Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

MÉS per Palma: “eliminar l’Oficina de la Defensora de la Ciutadania és il·legal”

Palma, 15 de setembre. Avui dematí els regidors de MÉS per Palma, Neus Truyol, Miquel Àngel Contreras i Kika Coll, s’han reunit amb la Defensora de la Ciutadania i el seu equip. El motiu que ha propiciat aquesta reunió és un dels punts de l’acord programàtic entre PP i VOX que proposa la supressió de l’Oficina de la Defensora de la Ciutadania i de la figura que la representa.

Legalment només es podria cessar la Defensora per un delicte, pel seu decés o per una negligència. “Entenem, per tant, que l’acord que plantegen VOX i PP al seu document, a més de ser il·legal, és només un desig que pretén retallar drets a la ciutadania i eliminar canals democràtics de l’Ajuntament”, ha afirmat Coll. “El PP i VOX no poden fer i desfer com vulguin, hi ha lleis que han de respectar. Però està clar que ells sols es fixen en una part de la legalitat. Les lleis per garantir un habitatge digne, protegir el patrimoni o el dret a una bona atenció dels serveis públics, aquestes les obvien.”

Amb posterioritat a la reunió, la regidora Kika Coll ha explicat que aquesta és una de les primeres retallades del Pacte de Retrocés entre PP i VOX als drets de la ciutadania, a més de ser contrària a la legalitat vigent. “Recordam que l’Oficina de la Defensora de la Ciutadania és una institució municipal amb caràcter independent que basa la seva tasca en la defensa de les llibertats i els drets dels ciutadans i ciutadanes de Palma en qüestions relatives als serveis que ofereix l’Ajuntament.”

Coll ha reivindicat que “l’Oficina de la Defensora de la Ciutadania és una eina per a garantir els drets dels veïns i veïnes de Palma. Això és una dèria de VOX, duen 4 anys dient que la Defensora fa la feina de l’oposició. Està clar que VOX, amb 4 anys a l’Ajuntament, encara no sap quin és el seu paper. VOX és ben conegut per ser gent de poca feina. Però el que és més greu és que VOX vol eliminar tot el que sona a defensar els drets de la gent. VOX vol desmuntar la democràcia i que governi la llei de la selva. I el PP li ha comprat el discurs. El PP és còmplice directe del feixisme que practica VOX.”

El darrer any, l’Oficina de la Defensora va atendre més de 120 peticions per escrit i va obrir més de 450 expedients durant l’any. Les queixes, peticions o suggeriments tenen a veure principalment amb els renous, la brutícia, l’atenció pública i les multes de circulació.

Totes aquestes persones, ciutadans i ciutadanes de Palma, que hi ha darrera tots aquests tràmits, quedarien desemparades i sense canal ni via d’atenció i resolució si s’elimina aquesta oficina. Coll ha demanat “on podran anar els ciutadans que consideren que l’Ajuntament no compleix amb el seu deure? Als jutjats? Hi ha mecanismes de mediació molt útils, com els de l’Oficina, però PP i Vox la volen eliminar. Prefereixen que la gent es pagui un advocat privat per resoldre aquests problemes, i desmantellar un servei públic eficaç.”   

Cal afegir, a més, que des de MÉS per Palma consideram que el nomenament d’un funcionari de lliure designació dilueix les funcions d’aquesta plaça, per la manca de respecte cap a la seva neutralitat i independència, ja que passarà a estar sota les directrius d’un regidor o regidora.

La regidora ha afegit que “el PP, amb el seu nou rol de braç executor de la ideologia extremista de VOX, defensa que la figura de la Defensora duplica funcions municipals, cosa falsa ja que les seves tasques són exclusives i diferenciades de la gestió de l’equip de govern”.

És curiós veure com el PP, que va votar a favor del nomenament d’Anna Moilanen com a Defensora, tant el 2016 com el 2021, ara es deixa manipular per VOX i permet un atac gratuït a aquesta figura.

Kika Coll ha volgut recordar unes declaracions de la portaveu del Partit Popular la legislatura passada, Mercedes Celeste, al ple on es va donar continuïtat a Moilanen com a defensora, on deia: “cada vez son más las reclamaciones que debe atender, lo que demuestra que los ciudadanos para hacer oír su voz necesitan algo más que los grupos municipales y los distintos canales existentes”.

“És un sense sentit el fet que aquest govern, que suposadament vol estar tan a prop i al servei dels ciutadans, alhora vulgui eliminar aquesta figura, la qual cosa deixaria la ciutadania en una situació d’indefensió”, ha assenyalat Coll.

MÉS per Palma recorda que mentre el Partit Popular inverteix esforços en la creació de direccions generals, com la de Restauració, o obri vies de gestió i decisió política sobre temes en els qual no té cap competència municipal, com l’àrea Autònoms, dona via lliure a VOX per escampar el feixisme per la institució i per eliminar una figura que defensa, amb independència i fervor, els interessos, reclams i queixes dels ciutadans i ciutadanes de Palma.

Coll s’ha demanat “on queden les promeses del senyor Martínez de cercar un consens per prioritzar els veïns i veïnes de Palma?”.

Proposició Defensora

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email