Palma, 11 de maig de 2022.- El tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera; la directora general d’Arts Visuals, Aina Bausà; i l’artista Raquel Friera han presentat aquesta dimecres en el Casal Solleric l’exposició I am still alive, que s’inaugurarà aquest dijous a les 19.30h. Aquesta instal·lació forma part de la de la sèrie Feminizing art history, de la qual també forma part l’obra One Year Woman’s Performance 2015-2016 guanyadora del Premi Ciutat de Palma Antoni Gelabert d’arts Visuals 2019.
La mostra, que no s’ha pogut veure fins ara a causa de la pandèmia, reinterpreta la mítica performance amb el mateix nom de l’artista conceptual japonès On Kawara. Com altres artistes de la seva generació, On Kawara va treballar per desvincular la pràctica artística del mite romàntic de l’artista com a geni.
La versió de Friera -que es podrá veure a l’espai entresol del casal Solleric- està formada per 21 postals amb la frase “Encara estic viva” en idiomes diversos. Amigues seves li varen enviar aquestes postals, dones amb les quals manté un vincle afectiu important, però amb qui ha perdut el contacte quotidià per raons diverses. Mentre que On Kawara va optar per la tipografia impersonal dels telegrames, les postals que presenta Friera estan escrites a mà i decorades amb dibuixos, collages i missatges personals. A més, Friera ha dissenyat 16 peces (fotografies, instal·lacions i objectes) per a cada dona i per acompanyar les postals. A l’exposició es podrán veure 13 peces.
“Parl d’aplicar l’esperit crític del feminisme a la història de l’art, que ha estat feta per homes. No es tracta només d’afegir les dones sinó de canviar el criteri amb el qual s’ha fet la història”, ha comentat Friera, qui ha remarcat que a partir d’una visió “molt més personal” que la d’On Kawara ha volgut parlar de “temes polítics i universals”
Per la seva part, Aina Bausà també ha destacat la importància de “feminitzar la història”. “Què passa quan un home i una dona diuen les mateixes paraules?”, ha demanat. Per acabar, Antoni Noguera, ha assenyalat que una mostra com la de Friera respon a l’objectiu que el Casal Solleric sigui, a més un espai expositiu, “un lloc de reflexió, pensament i crítica a través de l’art contemporani”.
L’obra es completa amb un vinil, on l’artista reprodueix una carta pòstuma que escriu a On Kawara. D’aquesta manera crea un vincle intel·lectual i afectiu amb el creador, més enllà de les limitacions del temps i de l’espai.