Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Torna el Cançons de la Mediterrània, que enguany arriba a la 35ena edició

Palma, 5 de juliol de 2021.- Després d’una edició centrada en propostes de les Illes Balears per mor de la pandèmia, torna el Cançons de la Mediterrània que enguany arriba a la seva 35a edició i ho fa amb l’essència internacional del festival més veterà de les nits estiuenques de Palma.

Així, el Cançons de la Mediterrània enguany oferirà un total de 7 concerts entre el 20 i el 24 de juliol amb artistes illencs i internacionals.  Com sol ser de costum, el festival retrà homenatge a un grup de les Illes Balears per la seva trajectòria: per a l’edició de 2021 s’ha decidit homenatjar els coneguts Música Nostra, que enguany celebren el 40è aniversari de la seva formació.

Antoni Noguera: “Cançons de la Mediterrània es consolida com una de les fites culturals de l’estiu a Ses Voltes des de la seva recuperació el 2018, a  la vegada que situam Palma com a epicentre cultural de la Mediterrània” 

Segons el tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera: “consolidam el Cançons de la Mediterrània com una de les fites culturals de l’estiu a Ses Voltes des de la seva recuperació el 2018, a la vegada que situam Palma com a epicentre cultural de la Mediterrània”. A la vegada, Noguera ha afegit que “seguim apostant per una ciutat culturalment viva al llarg de l’any: aquest estiu tenim en marxa el Festival Jazz Palma, el Cançons de la Mediterrània i el Atlàntida Mallorca Film Fest, a més d’altres cites habituals com l’Insòlit, l’Estiu a Bellver o el Cinema a la Fresca”.

Pel que fa a la programació, el coordinador general de Cultura, Miquel Àngel Contreras, ha remarcat que “entenem el Cançons de la Mediterrània d’una manera conjunta, programant propostes prou diferents en la seva música i gènere de la mateixa manera que procuram que la seva procedència sigui el més variada possible”. “Com a fil conductor de tota la programació, hem apostat per desenvolupar el tema de Tradició i Modernitat, amb propostes ja consolidades i que treballen des de una certa ortodòxia de la música popular de cada territori combinades amb propostes emergents i que en la seva música fusionen gèneres musicals contemporanis, amb l’objectiu d’arribar a un públic ampli i intergeneracional  com és el públic de Cançons de la Mediterrània”, ha conclòs Contreras.

Així, el Festival oferirà propostes més consolidades com AZIZA BRAHIM, MÚSICA NOSTRA o CLAUDIO GABRIEL SANNA & RALL GRUP i  propostes emergents com són MARALA, SAN SALVADOR, N3RDISTAN o KALÀSCIMA. “Tenim la certesa que l’excel·lència musical n’és el principal tret comú de totes elles. Propostes que ens faran sentir un Mediterrani viu, vibrant i contemporani, connectat a la modernitat més jove i des d’una visió sovint crítica amb el seu entorn”, ha conclòs Antoni Noguera.

El Festival comptarà amb un total de 7 concerts d’artistes insulars i internacionals i retrà homenatge a Música Nostra en els 40 anys de la seva trajectòria

L’entrada al recinte de Ses Voltes serà lliure i gratuïta fins a completar l’aforament establert per normativa. Enguany el cartell és obre de l’il·lustrador Pere Joan i tota la informació i la programació, com sempre, es podran consultar al web www.palmacultura.cat

La programació:

Dimarts, 20/07/2021. 21:30 h

MARALA (València – Catalunya – Mallorca)

Encetam aquesta nova edició de Cançons de la Mediterrània amb un dels grups vocals femenins més importants de l’escena musical actual d’arreu dels països catalans: MARALA. Elles són Selma Bruna, Clara Fiol i Sandra Monfort, tres dones músics i compositores de Catalunya, Mallorca i el País Valencià. S’acosten a la música d’arrels tradicionals des d’una mirada jove i amb molta atenció a la polifonia vocal. A partir d’un repertori de cançons pròpies i temes tradicionals adaptats a l’època actual, aborden temes com la igualtat de gènere i el patrimoni cultural dels països catalans.

