Palma, 25 de març de 2021.- Les obres de rehabilitació del Baluard del Príncep inicien la darrera fase. Les obres, finançades per Mitma amb una inversió propera als 4,2 milions d’euros, permetran urbanitzar i restaurar el fossat del pont de Porta del Camp i habilitar un centre d’interpretació del centre històric i es preveu que estiguin enllestides a l’estiu de 2022.
El ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, la presidenta del Govern, Francina Armengol, la delegada del Govern, Aina Calvo, el batle de Palma, José Hila, la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, i el gerent d’Urbanisme, Joan Riera, han visitat aquest divendres les obres. La regidora Neus Truyol, ha recordat que “cal protegir el patrimoni i posar-lo a l’abast de tots els veïnats i veïnades de Palma”.
Modificat del projecte
El mes de desembre la Junta de Govern va aprovar la redacció d’una modificació de les dues darreres fases (D i F) que permetran introduir bancs, faroles i pins a la zona del fossat més propera a Avingudes . L’encàrrec s’ha fet a l’equip d’arquitectes autors de les diferents fases de rehabilitació del Baluard. “Hem apostat per fer d’aquest espai un indret més amable, verd i humà”, ha dit la regidora. “Volem que els ciutadans s’hi sentin a gust, per això és important que sigui accessible, tengui arbres que generin ombra i hi hagi bancs on seure”.
Darreres fases
Les dues darreres fases de rehabilitació d’aquest espai suposen una inversió de 4.185.663 euros que realitza el Ministeri en la seva totalitat i es varen adjudicar a l’empresa Bauen Empresa Constructora SAU. Aquest projecte, realitzat pel despatx d’arquitectes José Antonio Martínez Lapeña i Elies Torres, té un termini d’execució previst de 2 anys i 4 mesos i aglutina dues intervencions:
- Fase D: projecte d’urbanització, restauració del fossat i recuperació del pont de la Porta del Camp amb una nova escala que connectarà amb la plaça Porta del Camp. L’àmbit d’intervenció suma una superfície de 11.729,18 metres quadrats
- Fase F: projecte de l’edifici de recepció i centre d’interpretació del centre històric. L’àmbit d’intervenció suma una superfície de 932,89 metres quadrats.
Per a la rehabilitació dels elements patrimonials i la reurbanització dels diferents espais s’estan emprant materials semblants als ja existents al Baluard, amb predomini del ús de la pedra de marès, i mantenint la geometria que caracteritza les intervencions de les fases anteriors.
Història del projecte
La restauració de la murada de Palma en el tram comprès entre s’Hort del Rei i es Baluard des Príncep s’inicià documentalment l’any 1983, quan el Ministeri d’Obres Públiques i Urbanisme va adjudicar a l’equip de l’arquitecte Elías Torres Tur aquestes tasques.
Les obres de restauració del Baluard del Príncep s’iniciaren l’any 2009 i s’han anat executant en sis fases, de les quals s’han executat les A, B, C i E, sempre sota els projectes tècnics redactats per l’empresa Martínez Lapeña-Torres Arquitectos, ja que les obres s’entenen com un projecte unitari.
El 2017 s’inaugurà la denominada Fase E del projecte de rehabilitació del Baluard que suposà una inversió de 1,5 milions d’euros, finançats per l’aleshores Ministeri de Foment, i serví per restaurar part del baluard i urbanitzar els carrers Porta dle Mar, Bastió del Príncep i Bala Roja. Així, s’han restaurat la murada des d’avinguda Gabriel Alomar, urbanitzar Es Baluard i restaurar la part de l’avinguda Gabriel Roca.