Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Model de Ciutat comparteix amb la Comissió de seguiment de Rehabilitació de Llevant les accions urbanístiques i de rehabilitació d’edificis previstes

Palma, 7 d’octubre de 2021.- La regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, el director general d’Habitatge, Josep Maria Rigo han traslladat a la comissió de seguiment del projecte de Llevant, formada en el marc del Consell de Model de Ciutat, les accions urbanístiques i de rehabilitació d’edificis previstes en l’àmbit dels barris de Can Capes, Son Gotleu, Soledat Nord- Soledat Sud, Nou Llevant. A la trobada que ha tengut lloc aquest dimecres a les sales del Museu Krekovic, hi han participat la Taula d’entitats de Son Gotleu, Taula d’entitats La Soledat, la Xarxa Socioeducativa de Nou Llevant, UNICEF Illes Balears, Fapa Mallorca a més d’una representació del districte de Llevant, Centres Municipals de Serveis Socials i Serveis de dinamització comunitària.

En concret, es tracta d’actuacions urbanístiques a desenvolupar, com ara l’obertura de Caracas i Brotad, i d’actuacions de rehabilitació d’edificis, previstes en els fons Next Generation EU.

Els barris del llevant de Palma són testimonis de la memòria popular i  de la reivindicació històrica des d’allò col·lectiu. El museu Krecovic, ha estat  sovint testimoni de que  aquestes reivindicacions transcendeixen cap a l’àmbit de la creació cultural. A més de les reivindicacions, els intents de transformació urbanística i l’alentiment dels projectes han provocat una degradació important la  zona i els barris no poden esperar més. La rehabilitació integral de barris és clau per a evitar els processos de gentrificació i a la vegada protegir-los pressió especuladora.  Hem d’obrir nous carrers, per a millorar la connexió entre barris, millorar l’entorn urbà, i sobretot seguir creant habitatge públic. La rehabilitació integral de barri també és necessària per a garantir la igualtat d’oportunitats als barris de Can Capes, Son Gotleu, la Soledat i Nou Llevant”, ha destacat Truyol.

El Programa de rehabilitació i regeneració urbana dels barris de Llevant comprèn una superfície de  156 ha, una població de 30.000 habitants, i 1.824 edificis d’habitatges amb un total de 10.484 habitatges.

El director general d’Habitatge ha explicat que els habitatges d’aquests barris tenen una antiguitat mitjana de 65 anys i un risc de pobresa i exclusió social molt important, els diagnòstics socials els cataloguen com a barris amb alta vulnerabilitat perquè s’hi combinen 3 factors:

  • Habitatges en mal estat
  • Alt percentatge de població estrangera, amb baix nivell de renda, sense estudis
  • Llocs de treball precaris  i  elevat nivell d’atur

El Programa de rehabilitació i regeneració urbana als barris de Llevant i que es vol  desenvolupar té dos eixos principals:

  • Programa urbanístic
  • Programa de rehabilitació d’habitatges

El programa urbanístic, en què ja s’està treballant i que preveu l’obertura de dos vials d’interconnexió que permetrien millorar la connectivitat entre els barris i dignificar els espais urbans. Concretament, els situats entre el carrer de Caracas i el carrer de Barranquilla i l’allargament del Carrer Brotad fins el carrer Manacor. Aquests eixos ja estaven previstos en el l PERI de la Soledat i la seva obertura  permetrà la regeneració urbana i al mateix temps la construcció de més de 300 habitatges públics.

En segon lloc es vol impulsar un ambiciós Programa de rehabilitació d’habitatges, on es preveu canalitzar els fons del Pla de Recuperació Transformació i Resiliència a través de programes de subvenció destinats a habitatges particulars, i la implantació d’una Oficina de Rehabilitació per a ajudar, informar i assessorar els veïns. Aquesta mesura preveu beneficiar 3.150 habitatges a través de diversos programes de subvenció i model de col·laboració public-privada com a models de negoci de col·laboració a gran escala a la zona de La Soledat Sud.

“Els recursos dels Ajuntaments són limitats, i tot i que  poguem tenir  tècnics que dissenyin programes d’ajudes necessitam ser el màxim eficients per poder canalitzar tots el màxim d’ajuts que avui mateix publica el BOE. No és un repte fàcil i necesitam  sentir la  veu i les aportacions de  les entitats que treballau pels barris per poder aconseguir que es millorin i dignifiquin els habitatges,   i es creïn llocs de feina sostenibles”, ha conclòs la regidora.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email