Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

L’Arca de les insaculacions torna restaurada a Cort

Palma, 16 de Novembre de 2020.- L’Arca de les insaculacions ja es pot veure al seu lloc originari, just davant de la sala de plens de l’Ajuntament, després del procés de restauració al qual s’ha sotmès el moble, el més important i historiat que té el consistori. La restauració ha anat a càrrec de l’empresa de restauració Xicanranda i que ha comptat amb un revelador estudi historicoartístic del moble fet per les doctores en història de l’art, Catalina Cantarelles i Concepció Bauçà de Mirabó que, entre altres coses, han pogut demostrar l’autoria de l’escultor Joan Homs i Bestard (1639-1681), fill de Joan Antoni Oms (1600-1667), un dels escultors més representatius del segle XVII mallorquí, pertanyent a una prestigiosa saga de pintors i escultors. A més de la seva posada a punt, aquesta restauració ens ofereix més informació d’una peça tan important”, han comentat les expertes.

Malgrat que l’arca es trobava en bon estat de conservació, sí necessitava una neteja i revisió per part de personal especialitzat. Gràcies a la restauració duta a terme per l’empresa Xicaranda s’han pogut recuperar la policromia i els daurats de la peça. Les intervencions realitzades per l’empresa es varen organitzar en dues fases. Per una banda, els estudis previs, amb l’ortofotografia del moble i els mapings per assenyalar les patologies, així com les mostres de pigments i daurats pel seu estudi al laboratori i una neteja amb productes químics. La segona part, la de conservació i restauració, compren els estucats, la reintegració cromàtica, vernís i tractament de corrosió dels metalls, així com els tractaments curatius i preventius. La intervenció l’ha realitzada l’equip de Xicaranda, amb la direcció d’Alfredo Claret, i amb els restauradors Clara Matheu, Miquel Àngel Moncadas, Alexander Serna, i l’assessorament de Pere Terrassa.

“Consideram essencial la conservació del patrimoni. Aquesta línia de feina encetada amb la restauració de les escultures de Guinovart o la d’Oppenheim, que formen part del nostre parc escultòric, ha seguit amb la restauració dels tapisos de Ribes i ara, l’arca de les insaculacions”, ha explicat el tinent de batle de cultura i benestar social, Antoni Noguera.

L’arca és d’estil mallorquí però decorada de forma sumptuosa, amb talles policromades de bona qualitat deutores dels treballs retaulístics dels segles XVI i XVII. A la part central de l’arca apareix l’escut de la Universitat de la Ciutat i Regne de Mallorca, flanquejat per carasses de dimonis. Al seu torn, l’arca descansa sobre un banc tallat seguint el mateix discurs decoratiu que la caixa, i que també ha estat restaurada.

La restauració ha anat a càrrec de l’empresa Xicanranda i ha anat acompanyada d’un estudi de les doctores Catalina Cantarelles i Concepció Bauçà de Mirabó que ha revelat que el moble va ser realitzat per l’escultor Joan Homs i Bestard, fill de Joan Antoni Oms, un dels escultors més representatius del segle XVII mallorquí. 

L’arca

L’Arca servia per guardar les bosses o saquets emprats per sortejar els càrrecs de magistrats, càrrecs edilicis i oficis de l’antiga Universitat. El moble presenta quatre panys amb claus diferents, cada una de les quals estava en mans d’un dels estaments que formaven la composició de la Universitat. D’aquesta manera, l’arca no es podia obrir sense la presència de tots els estaments. A l’interior de l’arca es custodiava els saquets on hi havia els rodolins encerats, és a dir, paperetes encerades i enrodillades, cadascun dels quals portava escrit un dels noms dels candidats a ocupar un càrrec públic. En determinades dates de l’any es procedia amb el cerimonial ordenat per a l’elecció de càrrecs per sorteig. Era el sistema multisecular conegut com de “sort i sac”. Un nin menor de set anys era l’encarregat de treure dels sacs els rodolins amb els noms de les persones elegides per a ocupar el càrrec públic corresponent.

Amb la desaparició del sistema d’elecció de sort i sac, l’arca va passar a la col·lecció municipal com el moble de prestigi més destacat de l’Ajuntament. A més va ser emprada per guardar els fons de l’Obra Pia Lul·liana. Malauradament, l’incendi ocorregut durant el mes de febrer de 1894 va afectar el moble que ara torna a descansar al seu lloc.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email