Palma, 1 de juny de 2021.- El tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera, la directora de Comunitat Produïda per Casa Planas per a Can Balaguer, l’exposició “Josep Planas i Montanyà: identitat i turisme”, inclou dues seccions: una exposició amb un centenar d’imatges de la identitat turística de Palma, comissariada per la directora de Projectes de Casa Planas, Alelí Mirelman, i d’altra banda una acció de treball comunitari a la barriada de l’Arenal titulat “Memòria litoral”, realitzat per Marina Planas i Txema González de Lozoya, amb el suport de Dídac Martorell. Es podrà veure a Can Balaguer i a l’Arenal de Palma del 2 de juny al 29 d’agost.
Noguera ha remarcat que “exposicions com aquesta, de Casa Planas, ens fan reflexionar sobre la necessitat repensar el model turístic i econòmic de ca nostra, per tal de fer-lo més sostenible econòmicament i socialment. L’art serveix per dotar de contingut a reflexions sobre el món que ens envolta. La regidoria de cultura té un ferm compromís amb exposicions com la de Casa Planas, que ens portar el debat crític una passa més enllà. Vull destacar les mostres recents de Mireia Sallarès o Joan Morey, que posen l’accent sobre temes com el masclisme i la serofòbia. Ara proposam repensar el nostre model econòmic”
A la sala d’exposicions temporals de Can Balaguer, s’hi presenta una selecció de fotografies de gran format de Josep Planas, en què la ciutat de Palma té un protagonisme especial, així com un conjunt de postals característiques del treball de Casa Planas, en què assistim a la utilització del cos femení en biquini com a reclam comercial de la nostra illa. Per primera vegada surt de l’Arxiu una selecció de la col·lecció de càmeres, que reflecteix la passió per la fotografia i la tecnologia de Planas i Montanyà.
Memòria litoral consisteix en un projecte artístic en col·laboració amb les entitats de la zona; converteix en protagonistes de la història en majúscules els habitants d’aquest barri de Palma, que han viscut en primera persona una de les transformacions més acusades pel fenomen turístic a la nostra ciutat.
Per primera vegada surten de l’arxiu Planas una selecció de càmeres de la col·lecció de Josep Planas i Montanyà, de les quals se’n podran veure les 24 més representatives de totes.
Aquests testimonis, generats a partir de les imatges produïdes al seu dia per Casa Planas, es registren en format audiovisual i s’aniran penjant en un blog al qual es podrà accedir des de diversos indrets i, molt especialment, des dels carrers de la mateixa barriada, gràcies als grans cartells amb fragments de fotografies de la zona als anys ‘60 seleccionats per Marina Planas, que s’han distribuït a les parades d’autobús, entre d’altres suports. Dins aquests cartells es pot trobar un codi QR amb les entrevistes i els testimonis que reconstrueixen la memòria d’aquesta zona, amb baixa documentació social.
L’exposició anirà acompanyada de diverses activitats a Can Balaguer i a l’Arenal, amb les quals es convida tots els ciutadans i ciutadanes a mirar-se i emmirallar-se a través d’aquestes imatges i testimonis. D’altra banda s’estableix un pont amb l’exposició actual de Ro Caminal, Nostàlgia de futur, al Casal Solleric, el qual convidarem a travessar mitjançant visites combinades als dos espais.
Josep Planas i Montanyà
“Planas i Montanyà: Identitat i turisme” inclou una exposició temporal a Can Balaguer de fotografies i postals de l’arxiu Planas i peces audiovisuals a les quals s’hi accedirà a través de QR’s que es trobaran a les paradetes d’autobús de s’Arenal .
Al llarg de la segona meitat del segle XX, a través de la mirada del fotògraf Josep Planas i Montanyà (Cardona, 1924 – Palma, 2016) i de l’activitat realitzada per la seva empresa, Casa Planas, es va configurar la imatge de la nostra illa com a destinació turística, i també com a reservori d’una presumpta identitat construïda a partir d’alguns clixés. Paradoxalment, a la vegada, el seu treball contribuïa que aquesta voràgine turística transformàs per sempre més la “veritable” identitat de l’illa.
Més enllà de la trajectòria com a empresari d’èxit, Planas i Montanyà va ser un fotògraf de primer nivell, encara no prou reconegut fora de la nostra illa, el llegat del qual es conserva actualment a l’Arxiu Planas.