A TRENC D’ALBA és el seu primer treball discogràfic. Un aplec de composicions originals que giren l’ullada cap a les arrels. Una proposta lluminosa i trencadora que respira amb alens femenins, i on han col·laborat músics com Aleix Tobías, Xarim Aresté, Xavi Lozano i Faneka. Dalt de l’escenari s’evidencia la complicitat de les veus i els cossos. Es mostren tal com són: valentes i feministes, despertes i conscients alhora que sensibles i vulnerables, carismàtiques i virtuoses. El presenten en directe acompanyades de Roger Martínez a la percussió i Xavi Lozano a les flautes.

Dimecres, 21/07/2021. 21:30 h

AZIZA BRAHIM (Sahara Occidental)

Expressada amb profunda passió, la música d’Aziza Brahim viatja amb mestria entre les seves arrels al Sàhara Occidental i Barcelona, ciutat a la qual resideix. Aziza és tant poeta sonora contemporània com prominent i eloqüent portaveu del poble sahrauí i la seva lluita constant pel reconeixement i la justícia. Nascuda i criada en els camps de refugiats sahrauís que voregen la frontera entre Algèria i el Sàhara occidental, la vida d’Aziza ha estat marcada tant per descoratjadores dificultats com per una voluntat inspirada. Sahari, el seu últim treball discogràfic, barreja sons del Nord i del Sud en una brillant combinació de World Music tradicional i música moderna.

Dijous, 22/07/2021. 21.30 h

MÚSICA NOSTRA. 40 ANYS (Mallorca)

És un honor tenir a MÚSICA NOSTRA una vegada més a l’escenari de Cançons de la Mediterrània i poder celebrar el seu quaranta aniversari en una vetllada que promet ser emocionalment intensa. Sorgit l’any 1981, Música Nostra és el grup musical més important, influent i amb la trajectòria més dilatada del panorama de la música popular i tradicional mallorquina, i considerat com una peça clau en la recuperació, dignificació i popularització del ball de bot, consolidant el ball popular com a un dels elements més participatius de la cultura mallorquina.

A més de la recuperació del repertori popular, el qual han enriquit amb l’aportació de temes de creació pròpia, han contribuït a la professionalització i dignificació de la música amb una aposta decidida per l’excel·lència musical i la combinació de la tradició amb un tractament instrumental i harmònic contemporani.

Divendres, 23/07/2021. 21:30 h

CLAUDIO GABRIEL SANNA & RALL GRUP (L’Alguer (Sardenya, Itàlia)- Catalunya)

El cantautor, compositor, activista cultural i component de l’extint grup musical Càlic, Claudio Gabriel Sanna, arriba acompanyat del seu transmediterrani Rall Grup per a presentar-nos el seu darrer treball discogràfic Mirau que sem anant i mirant, un viatge a través de les cançons més tavernàries de L’Alguer. Un repertori molt conegut entre la comunitat catalanoparlant de la ciutat sarda, però que mai abans havien estat editades en un àlbum.

Cançons irreverents, de befa, de bàlzigues (gloses), xistos (malnoms) i de “ciòccula” (gresca) que es cantaven a les tavernes, entre una tassa de vi i una altra, i on passaven revista –per dir-ho d’alguna manera- a l’actualitat i personatges coneguts de l’Alguer, de la manera més irònica i satírica possible, i de d’autors diversos com Gaví Ballero, Pino Piras, Pasqual Gall, Agustí Demartis “l’ozio” del Tuparamos de la Muralla o del contemporani Àngel Maresca. Acompanyant a Claudio Gabriel, el Rall Grup està format per Marc Serrats (veu i guitarra), Meritxell Gené (veu), Salvador Maltana (baix), Dario Pinna (viola i violí), Graziano Solinas (piano i acordió), Paolo Zuddas i Andreu Ubach (percussions).

