Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

El Casal Solleric proposa reflexionar sobre el paper del Centre d’Art i Creació de Palma a l’exposició ‘FUM, què és un CAC?’

Palma, 11 de desembre del 2020.- El Casal Solleric estrena avui l’exposició FUM, què es un CAC?, Consistències de la política cultural d’aquesta ciutat. La mostra està ideada amb la intenció d’acostar al públic la realitat actual del Centre d’Art i Creació Palma, generar debat al seu voltant i precipitar decisions que ajudin a desbloquejar la situació en la qual es troba l’entitat. Fum, què és un CAC? és una instal·lació audiovisual sorgida del Grup Motor del CAC Palma -en concret ha estat realitzat per alguns dels seus membres: Enric Socias, Leticia Muñoz María i Teresa Ruíz de Lobera- que reflexiona entorn el model de cogestió, un model de gestió innovador, quasi un laboratori. “La proposta es basa en entrevistes a professionals que expressen què consideren que ha de ser un Centre d”Art i Creació i quines necessitats té el sector a l’actualitat. És un projecte autocrític que vol implicar en la reflexió tant a la regidoria de cultura com al sector i a la ciutadania en general”, ha explicat la directora general d’Arts Visuals, Aina Bausà.

La biografia del CAC comença del 2009 al 2011 al quarter d’intendència del carrer del Socorrs (actual PalmaActiva), amb el nom de Centre de Recursos de Creació Contemporània. Més endavant, el CAC Ses Voltes romangué obert del 2013 al 2016, data en què tanca les portes. A partir del 2017 és quan inicia la seva etapa actual explorant un model de cogestió entre entitats individuals i institució pública, marcada per l’experimentalitat d’aquest procés en el marc de les Illes Balears i pel fet ineludible de no comptar amb un espai propi on realitzar les seves activitats.

Aina Bausà: “el CAC tendrà un espai físic a l’antiga presó de Palma. L’objectiu és que pugui funcionar el 2022” .

“D’aquesta exposició que inaguram avui ha de sorgir un document de desbloqueig per tenir una guia i un full de ruta en relació al centre. El CAC ha de tenir un espai físic i aquest proposam que sigui a l’antiga presó de Palma. L’objectiu és que el CAC pugui continuar a fer feina en 2022”, ha explicat Bausà.

L’exposició

Aquesta exposició ens presenta un retrat polièdric, eminentment audiovisual i en clau de videoart, del CAC Palma i, per extensió lògica, de la política cultural d’aquesta ciutat. En concret, consisteix en 5 vídeos de 28 minuts que aniran alternant la versió amb àudio i sense.

A la planta entresòl del Casal Solleric, es troba Acronímia, una peça en vídeo plantejada des del concepte de mutabilitat i absurd, on la successió d’acrònims formats per les sigles CAC mai arriben a esdevenir el Centre d’Art i Creació que s’espera.

La instal·lació, que consta de 5 vídeos de 28 minuts que s’aniran reproduint alternativament amb i sense àudio, es podrà veure de l’11 al 20 de desembre al Solleric.

A continuació es troba el vídeo que el 2018 va realitzar Joanot Cortés, en motiu de les II Jornades CAC Palma “Pràctiques artístiques col·laboratives en context i el seu impacte transformador” al Centre Cívic de Son Gotleu, dirigides per Txelu Balboa, de la cooperativa ColaBoraBora, de Bilbao. Aquestes jornades significaren un moment decisiu en l’establiment i la consolidació dels conceptes sobre els quals s’hauria de sustentar el CAC Palma, que explorava des de feia poc temps el nou model de funcionament basat en la cogestió. Aquest vídeo així ho evidencia i deixa traslluir un estat d’il·lusió col·lectiva que representen els estadis inicials de la darrera etapa de l’entitat.

El tercer vídeo és l’obra que dona nom a l’exposició. Esdevé un retrat polifònic i multicanal del CAC, amb banda sonora del compositor Felipe Hernández. Des de la mirada de diferents personatges de l’ecosistema cultural i social illenc, en format d’entrevista, reflexionen i donen cos a un diàleg plural i dinàmic que ha de servir per a acostar l’espectador als conceptes relatius al naixement, al present i al futur del Centre d’Art i Creació Palma, del seu model de cogestió i de la implicació de les institucions en una resolució a la situació d’incertesa actual.

L’exposició finalitza amb una proposta participativa en la qual es demana l’opinió als i les visitants sobre qüestions directes i pràctiques quant a la subsistència o l’evolució del model de CAC actual. El resultat d’aquesta crida a l’opinió haurà d’ajudar a confeccionar una petició ferma de millora de la situació actual del CAC Palma a la Regidoria de Cultura i Benestar Social.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email