Palma, 25 de febrer de 2022.- L’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Palma ha previst una quinzena d’intervencions i millores del patrimoni de Palma al llarg de 2022, segons han explicat aquest divendres el tinent de batle de Cultura i Benestar, Antoni Noguera, i el director general de Difusió i Promoció Cultural, Marcos Augusto.
Per primera vegada, hi haurà una partida específica de protecció i gestió del patrimoni històric i artístic, conservació i reposició, que serà de 175.000 euros, un rècord històric. Cal destacar l’augment dels recursos que es destinen a la protecció i la gestió del patrimoni al llarg de la legislatura: l’any 2019 hi va haver 20.000 euros, i els anys 2020 i 2021 es varen fer servir 95.000 euros –sense cap partida específica.
“Ens trobam davant del debat entre una ciutat franquícia i una ciutat singular. En aquest darrer nivell, com a gestors públics hem de tenir cura del patrimoni de la ciutat perquè estigui en les millors condicions”, ha explicat Noguera, qui ha destacat que “ara comença el camí per rehabilitar Can Serra”.
Una de les actuacions més importants serà la posada en marxa de l’estudi històric, artístic i arqueològic de Can Serra, el qual dirigirà el doctor en Història de l’Art José Morata Socias. Un equip multidisciplinari participarà en aquest estudi, l’objectiu del qual és tenir uns coneixements històrics de Can Serra que permetin tirar endavant la seva restauració integral.
D’altra banda, es finalitzarà la restauració del Conjunt Escultòric del Parc de la Mar, de Josep Guinovart. L’Àrea de Cultura va aconseguir a finals del 2021 les imatges del monument just després de la seva inauguració. Joan Ramon Bonet, amic personal de Guinovart, va fer aquestes fotografies, les quals permetran ara col·locar les peces que varen ser rompudes i que es conserven en el magatzem de Son Pacs.
A més, es restauraran el monument a Chopin (plaça de Frederic Chopin) i l’escultura Urbs (plaça Marquès del Palmer), de Margalida Escalas. En aquest darrer cas, serà la mateixa Escalas qui tornarà a fer en fang els plafons romputs de l’escultura.
Altres escultures a les quals s’intervindrà seran:
- Tiron I, de Betty Gold (passeig Sagrera): neteja de pintades vandàliques.
- Júlia, d’Agustí Roqué (carrer Pólvora): neteja de pintades vandàliques.
- Device to Root out Evil, de Denis Oppenheim (plaça Porta de Santa Catalina): arreglar desperfectes.
- Continents, d’Antoni Socias (Sa Feixina): neteja de pintades vandàliques.
- Guitarra n.3, de Pablo Serrano (Sa Feixina): neteja de pintures vandàliques.
Per altra part, es restaurarà la creu de terme de Sant Jordi, que va ser tomada a causa d’un accident de cotxe, i es netejaran les pintures vandàliques de la creu de terme de Son Sardina. També s’ha previst la restauració del tríptic de Ramon Llull, el qual és propietat de l’Ajuntament i està dipositat a la Societat Arqueològica Lul·liana.
Enguany també s’ha previst encarregar la primera fase del Pla de Prevenció i Conservació dels béns històrics i artístics de l’edifici de Cort i s’iniciaran els plecs tècnics per contractar una empresa externa que es faci càrrec del seu manteniment.
Per últim, cal recordar, com s’ha anunciat recentment, que l’Ajuntament integrarà denou obres noves d’art contemporani en el fons municipal –el valor d’aquesta adquisició és de 150.000 euros.