Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

L’Ajuntament canvia el nom franquista de 12 carrers de Palma

Palma, 22 de març de 2021.- L’Ajuntament de Palma canviarà a partir de demà els noms de 12 carrers del nomenclàtor municipal en compliment de la Llei de Memòria i Reconeixement Democràtic del Govern pel seu origen feixista, donant una passa més en la recuperació de la memòria històrica de Palma. Els carrers estan inclosos en el Cens de símbols, llegendes i mencions franquistes elaborat per la Comissió Tècnica en base a la norma.

L’equip de govern vol seguir avançant en democràcia manifestar el seu compromís antifeixista. Per això segueix canviant noms de carrers, que s’afegeixen a la feina d’altres institucions per obrir fosses i identificar els cossos per poder tornar-los a les seves famílies. Per al regidor d’Educació i Política Lingüística, Llorenç Carrió, “la Guerra Civil i la Dictadura varen ser una pàgina negra de la nostra història, els canvis de nom de carrer no la faran oblidar, però tampoc l’exaltaran més”.

Noms nous

Els noms que es canviaran en base a la Llei de Memòria i Reconeixement Democràtic del Govern són els següents:

Nom antic Nom nou Informació Barri
Avinguda Joan March A. del Gran i General Consell Màxim òrgan del Regne de Mallorca El Mercat
Pl. Almirall Churruca Pl. De Mateu Pruners Cartògraf, s. XVI Son Armadans
c/ de l’Almirall Gravina c/ d’Angelí i Dulcert Cartògraf, s. XIV Son Armadans
c/ de l’Almirall Cervera c/ de Pere Rossell Cartògraf, s. XV Son Armadans
c/ de Toledo c/ de Rafel Valls Criptojueu (XVII-1691) Son Serra-La Vileta
Passatge Castillo Olite c/ de Francesca Vidal Sindicalista (1851-1939) Camp Redó
c/ de Josep d’Oleza c/ de Marc Ferragut Promotor cultural (1901-1981) Camp Redó
c/ de Alfambra c/ de Joan Daurer Pintor (s. XIV) Coll d’en Rabassa
c/ de Brunete c/ de Joan Desí Pintor (s. XV-XVI) Coll d’en Rabassa
Pl. del Bisbe Planas Pl. Del Poble   Sant Jordi
c/ de Gabriel Rabassa c/ de Frederica Montseny Política i escriptora (1905-1994) s’Indioteria
c/ del Canonge Antoni Sancho c/ d’Aina Moll Filòloga (1930-2019) Son Cladera

Els criteris que s’han seguit a l’hora d’atorgar el nou nom han estat els següents:

  • Coherència toponímica. Donar homogeneïtat als noms dels barris.
  • Recuperar la història de la ciutat.
  • Reivindicar la memòria de les dones.
  • Recobrar la toponímia tradicional.

Tramitació

L’Àrea d’Educació i Política Lingüística, competent en matèria de Memòria Històrica, va sol·licitar que s’analitzàs l’aplicació al nomenclàtor de Palma del Cens de símbols, llegendes i mencions franquistes, que conté, entre d’altres elements, les mencions que les administracions públiques han de retirar i eliminar quan en són competents. La Comissió de Toponímia, que depèn de l’Àrea de Cultura i Benestar Social, va tractar la qüestió i va considerar que s’havien de modificar 10 noms de carrers de Palma en base al cens. Finalment, l’acord de Cultura i Benestar Social va ser decretat pel batle, que és la persona que formalitza els canvis de noms del nomenclàtor de Palma.

La Comissió de Toponímia va decidir mantenir al nomenclàtor municipal, de moment, els noms dels carrers del Bisbe Miralles, de Francesc Suau, de Gabriel Cortès i de Gabriel Fuster Mayans “Gafim”, inclosos al cens. Segons la Comissió, no responen a “la finalitat d’exaltació, personal o col·lectiva, de la revolta militar, la Guerra Civil i la repressió de la dictadura” indicada per l’article 25.2 de la Llei com a motiu per a retirar-los, sinó als mèrits i la trajectòria de les persones a les quals es varen dedicar. Es va acordar traslladar més informació a la Comissió Tècnica del Govern perquè resolgui si es mantenen o es canvien.

En relació als monuments, símbols i escuts inclosos al cens i que es troben a Palma, l’Ajuntament no és competent, perquè es troben a dependències d’altres administracions públiques o a espais privats.

Informació residents

Les modificacions del nomenclàtor es materialitzen el dia en què es canvien les plaques al carrer. Aquest mateix dia es notificarà a les comunitats de propietaris i als veïnats i veïnades dels carrers afectats que s’ha canviat el nom. L’Ajuntament s’encarrega de comunicar a les empreses de serveis (electricitat, telefònica, aigua…), les administracions públiques, taxistes, cadastre, serveis d’emergències, Seguretat Social o el padró, entre d’altres entitats o organismes.

Subvencions

Des de l’àrea de Participació i Govern Interior, el servei de Població està treballant en una convocatòria de subvencions d’ajudes econòmiques per a les despeses derivades del canvi de denominació de carrers i places de Palma. Aquestes ajudes aniran destinades als establiments comercials, empreses de serveis i autònoms/es amb activitats que es desenvolupen en un establiment permanent, situats a peu de carrers i places afectats pels canvis.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email