Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Palma homenatja a Margalida Borràs, la primera dona trans mallorquina

Palma, 30 de juny de 2021.- El batle de Palma, Jose Hila; el tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera, i la regidora de Justícia Social, Feminisme i LGTBI, Sonia Vivas, acompanyats per membres de la corporació municipal, han descobert avui a les escales de la Plaça Major una placa en memòria de Margalida Borràs, la primera dona trans mallorquina que va ser executada el 1460 a València per la seva identitat de gènere.

L’espai on s’ha ubicat la placa, temps enrere, va ser la Casa Negre -seu de la Inquisició- tribunal que condemnava persones com Borràs pel fet de ser una persona trans. És la primera placa que col·loca l’Ajuntament de Palma a una dona assassinada per la seva identitat no normativa.

Tot i que va ser executada a València, se sap gràcies a la Crònica i dietari del capellà d’Alfons el Magnànim, que escriví mossèn Melcior Miralles al segle XV, que era filla d’un notari mallorquí. La família de notaris Borràs està documentada a Mallorca al segle XIV, i sembla ser que un dels descendents va ser Margalida Borràs. A València, on va ser assassinada, ja té una placa amb el seu nom i els premis d’Igualtat del casal Lambda porten el seu nom i també anomena la llei LGTBI del País Valencià.

“És la nostra obligació fer aquest exercici de record i commemoració de figures rellevants de la història, com Margarida Borràs, força desconeguda a la nostra terra. Des de les institucions tenim un paper clau en la dignificació de la memòria històrica”, ha dit el tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email