Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Les obres de rehabilitació del Castell de Bellver avancen a bon ritme

Palma, 28 de setembre de 2021- El batle de Palma, José Hila; el tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera; la regidora d’Infraestructures i Accessibilitat, Angélica Pastor; la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i el director de l’obra, l’arquitecte Fernando Cobos Guerra, han visitat avui les obres de rehabilitació del Castell de Bellver, que començaren fa un mes. Es tracta de la consolidació estructural del segon recinte defensiu, reposició de llenços ruïnosos del Bastió de Ponent i l’estudi de la pavimentació del fossat interior. Per fer-ho possible es disposa de gairebé un milió d’euros provinents de la Llei de Capitalitat del Consell de Mallorca, amb el qual ja s’ha pagat els estudis previs i la redacció del projecte. Les obres de rehabilitació es varen adjudicar a la UTE Rehabilitación Castell de Bellver per 605.000 euros i es preveu que estiguin enllestides el setembre del 2022.

Noguera ha explicat que aquestes obres “demostren l’aposta pel patrimoni per part de l’Ajuntament de Palma, que marca dues legislatures, on recuperam tres espais emblemàtics de ciutat, com Can Ribas, que ja han començat les obres, les Torres del Temple i el Castell de Bellver. Bellver és un espai singular que ara rehabilitam i milloram perquè l’àrea de Cultura considera fonamental per a la nostra Ciutat”.

En aquest primer mes dels dotze que es preveu que duri l’obra ja s’ha retirat el paviment de lloses de marès a la zona a intervenir, concretament als baluards oest i sud. També s’ha retirat una capa d’arena d’uns 25 centímetres sobre la qual es recolzava el paviment, la qual cosa ha permès deixar a la vista el paviment de terra.

Es tracta de la consolidació estructural del segon recinte defensiu, reposició de llenços ruïnosos del Bastió de Ponent i l’estudi de la pavimentació del fossat interior

“Al baluard de ponent, sota el paviment, tot d’una han aparegut estructures medievals. Es tracta d’una estructura de tancament del passeig de ronda en forma de murada semicircular d’època medieval. En aquests moments s’estan fent cales per veure l’alçada del mur i la qualitat”, ha explicat Magdalena Rosselló, la directora del Castell de Bellver.

D’altra banda també s’ha numerat el tram de murada del baluard sud, que és la que estava apuntalada, i ha començat el desmuntatge d’aquest tram. Al mateix temps que avança el desmuntatge del tram de murada s’hi fan cales i es va retirant la bastida del fossat.

Les obres,  finançades per Llei de Capitalitat del Consell i que tenen una durada prevista d’un any, han tret a la llum estructures medievals 

A continuació s’haurà d’excavar la zona compresa entre aquest mur medieval i la murada moderna del XVI per veure si apareixen noves estructures que travin les dues construccions. D’altra banda, al baluard sud se comença a ampliar la cala actual, baixant en extensió tota la zona, fins a topar la roca mare, que ha de sustentar les noves estructures de travat del mur. Tot i les obres, el monument continua obert al públic.

Motivació de les obres

Aquestes obres venen motivades pel problema de drenatge que existeix al perímetre del Castell, ocasionat per la col·locació –fa uns quaranta anys- d’unes lloses de pedra al passeig de ronda. Segons estudis tècnics aquest fet va afavorir la filtració de l’aigua de pluja al subsòl, però no permeten la seva evaporació. Per tant, l’aigua s’acumula i crea bosses d’aire davall terra que podrien provocar l’esbucament de la murada. Aquest projecte de rehabilitació permetrà l’aixecament del paviment, la compactació de la terra, l’anivellament del sol i la pavimentació de manera que l’aigua pluvial no s’acumuli.

Projecte i filosofia

El projecte ha estat redactat per Fernando Cobos Estudi Arquitectura S.L per valor de 61.710 euros. Compta amb la col·laboració del conservador-restaurador Miquel Vidal i Femenies, la historiadora de l’art Júlia Roman, l’arqueòloga Francisca Torres, i l’arquitecta tècnica Ana María Bonet Fullana.

L’equip redactor del projecte ha seguit com a principi general que no existeixen tractaments universals, sinó problemes concrets amb solucions adequades per a cada cas.

S’han adoptat les mesures tècniques més urgents, destinades a solucionar les causes de les patologies, tot i que també s’ha tingut en compte com a elements funcionals dins un tot. Una vegada estudiat el funcionament estructural i constructiu del mur, s’ha entès que el procés patològic es ve desenvolupant, de forma lenta i progressiva, encara que més accelerada des de la pavimentació a finals del segle XX. La composició del material petri i les condicions ambientals d’exposició també influeixen de forma clara. La part més significativa de la intervenció s’ha de centrar en tractar els problemes en el seu origen, actuant en aquesta fase únicament sobre els problemes més greus dels llenços com són esquerdes i la pèrdua total de material petri.

Detalls de les obres

La intervenció té com a objectiu la consolidació i la restauració estructural del segon recinte emmurallat entre el Bastió de Ponent (oest) i el Bastió de Migjorn (sud) així com el parament del tercer recinte més pròxim al Bastió de Ponent del Castell de Bellver. Se centra en el tram de la Barbacana o segon recinte emmurallat comprès entre el Bastió de Ponent (oest) i el Bastió de Migjorn (sud) i les seves fàbriques de barrera (exterior) i contraescarpa (interior).

Altres millores entorn del Castell

En paral·lel l’Ajuntament de Palma també fa feina en la renovació de l’enllumenat ornamental exterior del Castell, que tendrà un cost de més de 930 mil euros, i en la restauració dels camins interiors del bosc, per tal d’evitar l’erosió que pateix, per valor de poc més de 900 mil euros.

Comparteix a les teves xarxes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email