Palma, 3 de novembre de 2020.- La regidora de Model de Ciutat, Habitatge i Sostenibilitat, Neus Truyol, ha explicat avui en roda de premsa les gestions fetes per l’Oficina Antidesnonaments en relació als desnonaments programats avui a Palma.
“L’oficina ha intervingut i mediat en tots. Gràcies a aquesta feina un d’ells s’ha pogut aturar”. Concretament, el cas del Carrer del Sol, núm.22m, es tracta d’un edifici plurifamiliar amb expedient d’ocupació iniciat el 2015. Des de l’OAD s’han emès informes de vulnerabilitat respecte a 4 persones ocupants de 3 dels 5 pisos existents. Els ocupants dels altres dos pisos no varen necessitar l’ajuda de l’oficina perquè decidiren abandonar els pisos voluntàriament.
En el cas del pis del carrer Tomàs Rul·lan a Son Gotleu, es tracta d’una família amb 3 fills, un d’ells amb discapacitat del 76%, el pare problemes de salut i estan corbant Resoga. Aquest cas ja es va poder aturar el mes de febrer gràcies a la mediació de l’Oficina i la presentació al jutjat d’un informe social.
Neus Truyol: ” la pandèmia margina encara més els sectors vulnerables. Noltros treballam cada dia perquè cap persona o família quedi enrere, però necessitam més recursos: econòmics, humans i legals”.
El jutjat va emetre segona ordre en data de 31 de març però va quedar suspesa per l’estat d’alarma. Ara el jutjat ordenà que s’executàs aquest dimarts. L’OAD va oferir una alternativa habitacional perquè poguessin anar a un centre d’acollida però la família ho va rebutjar. A més, l’oficina va tornar a enviar un informe social al jutjat per intentar tornar a aturar-lo i finalment el desnonament avui no s’ha executat.
La regidora de l’àrea de Model de Ciutat afirma que des de l’OAD en col·laboració amb Benestar “hem fet tot el que està a les nostres mans per ajudar a les famílies que ho necessiten. En aquests dos casos, informes socials i de vulnerabilitat. Oferiment de centres d’acollida familiar, i mediació amb l’IBAVI. I ho seguirem fent, perquè cap persona o família pot quedar enrere”.
Neus Truyol alerta ja des de fa mesos que “la pandèmia margina encara més els sectors vulnerables. La crisi social i econòmica incrementa la pobresa i l’exclusió social. Noltros treballam cada dia perquè cap persona o família quedi enrere, sense oportunitats, però necessitam més recursos, econòmics, humans i legals”.
Truyol afirma que avui s’ha tornat a posar en evidència la necessitat de mesures urgent per donar solucions immediates a les persones i famílies de Palma que no poden accedir a un habitatge digne:
– actuar contra els fons voltor i entitats bancàries: identificar-los i obligar-los a cedir els pisos amb lloguers socials
– els bancs han de retornar a la mediació per aconseguir aturar desnonaments, condonacions i aconseguir lloguers socials.
– regular els preus de lloguers. celebram l’anunci del govern espanyol però fem 10 anys tard. ja hem passat dues crisis socials en aquest temps i no podem esperar més.