desert? A SOLO persegueix les passes dels seus mestres, cercant la música en un espai diferent, mesclant la dansa espanyola, el flamenc i nous llenguatges.
D’altra banda, dia 29 s’anima tothom a celebrar el Dia de la Dansa i per això es convida la gent a penjar un vídeo ballant a través de les xarxes socials amb els hastags #palmadansa #diadeladansa #DID20. “I tu, t’animes a ballar amb nosaltres?”, interpel·la la campanya.