Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

L’Ajuntament fa públics els guanyadors dels Premis Ciutat de Palma 2020, l’edició més concorreguda de la història

Palma, 20 de gener de 2020.- L’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Palma ha fet públics avui els guanyadors dels Premis Ciutat de Palma. Enguany, però, per mor de la situació sanitària provocada per la COVID-19 la gala d’entrega dels premis que cada any se celebra durant les festes de Sant Sebastià, s’ajorna fins al 27 de maig. Els Ciutat de Palma són una línia de suport a la creativitat i la producció literàries, les arts visuals, el còmic, la música, les arts escèniques i l’audiovisual, la investigació, el periodisme i el patrimoni gastronòmic. La novetat d’enguany ha estat la incorporació de dues noves categories: la de periodisme i patrimoni gastronòmic.

El tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera, ha reiterat l’aposta del consistori per la cultura com a eix vertebrador de la societat. “La pandèmia ens ha obligat a fer un esforç per a posar les persones al centre, especialment els creadors i les creadores de les nostres illes. En aquest sentit, els premis són un estímul i una manera de fer costat i donar suport al teixit cultural. La gran participació d’enguany referma el compromís amb l’excel·lència artística dels Premis”, ha dit Noguera.

Els jurats professionals de cada categoria han decidit que aquests siguin els guardonats de l’edició d’enguany:

  • Premi Ciutat de Palma Llorenç Villalonga de novel·la: Miquel Horrach Munar, per Set dies. Està dotat amb 26.000 euros. El jurat ha acordat atorgar el Premi a l’obra Set dies per la bona recreació del moment històric de la guerra europea i els conflictes internacionals del moment, amb una trama situada a Mallorca, destacant que és una novel·la àgil i amb una estructura ben treballada
  • Premi Joan Alcover de Poesia: Albert Garcia Elena, per El coure sota el Hudson. Està dotat econòmicament amb 12.000 euros.El jurat, per unanimitat, ha acordat atorgar el Premi Ciutat de Palma Joan Alcover de Poesia 2020 a l’obra El coure sota el Hudson, d’Albert Garcia Elena, per la seva originalitat i riquesa lingüística, sent un poemari ben treballat i estructurat, valorant també la profunditat en el tema de l’enfrontament entre la vida i la ciutat.
  • Premi Antoni Gelabert d’Arts Visuals: Gonzalo Elvira, per Sueños, 2017-2020. Està dotat econòmicament amb 12.000 euros. El jurat destaca diversos aspectes de l’obra premiada, com ara la investigació sociològica en el context històric de l’Argentina del segle XX, la seva visió en clau de gènere, així com la trajectòria constant de l’artista en la pràctica del dibuix que va perfeccionant en cada projecte.
  • Premi Bonet de Sant Pere de Música: Joana Gomila Sansó i Laia Vallès, per Paradís. Dotat amb 6.000 euros. El jurat ha valorat la seva excel·lent qualitat artística, la creativitat, així com la interpretació i orquestració, amb gran varietat d’arranjaments, amb modernitat i innovació, a la vegada que tradició. Així mateix, el jurat ha volgut fer tres mencions especials a obres que ha trobat, particularment, molt interessants. Mencions especials per a Miquel Brunet per l’obra Missa del descreure; Magí Garcias per Nuredduna i l’associació cultural U Camp de l’Oca per Músiques de Mallorca.
  • Premi Ciutat de Palma d’Art Escèniques: Colectivo Banana-Ros per Guaret. Està dotat econòmicament amb 6.000 euros. El jurat ha valorat en la proposta la seva feina artesanal, a contracorrent amb la gran majoria de les línies actuals, conjurant diferents llenguatges. Considera que es tracta d’una posada en escena valenta, original i d’alta qualitat, que parla de la identitat i posa en valor una proximitat que ens connecta amb les arrels pròpies i l’origen del fet teatral. Menció especial per a Hermanas Picohueso per Excalibur i altres històries d’animals morts.
  • Premi Ciutat de Palma d’Audioviusals: Núria Abad i Marta Hierro, per Dorothea i el Myotragus. Està dotat amb 6.000 euros. Ha estat l’obra més puntuada pel jurat, que ha considerat molt encertat recuperar una figura poc coneguda de la història de la ciència i l’audàcia d’una dona a la societat del seu temps. A més, ha posat en valor la capacitat didàctica de les autores per a tractar un tema complex amb un dispositiu que combina entrevistes, material d’arxiu i animació. Menció especial per a Carles Bover per Destrucció creativa d’una ciutat.
  • Premi Ciutat de Palma de Còmic: Gonzalo Aeneas i Enric Pujadas, per Las olimpiadas del sufrimiento. Està dotat amb 10.000 euros. El jurat l’ha escollit per l’interès de la història, la necessitat de visibilitat la temàtica de la salut mental i el seu enfocament, i per la seva qualitat gràfica i utilització dels recursos del llenguatge del còmic.
  • Premi Ciutat de Palma de Gatronomia: Bartomeu Arbona Figuerola del Fornet de la Soca. Està dotat amb 3.000 euros. El jurat ha decidit seleccionar com a guanyador el projecte del Sr. Bartomeu Arbona Figuerola  amb el títol Fornet de la Soca – Arqueologia Gastronòmica  Local.”
  • Premi Ciutat de Palma d’Investigació: Laura Jurado per Gitanos. Història itinerant d’una ciutat i una illa.Està dotat amb 6.000 euros. El jurat ha tengut en compte que el projecte, centrat en l’estudi amb perspectiva històrica del poblat gitano de Son Banya, omple un buit evident en els estudis sociològics de la ciutat de Palma i, en aquest sentit, té un caràcter singular i innovador. D’altra banda, que el fet del desmantellament del poblat afegeix un caràcter d’urgència i oportunitat a la investigació, en gran part perquè la manca de documentació directa obliga l’autora a utilitzar fonts secundàries, com les entrevistes i qüestionaris, per a rescatar la memòria oral del col·lectiu gitano de Palma. A més, consideren que la participació dels mateixos protagonistes afegeix un interès suplementari a l’estudi. Mencions especials per a Bàrbara Duran i Laura Miró pel projecte Tradició musical jueva a Palma. De la transmissió femenina de cançons a l’Orquestra Simfònica de Mallorca i Orquestra Ciutat de Palma; i per a Gabriel Ensenyat pel projecte Macrotopònims, glotònims, i gentilicis d’identificació a la Mallorca medieval.
  • Premi Ciutat de Palma Miquel dels Sants Oliver de Periodisme: Zoom d’IB3 Televisió, per “Menors, risc i protecció”. Està dotat econòmicament amb 3.000 euros. El jurat ha acordat atorgar el Premi Ciutat de Palma Miquels dels Sants Oliver de Periodisme 2020 a l’obra “Menors: risc i protecció”, programa ZOOM d’IB3 Televisió, que ha tocat un tema important i d’actualitat i ha sabut explicar el cas, més enllà del renou, amb els testimonis de les protagonistes. Així mateix, el jurat ha volgut fer una menció especial per a “Ciutat confinada”, programa La Gran Vida d’IB3 Ràdio, que ha sabut tractar una situació actual irrepetible, fent una fotografia radiofònica sonora del moment.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email