Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

MÉS-Estimam Palma titlla de “descafeïnada i insuficient” la congelació dels contractes de lloguer a zones tensionades anunciada per Moncloa i reclama la regulació dels preus del lloguer

Palma, 17 de juny de 2021.- MÉS-Estimam Palma considera que l’acord anunciat per PSOE i Podem sobre la congelació dels contractes de lloguer a zones tensionades és “insuficient, descafeïnat, arriba tard i no resol els problemes de la gent”, i suposa un incompliment dels acords de govern assolit per ambdós partits en la que es recollia la regulació dels preus del lloguer. La formació ecosobiranista reclama, a més, que es delimiti una zonificació per barris a Palma per detectar aquells que pateixen més pressió immobiliària.

La portaveu municipal de la formació ecosobiranista, Neus Truyol, considera que “no regular els preus del lloguer és una greu irresponsabilitat del deure públic d’assistir a les persones i aboca al carrer a centenars de famílies. Blindar els preus actuals no garanteix evitar l’expulsió de residents de certs barris de la nostra ciutat amb preus que són totalment inaccessibles i desorbitats per a les classes populars”.

Neus Truyol: “blindar els preus actuals no garanteix evitar l’expulsió de residents de certs barris de la nostra ciutat amb preus que són totalment inaccessibles i desorbitats per a les classes populars.”

“Ha quedat demostrat en les diferents crisis recents que el mercat immobiliari només té un objectiu que és el d’especular amb el dret públic a l’habitatge. Si no hi posam fre i el regulam, incoem en deixadesa de la nostra responsabilitat com a gestors públics i protectors dels drets i els interessos generals”, afirma Truyol. “Per això, els ajuntaments necessitam disposar d’eines, com la regulació dels preus del lloguer, per assegurar el dret a l’habitatge i posar fre a les dinàmiques especuladores. El mercat immobiliari no és una víctima, ho són les persones”, defensa la portaveu ecosobiranista.

L’actualització i autogestió de les zones tensionades

En el referènica a l’anunciada figura de les zones tensionades, MÉS-Estimam Palma recorda que aquest índex, que calcula el percentatge de renta que cada família destina al lloguer, està calculat en base a les declaracions d’IRPF desfasades en el temps. Concretament, l’actual índex de referència de preus que el ministeri va publicar el juliol del 2020 està calculat en base a les declaracions d’IRPF del 2018, “pel que no recull la situació de les famílies després de l’impacte de la crisi de la covid-19”.

Neus Truyol:els ajuntaments necessitam disposar d’eines, com la regulació dels preus del lloguer, per assegurar el dret a l’habitatge i posar fre a les dinàmiques especuladores. El mercat immobiliari no és una víctima, ho són les persones”.

Per això, assegura la formació, MÉS-Estimam Palma reclama una eina actualitzada, àgil i per tant eficient que permeti detectar per barris el percentatge de dedicació al pagament del lloguer en relació a la renda familiar.

Alhora, la formació ecosobiranista reclama també que els ajuntaments tenguin protagonisme a l’hora de delimitar aquestes zones, ja que són les entitats locals les coneixedores del drama social dels ciutadans.

Finalment, MÉS-Estimam Palma recorda també que, tot i el desfasament en l’índex de referència vigent, a 34 barris de Palma les famílies ja destinaven, al 2018, més del 30% dels seus ingressos al pagament del lloguer; destacant el cas de La Soledat Sud, amb una inversió del 58,5%, el cas de La Bonanova, amb una inversió del 52% o el cas de Pere Garau, Son Cotoner, Santa Catalina, el Molinar, entre altres, on les famílies inverteixen més del 40% dels seus ingressos en el pagament del lloguer.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email