Divendres, 23/07/2021. 23:00 h

SAN SALVADOR (Occitània, França)

Molt probablement, afirmar que la polifonia occitana és el punt de partida d’aquest jove col·lectiu de sis veus i percussió que tenen com a objectiu explorar el folklore universal a partir de les arrels profundes de la tradició dels trobadors de la regió, és fer curt. Sí, SAN SALVADOR és això, però també molt més: és una actitud valenta i enèrgica; és una màquina perfectament sincronitzada tant harmònicament com rítmica que enllaça dues o tres cançons seguides, sense descans, gairebé sense alè, injectant al públic una eufòria difícil de descriure. En les seves composicions usen la llengua occitana com un instrument ritmic més, combinant poesia amb harmonies vocals hipnòtiques i patrons percutius canviants. Així, la seva recerca els du a qüestionar el mite de “l’herència inalterable”, explorant-ne els límits entre tradició i creació.

San Salvador presenten un concert radicalment simple (sis veus, dos tambors, dotze mans i una pandereta) però amb una potència i intensitat més pròpies del hard rock o fins i tot del punk. Avalats per una sòlida trajectòria professional que els ha duit a actuar a escenaris d’arreu d’Europa i dels Estats Units, varen ser elegits com la proposta més rellevant del Womex 2018, entre altres molts reconeixements.

Dissabte, 24/07/2021. 21:30 h

N3RDISTAN (Marroc – França)

N3rdistan és una banda franco-marroquina que [re]pensa i barreja diverses dimensions, èpoques, cultures, estils i instruments. Des del hip-hop, el rap, l’electro-rock i les melodies àrabs més tradicionals, amb la veu d’un dels músics i poetes Walead Ben Selim més rellevants del panorama cultural marroquí de l’actualitat. Es canten vells poetes com Mahmoud Darwich, Gibran Khalil Gibran, Ahmad Matar o Nizar Qabbani, però també poemes de la seva pròpia autoria.

Amb un directe intens i molt potent, no deixa indiferent a ningú, tal com es refleteix en les excel·lents referències a la premsa que els N3rdistan aconsegueixen allà on van. Aquesta proposta i la seva combinació de tradició musical i poètica magribina amb la música urbana contemporània, és representativa dels nous moviments ciutadans i democràtics que s’estan produint al sí dels països islàmics, i que defensen una revolució cultural que cerca superar vells estereotips basats en l’immobilisme cultural i religiós, massa comuns no només al món islàmic, sinó, malauradament, a tot el món.

Dissabte, 24/07/2021. 23:00 h

KALÀSCIMA (Salento, Itàlia)

Kalàscima ens planteja un viatge a través dels sons populars del sud d’Itàlia amb parada obligatòria en aquells de la música salentina. Un passeig en el qual es recreen a través de la fusió amb altres ritmes meridionals, coquetejant també amb els sons balcànics, irlandesos i electrònics, sense perdre per un moment una mica del seu caràcter popular i festiu. Des de la seva irrupció l’any 2010, és un dels grups de referència de la World Music italiana i en la seva curta però intensa trajectòria han realitzat diverses gires per Austràlia, Equador, Canadà, Alemanya, Suïssa, Dinamarca, Bèlgica, Japó, Corea del Sud o Estats Units. No és casualitat que aquests músics hagin col·laborat amb artistes del calibre de Buena Vista Social Club, Nidi d’Arac, Carlos Núñez, Carmen Consoli, Ludovico Einaudi o el recentment desaparegut Franco Battiato.

Un viatge que conclou en un energètic directe a través d’una desfilada d’instruments populars i rars: zampogna, ciaramella, launeddas, duduk, low whistle, tamburello, mandolina o bouzouki irlandès. La suma resulta un so completament original que, tot i estar fortament llegat al Sud d’Itàlia, s’obre amb un respir internacional a la contemporaneïtat.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email