Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Model de Ciutat reprèn les reunions del Consell d’àrea per debatre propostes per una Palma més resilient i més saludable

La presidenta del Consell de Model de Ciutat i regidora de l’àrea, Neus Truyol, en una imatge d’arxiu.

Palma, 26 de maig de 2020.- El Consell de Model de Ciutat s’ha reunit avui per primera vegada des que es decretà l’estat d’alarma a causa de la crisi sanitària provocada pel COVID-19. La sessió d’avui s’ha centrat en les reflexions i eixos de debat que la pandèmia ha posat sobre la taula: a les propostes iniciàtiques de fer una ciutat més humana i més amable, s’hi afegeixen també la necessitat que sigui més saludable i més resilient.

La presidenta del Consell de Model de Ciutat i regidora de l’àrea, Neus Truyol, ha explicat que els eixos de treball del Consell d’àrea de Model de Ciutat estan alineats amb els principis de la Carta d’Urbanisme Ecosistèmic, de l’Agencia d’Ecologia Urbana, els 17 Objectius de Desenvolupament de Nacions Unides del 2015 i l’Agenda Urbana Espanyola del 2019 i que advoca per una ciutat de barris (ciutat compacta); una ciutat amb mobilitat sostenible (i serveis eficients d’escala metropolitana); una ciutat verda; una ciutat de trobada i intercanvi, oberta al mar; una ciutat autosuficient i inclusiva per a les persones. “Introduïm, a més, dos principis que consideram fonamentals: el de ciutat ben administrada, perquè és bàsic, ara més que mai, que l’administració sigui eficient i doni resposta a les necessitats de la ciutadania; i el de ciutat estimada, on incorporam el component paisatgístic i reequilibram la desigualtat entre barris de ciutat”.

“La crisi sanitària provocada pel COVID-19 ha evidenciat que, a més d’aquests eixos de treball que pretenen humanitzar la ciutat, també cal treballar per una ciutat més saludable i resilient i així ho hem posat avui en comú amb les 20 organitzacions socials i els partits polítics que formen part del consell d’àrea”, ha seguit Truyol.

Incorporar el principi de Ciutat Saludable suposa, d’una banda, reduir la contaminació atmosfèrica i, d’una altra banda, incentivar els hàbits saludables en la ciutadania. “I això és possible si els ciutadans poden satisfer les seves necessitats a prop de casa, si tenim barris on es pot viure, fer feina, anar a comprar o esplaiar-se, i per això cal tenir a prop el lloc de feina, els comerços, les zones d’esbarjo o espais naturalitzats… perquè aleshores poden desplaçar-se a peu per la ciutat i s’incentiva l’exercici físic enfront del transport en cotxe”.

Una Ciutat Resilient és aquella que enfront d’una gran adversitat no només és capaç d’adaptar-s’hi sinó de sortir-ne reforçada. “Durant el confinament també ha quedat palès que tenir un producte alimentari de proximitat no només és important, sinó que és estratègic. En aquest sentit, és una prioritat posar marxa el Parc Agrari perquè potencia el producte local i actua com a infraestructura verda ajudant a tancar el cicle de l’aigua”.

“Aquests principis ens deixen necessitats d’actuació clares com ara que és imprescindible l’impuls d’un urbanisme de proximitat on la població tengui els equipaments, serveis bàsics i zones verdes a prop de casa. D’altra banda també queda clar que la ciutat s’ha de repensar per a les persones que la caminen i en aquest sentit les voreres estretes d’alguns carrers no són suficients per mantenir les distàncies en un moment de crisi sanitària com l’actual”, ha desenvolupat Truyol.

L’objectiu del Consell de Model de Ciutat és arribar a grans consensos cap a on es vol projectar la ciutat del futur per tal que esdevengui un full de ruta a desenvolupar més enllà de les legislatures i dels colors polítics. Les entitats que el conformen han demanat participar activament en el debat municipal sobre els efectes del Covid-19 sobre tots els àmbits de la ciutat: la salut, l’espai públic, l’habitatge, la mobilitat o l’economia, entre d’altres. “D’aquesta forma, ens hem compromès a crear un espai on les entitats socials puguin participar en aquesta definició dels reptes i les mesures a prendre per superar-los a nivell municipal. La governança de la crisi també és important, hem de superar aquesta crisi amb més democràcia i participació, i és en aquesta línia en la qual farem feina”, ha dit Neus Truyol.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email