Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

MÉS per Palma presenta una moció en defensa dels fixos discontinus

Palma, 17 d’abril de 2024. – MÉS per Palma presenta una moció en defensa dels fixos discontinus. La regidora de la formació a Cort, Kika Coll, ha explicat que “aquesta iniciativa neix com a resposta a les creixents preocupacions sobre l’estacionalitat laboral en el sector turístic de les Illes Balears, i de Palma en particular”.

La moció neix d’una iniciativa de MÉS per Mallorca que presentarà mocions a tots els ajuntaments on la formació tengui representació. En aquest sentit, MÉS per Palma ha presentat una sèrie de peticions, tant al Govern de les Illes Balears com al Govern del l’estat, per impulsar canvis normatius destinats a millorar les condicions laborals dels treballadors i de les treballadores.

Coll ha explicat que “durant els mesos hivernals, a les Illes Balears molts treballadors i treballadores, empleats amb contractes fixos discontinus en el sector turístic, depenen en gran mesura de la prestació per desocupació. No obstant això, es veuen limitats pel requisit de treballar almenys dotze mesos per poder accedir-hi, la qual cosa significa que només la poden rebre els anys alterns. Aquesta restricció els afegeix pressió financera durant la temporada baixa, obligant-los a ajustar cada despesa mentre esperen el retorn de la temporada alta. Hem de revertir aquesta situació tant com sigui possible”.

En aquest sentit, la regidora de MÉS per Palma ha explicat que “mai s’ha de perdre la perspectiva humana i social d’aquesta problemàtica. Quan un empresari del sector turístic contracta un treballador o una treballadora té una sèrie de drets i obligacions, entre elles, està la de la seva responsabilitat social”.

“El treball és per damunt de tot una font d’estabilitat i d’independència. No obstant això, cada any, en el cas del fixos discontinus, quan els turistes parteixen i la temporada alta arriba al seu final, es troben amb el gust amarg de la incertesa. La seva vida laboral està totalment determinada per les decisions empresarials, i, en molts casos, durant els mesos d’inactivitat viuen sense cap tipus de seguretat financera. Els i les fixes discontínues veuen augmentar la seva frustració any rere any, ja que, mentre els hotels tanquen les seves portes fins a la propera temporada per maximitzar els seus beneficis, el desequilibri entre els beneficis dels propietaris i la seva realitat econòmica és totalment injusta i desigual”.

Més enllà de les conseqüències que té per als residents a les Illes Balears el fet que la restauració i l’oci s’orientin al turisme i a la prestació d’un servei de temporada, la forta estacionalitat de la nostra economia té un impacte directe en els contractes de treball de les Illes Balears.

Així, segons es desprèn de les dades de cotització a la Seguretat Social, el juliol de 2023 foren 184.733 els illencs que tengueren un contracte fix discontinu, un 36% dels que estaven d’alta el mateix mes, i el 69% d’aquests contractes eren en el sector de l’hostaleria. D’aquests, el gener de 2024 únicament romanien en actiu el 16%, 28.842, la qual cosa posa de manifest el fort pes que té la contractació estacional. A més, s’ha de tenir en compte que aquesta temporalitat implica un increment de les despeses en prestacions d’atur per part de la Seguretat Social.

MÉS per Palma presentarà una moció perquè el Ple Municipal de Palma insti, en primer lloc, al Govern de l’estat a implementar canvis normatius que garanteixin un millor repartiment dels beneficis entre els treballadors i els empresaris del sector turístic. Aquesta mesura cerca equilibrar la relació entre els costos de l’estacionalitat i la participació del sector empresarial turístic en aquests costos. 

A més a més, també es demanarà a l’executiu de l’estat que promogui modificacions legislatives que assegurin que, en sectors on l’estacionalitat es deu principalment a decisions empresarials, la major part de la plantilla estigui activa durant tot l’any. Aquest canvi té com a objectiu proporcionar estabilitat laboral als treballadors i les treballadores afectats per la estacionalitat.

D’altra banda, la moció insta també al Govern de les Illes Balears a revisar el Decret 20/2015 per tal de garantir que les categories hoteleres estiguin condicionades a tenir un percentatge mínim de la plantilla activa durant tot l’any.

En resum, aquestes propostes tenen com a objectius abordar els efectes negatius de l’estacionalitat laboral en el sector turístic de les Illes Balears i proporcionar un marc normatiu que afavoreixi un millor equilibri entre els interessos dels treballadors i els dels empresaris. “Des de MÉS per Palma confiam que aquestes mesures contribuiran a millorar les condicions laborals dels treballadors del sector turístic i a promoure un desenvolupament econòmic més equitatiu i sostenible a les Illes Balears en general, i a Palma en particular”, ha conclòs Coll.

Podeu llegir la proposta aquí

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email