Palma, 4 de febrer de 2021.- El regidor d’Educació i Política Lingüística, Llorenç Carrió, ha presentat avui el nou equip del Servei de Dinamització Lingüística com un projecte comunitari que té l’objectiu de dinamitzar i promoure l’ús social de la llengua, així com contribuir a garantir que tots els ciutadans de Palma la puguin conèixer.
El 13 de juliol es va posar en marxa aquest nou servei, que compta amb dues dinamitzadores socioculturals i una treballadora de l’Àrea de Cultura i Benestar com a coordinadora del projecte. El Servei, ubicat al Centre Municipal del Mercat del Camp Redó, treballa amb serveis i entitats dels àmbits de la inserció ocupacional i social, i amb entitats representatives de l’associacionisme de les persones migrades per a conèixer quina és la situació de l’ús del català entre els col·lectius que representen o amb els quals fan feina.
Malgrat la situació sanitària actual, el Servei ha dut a terme les següents actuacions:
- S’ha adequat i posat en marxa un punt d’atenció al Mercat del Camp Redó i s’ha presentat el Servei a diferents organismes, entitats i associacions. S’hi pot contactar al telèfon 971225900 (ext.1338) i a dinamitzaciolinguistica@palma.cat.
- S’ha elaborat una primera Guia de recursos del català a Palma, editada en castellà i català, en format digital i en paper, amb una tirada de 2.500 exemplars. S’està distribuint entre els diferents punts d’atenció municipals com OACs i biblioteques, així com també a diferents entitats i associacions que formen part del REMEC, com són les associacions de veïns, de persones migrades i de pares i mares.
- S’ha iniciat el Projecte de dinamització lingüística amb famílies de 0 a 3 anys pel qual s’ha rebut una subvenció de 8.000 € de la Direcció General de Política lingüística del Govern de les Illes Balears. En aquest projecte hi han col·laborat 17 centres privats dels inscrits en el Registre municipal i el Patronat Municipal d’Escoles d’infants. Així s’ha pogut elaborar una col·lecció de materials didàctics per als centres i, finalment, també s’han realitzat 247 enquestes a famílies que permetran orientar futures activitats i oferir-los recursos i propostes formatives per a acostar-los a la llengua.
D’altra banda, per a l’any 2021 es posaran en marxa tallers i activitats dirigides a diferents col·lectius i grups de persones, adaptats a les característiques i els centres d’interès de cada grup. També es preveu crear un web per a difondre novetats i informacions d’interès, i dur a terme activitats en línia. “Cal destacar que aquest programa no suposarà un increment de despesa, sinó que el pressupost es gestionarà de manera més eficient. Consolidam la dinamització lingüística a Palma com un servei i no com s’havia fit fins ara amb actuacions puntuals”, ha explicat el regidor d’Educació i Política Lingüística, Llorenç Carrió.
“Els darrers anys, l’ús social de la llengua pròpia de Mallorca ha patit un retrocés significatiu”, ha explicat Carrió. A tall d’exemple, les proves IAQSE 2017 demostren que només la meitat dels infants de 6è de primària acaben tenint un nivell correcte de català. També ho evidencia l’Enquesta sobre usos lingüístics a les Illes Balears 2014,la qual indica que menys de la meitat dels habitants de Palma (41,3%), fa un ús habitual de la llengua catalana.
“Amb aquesta iniciativa l’Ajuntament de Palma dona resposta a la normativa municipal i a les propostes que li fa el Consell Social de la Llengua per a incrementar l’ús del català, una normativa i unes propostes que responen al mandat estatutari”, ha conclòs el regidor.