Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Creix la subvenció a la rehabilitació d’edificis a barris vulnerables a causa de la demanda social

Palma, 4 de maig de 2021.- La regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, ha exposat avui el balanç de la convocatòries de les subvencions de rehabilitació d’edificis. El passat 14 d’abril va finalitzar el termini per a presentar els projectes i els pressupostos per optar a les ajudes, que compten amb un pressupost inicial de 400.000€ i es gestionen a través del Patronat Municipal de l’Habitatge, PMH-Riba.

Neus Truyol ha afirmat que “la convocatòria d’enguany ha resultat un èxit ja que les sol·licituds han superat les expectatives. Això significa que les comunitats de veïns estan organitzades i es preocupen pel seu entorn i el seu barri. Estam molt satisfets. Per això, hem incrementat la inversió disponible en 100.000€, el màxim possible administrativament”. La regidora ha recordat que l’import inicial d’inversió era de 400.000€ i que, per tant, ara serà de 500.000€.

“En total s’han presentat 39 sol·licituds, de les quals 27 han estat presentades correctament, i d’altres estam a l’espera que siguin esmenades, ja que estaven incompletes. El valor total de les obres presentades supera el milió d’euros, concretament 1.152.674€, del qual el valor estimat en subvencions de les sol·licituds presentades ascendeix a 743.895€”

L’adjudicació es produirà després que la Comissió d’Avaluació apliqui els barems prevists en les bases de la convocatòria. Per exemple, en cas d’empat de puntuació l’ordre de preferència serà per aquelles sol·licituds que afectin a un major nombre d’habitatges i per ordre d’entrada amb l’expedient complet. Després es publicarà l’aprovació provisional, s’obrirà termini d’al·legacions, i finalment es publicarà l’aprovació definitiva. El gerent del PMH-Riba confia que aquest estiu quedi resolta la convocatòria.

Truyol ha recordat que la subvenció està limitada a un pressupost de 500.000€, mentre que els anys anteriors només havia estat de 300.000€, només superada per l’any 2019, que es va poder arribar a la xifra de 757.300€. “Enguany la pandèmia, amb la consegüent reducció d’ingressos municipals, no ens ha permès mantenir la xifra extraordinària de l’any passat, però tenim el compromís de créixer any rere any”.

De fet, la regidora ha destacat que l’Ajuntament ha presentat una proposta de subvencions per ser finançada amb el Pla de Recuperació: “cercam cada oportunitat de finançament per fer realitat un objectiu prioritari: rehabilitar els habitatges de Ciutat, tothom mereix un habitatge confortable, ben aïllat, amb baix consum energètic… especialment el col·lectius amb menys capacitat econòmica”, comenta Truyol. El Pla de Recuperació europea preveu 6.820 milions d’euros per a la rehabilitació d’habitatges i regeneració urbana. Palma optarà a aquest finançament. “Volem incrementar el pressupost municipal per donar resposta a la necessitat de rehabilitació d’altres barris de Palma, per exemple Nou Llevant o La Soledat”, ha afirmat Neus Truyol.

Impacte notable al Camp Redó

D’entre els tres barris, el gerent del PMH-Riba, Josep M. Rigo, ha destacat l’èxit de la convocatòria a Camp Redó.  “L’anàlisi detallada demostra un positiu efecte de contagi, especialment al Camp Redó és on més es visibilitzen els efectes positius del programa. Fins ara la convocatòria havia tengut més èxit entre les comunitats de veïns de la zona més de ponent, del costat de General Riera, però enguany les propostes presentades de la part de llevant, properes a Cotlliure, augmenten i es situen sobre el 40% del total”.

A més, cal a dir que l’experiència exitosa que va aprofitar l’illa A de Camp Redó ha aconseguit animar els veïns de l’illa B, entre Carrers General Riera, Alfons el Savi, Infant Pagà, Joan d’Àustria, per a presentar un projecte de millora de les zones comunes entre els blocs.

L’anàlisi que es fa des del PMHRIBA és que “la combinació d’actuacions públiques, amb la demolició del Bloc VIII i la millora dels paviments, així com de l’enllumenat i l’arbrat en zones públiques, junt amb la dinamització i recolzament social a les comunitats, està empoderant positivament el barri”, ha afirmat el gerent Josep M. Rigo.

Especificitats de la convocatòria

La subvenció va dirigida als barris del Camp Redó, Son Gotleu i Verge de Lluc, assenyalades actualment dins les àrees vulnerables de Palma i incloses dins del Pla Estratègic de Ciutat, i pretén aturar la degradació urbanística i mantenir el patrimoni arquitectònic existent.

Les obres subvencionables són les previstes dins accions de manteniment, conservació i rehabilitació d’edificis d’habitatges, així com de millora de l’accessibilitat i d’adequació de zones comunes. Per exemple: renovació de les canonades d’evacuació, subministrament nou d’aigua potable, reparació d’humitats, reparació del forjat de l’escala, impermeabilització de les cobertes, portes d’entrada, adequació de comptadors.

La convocatòria té dues línies d’actuació a les quals s’han pogut presentar les comunitats de veïns, i que tenen les següents característiques diferenciades:

Línia A:

  • 80% de subvenció.
  • 30.000 euros de quantia màxima subvencionable.
  • Obres de necessària execució com a resultat d’una ITE desfavorable o ordre d’execució oberta per Disciplina Urbanística.
  • Rehabilitació de lesions que afectin la seguretat constructiva i funcional de façanes i altres elements comuns, com per exemple: instal·lacions de baixants, accessos, impermeabilitzacions, etc.

Línia B:

  • 100% de subvenció.
  • 20.000 euros de quantia màxima subvencionable.
  • Obres d’adequació i agençament de les zones privades d’ús públic entre blocs, necessàries per a assegurar la integritat dels vianants, per exemple: arbrat en males condicions, voravies, calçada i enllumenat.

En ambdós casos el primer pagament del 50% de l’import concedit es realitza després de presentar la documentació sol·licitada a les bases i certificant un 5% del muntant de les obres ja executat. La resta de la subvenció es tramita després del compliment final de les actuacions aprovades, incloent la presentació de l’informe favorable de l’IAE. Les obres hauran d’estar acabades el 30 de juny del 2022.

La convocatòria anterior, finalitzada el 2020, va permetre que 49 comunitats de veïns es beneficiassin d’una inversió total de 757.3000€ destinada a millorar els espais i les infraestructures comunes dels edificis del tres barris amb prioritat d’intervenció, Camp Redó, Son Gotleu i Verge de Lluc.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email